Więcej informacji tutaj https://klin-tv.pl/2019/04/29/gorzelnia ... oc-muzeow/
Ja chyba się przejadę, tym bardziej, że nie mam daleko, z godzinka jazdy.
Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
Warto było jechać i zwiedzić wciąż czynną gorzelnię, jedną z nielicznych już w Polsce.
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 24 maja 2019, 09:44 przez mardok, łącznie zmieniany 1 raz.
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
- Posty: 2913
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
Autor tematu - Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
Pan Grzegorz, który jest kierownikiem gorzelni, jest człowiekiem pełnym pasji i zamiłowania dla swojej pracy ( a kto z nas by nie był ). Wiele ciekawych informacji potrafi przekazać w trakcie oprowadzania po gorzelni. Obecnie produkują surówkę z ziemniaków, ponieważ gorzelnia jest własnością firmy TopFarms, czyli firmy z branży rolnej, która sadzi wiele hektarów ziemniaka na chipsy, to ziemniaki odpadowe trafiają na gorzelnię. Ziemniaki trafiają do parownika(jak również zboża, w całości nie śrutowane) w ilości około 5 ton bez wody, ponieważ dużo zawierają jej w sobie, na 1 tonę zboża przypada 3000 litrów wody, tam zostaje wtłoczona para pod ciśnieniem kilku atmosfer i uzyskują temperaturę 170 0 C, taka breja ziemniaczana trafia do kadzi zaciernej, w której zostaje ostudzona do temperatury możliwej do zadania enzymów. Po procesie zacierania zostaje dodana matka drożdżowa w ilości 700 litrów, po krótkim czasie z nowego zacieru zostaje odlane 700 litrów (nowa matka drożdżowa), w którym za pomocą kwasu siarkowego zostaje obniżone ph do 3,2 żeby drożdże wolniej pracowały. 5 ton zacieru trafia do kadzi fermentacyjnej 25000 litrów, po czym robią nowy zacier i już bez dodawania matki drożdżowej trafia on do kadzi fermentacyjnej. Kadzie, rury i wszystkie sprzęty odkażane są gorącą parą wodną. Bywa tak, że zakład staje na jakiś czas i wtedy trzeba zaszczepić nową matkę drożdżową, wtedy posiłkują się francuskim szczepem drożdży suchych (kiedyś polskimi produkowanymi w Bydgoszczy, niestety zakład splajtował) w ilości i tu uwaga!!! 300 gram! Tak przynajmniej powiedział pan Grzegorz. 300 gram drożdży wsypuje do wiadra 10 litrów z cukrem, to wiadro po pewnym czasie wlewa do kadzi zaciernej z zacierem 5000 litrów, miesza, odlewa 700 litrów nowej matki drożdżowej i tak w kółko…
Wywar, czyli nasz dunder sprzedaje okolicznym rolnikom.
W piwnicy gorzelni, dawniej była słodownia, dziś jest tam sala dla gości i muzeum. Odbyła się również degustacja jego własnych nalewek, ja niestety byłem kierowcą…
W piwnicy są części składowe kolumny, na dzień dzisiejszy jak coś się zepsuje jest wymieniane z elementów miedzianych na elementy ze stali kwasoodpornej, ponieważ jak powiedział stal jest materiałem trwalszym i tańszym, częściowo kolumna musi być wykonana z miedzi z wiadomych nam przyczyn wytrącania siarkowodoru…
Co jeszcze jest ciekawostką… Większość tego typu gorzelni została zamknięta z powodu cen spirytusu surowego. Na chwilę obecną jeśli dobrze usłyszałem (nie jestem w 96% pewien ponieważ nie stałem bardzo blisko) to otrzymują 3,5 zł za litr surówki z ziemniaków i 2,7 za litr surówki ze zboża…
Wycieczka zaliczona do bardzo udanych
Wywar, czyli nasz dunder sprzedaje okolicznym rolnikom.
W piwnicy gorzelni, dawniej była słodownia, dziś jest tam sala dla gości i muzeum. Odbyła się również degustacja jego własnych nalewek, ja niestety byłem kierowcą…
W piwnicy są części składowe kolumny, na dzień dzisiejszy jak coś się zepsuje jest wymieniane z elementów miedzianych na elementy ze stali kwasoodpornej, ponieważ jak powiedział stal jest materiałem trwalszym i tańszym, częściowo kolumna musi być wykonana z miedzi z wiadomych nam przyczyn wytrącania siarkowodoru…
Co jeszcze jest ciekawostką… Większość tego typu gorzelni została zamknięta z powodu cen spirytusu surowego. Na chwilę obecną jeśli dobrze usłyszałem (nie jestem w 96% pewien ponieważ nie stałem bardzo blisko) to otrzymują 3,5 zł za litr surówki z ziemniaków i 2,7 za litr surówki ze zboża…
Wycieczka zaliczona do bardzo udanych
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
Autor tematu - Posty: 255
- Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 23:53
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 36 razy
Re: Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
[quote="wawaldek11"]Ciekawe, ile jest czynnych gorzelni?
Ponoć było około 900 w całej Polsce, dziś jest około 50. Mówił również coś o tym, że dzisiaj dużo spirytusu produkują już nie gorzelnie rolnicze, a fabryki, ale nie pamiętam, o jakiej fabryce on mówił...
Ponoć było około 900 w całej Polsce, dziś jest około 50. Mówił również coś o tym, że dzisiaj dużo spirytusu produkują już nie gorzelnie rolnicze, a fabryki, ale nie pamiętam, o jakiej fabryce on mówił...
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
Niestety Waldku, kolejne gorzelnie się zamykają ponieważ nie opłaca się produkować, w naszej zaprzyjaźnionej gorzelni lepiej opłacało się sprzedać ziarno i stanąć na 4 miesiące niż robić z niego spirytus gorzelniczy którego cena wahała się w okolicy 2,7zł (tak coś mi świta w głowie albo 2,27zł, było to 6 miesięcy temu). Ich moc przerobowa to 700l/h, gdzie duże zachodnie gorzelnie produkują kilkanaście razy tyle. W dodatku import spirytusu z zachodu który jest produkowany w Brazylii z trzciny jest bardziej opłacalny. Najlepszym opcją dla polskich gorzelni jest chyba przejście na wyroby kraftowe i produkowanie czegoś pod własnym logiem , taka mała dygresja na koniec.
PS.
Pisząc posta kolega Mardok wrzucił swojego . Czyli pewnie cena była 2,7zł. Mój dobry znajomy który jest na tym forum pracował właśnie w tej gorzelni, jak kogoś to interesuje może wrzucić kilka fotek i lekki opis jak to u nich wyglądało.
PS.
Pisząc posta kolega Mardok wrzucił swojego . Czyli pewnie cena była 2,7zł. Mój dobry znajomy który jest na tym forum pracował właśnie w tej gorzelni, jak kogoś to interesuje może wrzucić kilka fotek i lekki opis jak to u nich wyglądało.
Ostatnio zmieniony piątek, 24 maja 2019, 14:41 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Gorzelnia Turew zaprasza na Noc Muzeów
Już gdzieś wklejałem ten link ale z racji tego, że jest w temacie to wklejam go poraz kolejny.
https://youtu.be/V7yjaYfZ5hw
https://youtu.be/V7yjaYfZ5hw
Pozdrawiam Gacek.