Przepisy na wódki

Co można zrobić z gotowymi destylatami? Jak poprawić smak i zapach? Tutaj znajdziecie przepisy, poprawianie smaku, przechowywanie.

Autor tematu
trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: trooll1980 »

Część !!!
Czy ktoś z was posiłkował się książką Zdzisław T. Nowicki - Domowe Piwa ,Cydry ,Wina ,Nalewki ,Likiery ,Kremy?
Jeśli tak to jakie przepisy polecacie?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: johnex »

Robiłem ratafię według przepisu z tej książki. Jest trochę zabawy ale trunek wychodzi pierwszego sortu.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: trooll1980 »

Dzięki wielkie. Przeczytałem już sporo teraz przymierzam się do testowania przepisów mnie interesują głównie wódki ale wybór tam spory

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

PierwszyWolnyLogin
350
Posty: 392
Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
Status Alkoholowy: Drinker
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: PierwszyWolnyLogin »

Możesz przepisać przepis na ratafię? :)

PWL
Ostatni wpis 31.08.2019, baj baj.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: johnex »

Ratafia według przepisu wygląda tak:
Do dużego słoja (ja miałem 15l) wrzucamy od wiosny po po kolei owoce, które w danym momencie dojrzewają (ja dawałem po 0,5 kg). Dodajemy (lub nie) wedle uznania cukru i zalewamy alkoholem 70% aby zakryć porcję owoców.
U mnie z tego co pamiętam szły: truskawki, maliny (należy dać mniej bo zdominują), czarne maliny, borówka amerykańska, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, śliwki, winogrona.
Nastaw należy przetrzymać razem z owocami gdzieś do Bożego Narodzenia. Po odcedzeniu mamy super nalewkę wieloowocową, którą również z powodzeniem można używać do zaprawiania wódek czystych.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Autor tematu
trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: trooll1980 »

Nie wiem jak skopiować tekst z pdfa więc wklejam zdjęcie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 10:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
trooll1980
10
Posty: 14
Rejestracja: sobota, 28 lip 2018, 14:36
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: trooll1980 »

Czy ktoś posiada może w pdfie książkę Cieślaka Domowy wyrób win?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

JISKRA59
100
Posty: 100
Rejestracja: środa, 6 sty 2016, 19:09
Krótko o sobie: Staram się być fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Oczywiście swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: JISKRA59 »

Teoria nie poparta praktyką zakrawa na abstrakcję

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Przepisy na wódki

Post autor: janik »

Ratafia to jest smak i zapach naszych ogrodów zawierająca cały bukiet aromatów i smaków owoców które nas otaczają . Jest to nalewka wymagająca cierpliwości a zarazem tak prosta,że nie trzeba czytać "mądrych książek" oddając ich autorom zasług ,które wnieśli.
@johnex . Moją ratafie zalewam 75% alkoholem ,tak jak ty stosuję na podobną poj. słoja po 0,5 kg owoców .
Po zalaniu owoców nie dodaję cukru,taki zabieg stosuje po zlaniu nalewu i wówczas przesypuje warstwowo owoce aby sciągnąć alkohol i aromat pozostały w owocach.
Jest to doskonały koncentrat do dosmaczania również innych nalewek czy wódki czystej jak pisze @johnex .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe Destylaty”