Witam, otworzyłem nastaw dziś, i zauważyłem coś co jeszcze nie widziałem do tej pory...
Pojawiają się białe plamki i znikają, robi się jakby "korzeń" i opada na dno...
Czy ktoś spotkał się z takim czymś lub może mi powiedzieć o co chodzi?
Dałem 50l do klarowania, ale nie wiem czy rzucać na gotowanie
(2 beczki, nie szczelne pokrywy, 32 kg cukru i drożdże pure)
Filmik
https://www.youtube.com/watch?v=khBLPeq ... e=youtu.be
Zdjęcie
Ciekawe zjawisko
-
- Posty: 162
- Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: LUBLIN
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Ciekawe zjawisko
Skoro drugi był ok, to wnioskuję iż wdała się jakaś infekcja
Osobiście nie widziałem czegoś takiego
Jaki jest zapach ?
Osobiście nie widziałem czegoś takiego
Jaki jest zapach ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 13:03 przez 70-MAREK, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Ciekawe zjawisko
@Aksen, a odgazował kolega nastaw??? Zapewne nie, pęcherzyki CO2 podrywają martwe drożdże ku górze, i gdy wydostaną się ponad powierzchnię drożdżaki opadają. Ot i cała tajemnica dziwnego zjawiska
Zobacz post:
post182606.html#p182606
Zobacz post:
post182606.html#p182606
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 maja 2019, 19:28 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......