Pirosiarczan potasu w nastawie

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Adrianos_69
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 15 maja 2019, 15:33

Post autor: Adrianos_69 »

Witam
Mam 25l nastawu jabłkowo-aroniowego z 5kg cukru które potraktowałem piro (5g). Drożdże nie ruszają w nim. Jak się pozbyć piro z nastawu, lub jak go zneutralizować? Za pomoc byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony środa, 15 maja 2019, 17:24 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki

użytkownik usunięty
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Post autor: użytkownik usunięty »

I raczej już nie ruszą, bo kto dodaje piro do nastawu? Pirosiarczyn służy do odkażania, ewentualnie do konserwacji np. napojów, bo nie pozwala w nich na rozwój żadnych drożdży, bakterii itp.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Post autor: Doody »

Problem w tym, że piro po destylacji czuć urobku. Czytałem na białym forum o tym, że do wina można dodawać bez problemu a do nastawu/wina przeznaczonego do destylacji niestety nie. Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.
Pozdrawiam
Darek

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Post autor: johnex »

Doody pisze:Chyba zostanie Ci rektyfikować nastaw na spirytus.
No ale co rektyfikować? Nastaw z dodatkiem piro, w którym fermentacja w ogóle nie ruszyła.
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 maja 2019, 14:51 przez johnex, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Post autor: Doody »

A faktycznie ;) Myślałem, że piro zostało dodane w takim celu dla jakiego powstało czyli zatrzymania fermentacji... Kto dodaje piro do nastawu przed fermentacją :bezradny:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Pirosiarczan potasu w nastawie

Post autor: dynio »

Jedyne co mi przychidzi do głowy, to dodanie kolejnych 25L soku do tego nastawu, tak aby zmniejszyć o połowę stężenie piro... (ale też nie dam głowy że to ruszy)

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”