Witam,
Po kilku udanych cydrach "z kartonika" (sok ze sklepu z owadem) chciałem zapytać o sprawdzony sposób na cydr jabłkowy miętowy...
Temat był poruszany ale bardzo pobieżnie.
Pytanie czy dać liście świeżej mięty do butelkownia? Czy jakieś wskazówki z mięty suszonej? Może jakiś sok syrop zaprawka coś kupnego?
Ma ktoś sprawdzony sposób-przepis.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Cydr miętowy
Re: Cydr miętowy
A jakby zaparzyć suszone liście mięty, schłodzić do odpowiedniej temperatury i dolać do butelek? To tylko pomysł który chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu, niech bardziej doświadczeni się wypowiedzą.
Edit:
Albo dodać zaparzona miete do balonu w czasie fermentacji cichej. Ewentualnie dodać jeszcze pare listków świeżej mięty, jeśli w smaku za mało będzie miętą czuć
Edit:
Albo dodać zaparzona miete do balonu w czasie fermentacji cichej. Ewentualnie dodać jeszcze pare listków świeżej mięty, jeśli w smaku za mało będzie miętą czuć
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 maja 2019, 21:22 przez Shruikan, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cydr miętowy
Ktoś testował ten przepis?;-) dzisiaj piłem mięte i pomyślałem o takim cydrze;-) a może cydr z samego.naparu z mięty? Moze z trawą cytrynową?;-)
Ostatnio zmieniony piątek, 6 mar 2020, 21:46 przez artur.sukiennik, łącznie zmieniany 1 raz.