Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
AndrzejJakiś
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2019, 22:37
Załączniki
Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

Postautor: AndrzejJakiś » czwartek, 30 maja 2019, 23:07

Witam,
Jestem dosyć nowy w temacie, dlatego chciałem dowiedzieć się paru rzeczy. Nastawiłem 7 litrów cydru w 15 L szklanym balonie. Kupiłem z 6 kg jabłek ze sklepu i sokowirówką wycisnąłem około 5 l soku jabłkowego. BLG wynosiło 9 %. Postanowiłem dodać 2 L wody z 5 dużymi łyżkami cukru (pewnie jakieś 100-150g). Po tym zabiegu miałem 7 litrów cydru, a BLG wynosiło już 5-6%. Dodałem drożdzy uniwersalnych z pożywką. Przez około 7 dni cydr bulgotał co 10s. Później przestał praktycznie bulgotać. Po 10 dniach postanowiłem przelać cydr do dużego garnka. Przez sitko pozbyłem się osadu (przelałem z 3 razy). Umyłem balon gorącą wodą i wlałem z powrotem cydr. Teraz stoi od wczoraj w balonie. Sprawdziłem zawartość BLG i teraz wynosi od 0 do -1. Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne. I właśnie chciałem się dowiedzieć, czy można to jakoś dosłodzić? Miałem pomysł dodać miód rozpuszczony w wodzie lub zwykły cukier. Chciałem też zrobić wersję gazowaną, a do tego ponoć wymagana jest pasteryzacja, aby butelki nie wybuchły lub nie złapały syfa. Jak przeprowadzić taką pasteryzację?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pablito
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

Postautor: Pablito » piątek, 31 maja 2019, 07:00

Nic nie pasteryzuj. By dosłodzić cydr, musisz użyć cukrów niefermentowalnych lub słodzika, miód/cukier to słaby pomysł, bo drożdże zjedzą cukier.
Polecam ksylitol (cukier brzozowy) na dosłodzenie.
Jak chcesz mieć cydr gazowany, to po dosłodzeniu na każdą butelkę 0,5 litra wsyp płaską łyżeczkę cukru, drożdże nagazują cydr, a taka ilość cukru nie powinna rozwalić butelki


johnex
350
Posty: 358
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

Postautor: johnex » piątek, 31 maja 2019, 08:09

AndrzejJakiś pisze:Czy to normalne? Bo czuć zapach alkoholu. W smaku jest kwaśne, ale nie za kwaśne.

Produkujesz napój alkoholowy a później się dziwisz, że czuć alkoholem? :scratch:
Jeżeli twoje pomiary blg są prawidłowe to twój cydr ma ok. 3% alkoholu.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
AndrzejJakiś
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 30 maja 2019, 22:37
Załączniki
Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

Postautor: AndrzejJakiś » piątek, 31 maja 2019, 13:09

Produkujesz napój alkoholowy a później się dziwisz, że czuć alkoholem?

Chodziło mi o to, że BLG pokazywało 0 lub -1, czyli według wskaźnika roztwór nie miał alkoholu, a przecież czuć wyraźnie jego zapach.

Nic nie pasteryzuj. By dosłodzić cydr, musisz użyć cukrów niefermentowalnych lub słodzika, miód/cukier to słaby pomysł, bo drożdże zjedzą cukier.

Może głupie pytanie, ale w jaki sposób to najlepiej dosłodzić. Po prostu wsypać ten cukier do balona i zamieszać czy rozpuścić w wodzie i zrobić ,,syrop''.
po dosłodzeniu na każdą butelkę 0,5 litra wsyp płaską łyżeczkę cukru

Czyli rozumiem jakieś 5 g?

Awatar użytkownika

Pablito
30
Posty: 42
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Pasteryzacja i dosładzanie cydru (jabłkowego)

Postautor: Pablito » piątek, 31 maja 2019, 23:16

Blg to stosunek procentowy masy cukru w masie roztworu. 0 Blg pokazuje, że nie masz cukru w nastawie. Trzeba też pamiętać, że alkohol w nastawie zaniża Blg, dlatego też przy nastawach na bimber/spirytus przy startowym Blg ~ 25 końcowe Blg wynosi ~ - 4Blg. W twoim przypadku to drożdże zjadły prawie cały cukier

Jak dosłodzić?
Normalnie, wsypać do balona i wymieszać. Pierwsza zasada: nie rozcieńczać słabych nastawów

Ile wsypać cukru na nagazowanie cydru?
Nie wiem, ile to gram. Ja sypię płaską łyżeczkę do butelki 0,5 litra


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości