Cydr z kwiatu czarnego bzu

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
cybkryst
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 11 wrz 2016, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez akcyzy
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Galway- Irlandia
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: cybkryst »

Ostnio kupiłem cydr z kwiatu czarnego bzu, fińskiej produkcji.
Powiem szczerze, że mi smakował, a i czas odpowiedni na zrobienie czegoś takiego w domu.
Ma ktoś z was sprawdzony przepis na takowy cydr??
Jak nie to będę improwizował. Z doświadczenia wiem że łatwo z tym kwiatem przesadzić, i zamiast napitku mamy old spice-a :D
koncentraty wina

czytam
700
Posty: 730
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 109 razy
Re: Cydr z kwiatu czarnego bzu

Post autor: czytam »

Cydr taki robiłem wielokrotnie na jabłkowym soku kartonikowym. Po zebraniu baldachów trzeba je rozłożyć na kilka godzin, aby dać szansę wyjść wszelkiej maści robactwu. Potem oddzielić jak najwięcej zielonych części. Używam do tego nożyczek lub metalowego grzebienia do czesania psa. Niestety dodatek kwiatów na oko. Nigdy nie przesadziłem. Jest bardzo lubiany przez płeć piękną. Oczywiście dosłodzony (nie więcej niż trzy tabletki słodzika z lidla na półlitrową butelkę).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”