Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

Zbiorniki do odparowywania zacierów. Budowa, adaptacje modyfikacje.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: kokornik »

Gotowałem dzisiaj przefermentowany zacier ze śruty kukurydzy/słodu/mąki żytniej ( % 75/15/10) na kociołku piwowarskim marki Robobrew. To jest to samo co bardziej popularne w Polsce kotły Grainfather albo Coobra. Mimo fałszywego dna i kosza na ziarno bałem się przypalenia i wsadziłem do kosza jeszcze worek BIAB i w to wlałem "żurek". Żurek był bardzo mączysty, zapychał się od razu praktycznie przy filtracji więc zdecydowałem się na destylację całości. Jakbym miał kocioł z płaszczem albo mieszadło to bym oczywiście wykorzystał ale nie mam. Mam za to ten garnek i do tego szczelną pokrywkę z potstillem.
Całość wygląda tak jak na załącznku.

No i się nie przypaliło mimo tej mąki która nieuchronnie wszędzie była.

Nie jest to pierwsza destylacja gęstego. Przedtem gotowałem owoce i też dało radę.

Co wy na to? Chyba tak nikt tu nie gotował? Metoda raczej dla piwowarów dysponujących powyższym sprzętem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina

Hashu
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

Post autor: Hashu »

Zdaje mi się, że piwowarzy działają bardziej niż myślisz: https://modernbrew.pl/product/nakladka- ... -aabratek/

Może na forum piwowarskim znajdziesz kogoś kto działał w ten sposób.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 136
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 15:51
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Gotowanie z ziarnem/owocami na kotle do warzenia piwa

Post autor: kokornik »

Też myślałem o przykręceniu Aabratka do pokrywy. Tylko że do zboża i owoców to pot still spełnia swoją rolę. Ideałem byłaby kolumna półkowa ale z tym jeszcze poczekamy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kotły”