Ciekawe zjawisko

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy

Post autor: Aksen »

Witam, otworzyłem nastaw dziś, i zauważyłem coś co jeszcze nie widziałem do tej pory... :shock:
Pojawiają się białe plamki i znikają, robi się jakby "korzeń" i opada na dno...
Czy ktoś spotkał się z takim czymś lub może mi powiedzieć o co chodzi? :scratch:
Dałem 50l do klarowania, ale nie wiem czy rzucać na gotowanie :bezradny:

(2 beczki, nie szczelne pokrywy, 32 kg cukru i drożdże pure)

Filmik
https://www.youtube.com/watch?v=khBLPeq ... e=youtu.be
Zdjęcie
Obrazek
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
alembiki

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Ciekawe zjawisko

Post autor: 70-MAREK »

Skoro drugi był ok, to wnioskuję iż wdała się jakaś infekcja ;)
Osobiście nie widziałem czegoś takiego
Jaki jest zapach ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 13:03 przez 70-MAREK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ciekawe zjawisko

Post autor: masterpaw2 »

@Aksen, a odgazował kolega nastaw??? Zapewne nie, pęcherzyki CO2 podrywają martwe drożdże ku górze, i gdy wydostaną się ponad powierzchnię drożdżaki opadają. Ot i cała tajemnica dziwnego zjawiska :ok:
Zobacz post:
post182606.html#p182606
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 19:28 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Aksen
10
Posty: 16
Rejestracja: piątek, 8 mar 2019, 08:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 9 razy
Re: Ciekawe zjawisko

Post autor: Aksen »

Odgazowuję dopiero gdy klaruje :D
aaa sklarowałem i nie było nic podejrzanego po kilku dniach, w nastawie moczyłem nos z dziobem i też nic nie wyczułem.. jedno gotowanie wyszło, jeszcze 3, tylko że czasu nie mam teraz :) i spróbuje dopiero za 2 tygodnie.....
Nie śpimy, Pędzimy! :punk:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”