Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz

Post autor: damian.bartosiewicz »

Mam mikro pot-stilla od miedziane destylatory. Chodzi o to ze czuje zmywacz do paznokci w całym destylacie... co źle robię ? Czy źle oddzielam przedgony jak to dobrze zrobić ? Nastaw robię z cukrówki z dodatkami ko suszony śliwki, rodzynki. Drożdże używałem różne i turbo i winne. Czy powodem może być przegrzany nastaw? I te rodzynki...?
Blg początkowe 22, końcowe było w granicach 5blg, klarowane i po 24h gotowałem. Przy gotowaniu odlewam sporo bo Ok 300ml z początku. Starałem się wolno odbierać zwłaszcza początek 1 kropla na sek. Mam Keg z grzałką i regulacją która przykręcam jak Temp na kolumnie ma Ok 70st. Wypełnienie to sprężynki przyblokowane zmywakami. Czy ktoś mi pomoże to ustrojstwo ogarnąć ? Bo już nie mam siły.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2019, 07:57 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
alembiki

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: acurlydrug »

Przy kolejnym gotowaniu odbieraj w małe pojemniczki. Pozwoli Tobie to sprawdzić, czy problem jest w całości, czy tylko w jakiejś części.

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

Robiłem tak tylko pierwsze 5szt - dwa pierwsze wylewałem plus sam początek czyli w sumie Ok 400ml. wydawało mi się ze w kolejnych już nie ma ale chyba jednak tez musiało być tylko mało wyczuwalne. Destylat generalnie ładnie pachnie owocami, smakuje tez spoko ale jest on trochę wyczuwalny. Żona na drugi dzień cierpiała na ból głowy ;) i mówiła ze ona właśnie to wyczuwa. Już tyle razy robiłem i mimo ze wolno to robię to zawsze to się przedostaje.
Raz mi się udało przy którejś destylacji ze pierwsza 50ml mocna śmierdziało acetonem a tak większość razy to od samego początku idzie ten sam zapach i wydaje mi właśnie ze tu jest jakiś błąd ze to rozcieńcza się na cały destylat.. Powiedzcie mi w którym momencie zmniejszyć grzanie (przy jakiej Temp na kolumnie) i ile zmniejszyć. Może tam się za bardzo pieni, może nieodgazowany dokonca. Leje 25l do tego kega 30. Czy może to wypełnienie wyrzucić ze sprężynek?
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2019, 10:34 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: .Gacek »

Tylko Twoja cierpliwość i kolejne destylacje nauczą Cię robić trunki gotowane na raz. Niestety ale tylko praktyka pomoże...
Jeżeli jesteś niezadowolony z efektu rozcieńcz całość do ok 30 % i puść jeszcze raz ale temperaturę na głowicy musisz stanowczo podnieść. Na przykład przy gotowaniu śliwek lub jabłek temperaturę powinieneś mieć w widełkach 85-92 * C.
Poekperymentuj ☺
Pozdrawiam Gacek.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: acurlydrug »

. Gacek, to znaczy że na początku, po odebraniu przedgonów, należy odbierać destylat lecący ciurkiem? Tak wyjdzie przy podniesieniu temperatury do tych widełek...

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

Zrobiłem ponowne gotowanie ale to samo tylko mniej aromatów owocowych. Nastaw trzymam w wiadrze plastikowym. Przy zakupie tego sprzętu nie otrzymałem żadnego regulatora mocy. Powiedzieli ze jedna grzałka może jechac pełna mocą. To na pierwszym gotowaniu to leciało aż gorące i stwierdziłem ze tak nie może być - dokupiłem regulator. Być może jakbym wlał do kega gesty zacier to Ok ale jeśli nastaw jest czysty to ta jedna grzałka zbyt mocno grzeje. Może nie dodawać owoców do cukrowki i spróbować na czystej cukrowce zagrać. Tu na video wszystko pięknie i jakie tempo nic z tego nie czaje:

https://youtu.be/aKcRrWlHuuk
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: .Gacek »

@acurlydrug
Moja aparatura to samoróbka 90cm rury fi 42, a później głowica ze spiralką z 10-ciu zwoi rurki miedzianej. Na końcu chłodnica Liebiga o długości ok 70 cm. Spiralką posiłkowałem się zawsze. Przy odbieraniu przedgonów otworzony zaworek na maksa aby całość skroplić. Po stabilizacji delikatnie zamykałem zaworek aby kropelkowo odbierać właśnie to co przy nastawach ze starych soków i dżemów smierdzialo acetonem. Później stopniowo zmniejszałem refluks aby uzyskać odpowiednią temperaturę na głowicy i posiłkowałem się papugą aby otrzymać procent w granicach 70% - 50% . Kiedyś liczyłem, że wydajność mojej rury przy grzaniu 2 kW to bodajże 80 ml/min a destylat otrzymywałem w tempie ok 40 ml/min tak więc refluks miałem tak jakby 1:1. Oczywiście przy smakówkach wypełnieniem były bardzo luźno rozczochrane zmywaki. Przy próbach zrobienia dobrego bimbru na cukrówce wypełnienie wymieniałem na sprężynki a największy procent jaki udało mi się osiągnąć był w okolicach 92%.
Odpowiadając na Twoje pytanie, tak u mnie destylat leciał ciurkiem i czasem zmieniał się w szybkie kropelkowanie.

Damian
Spróbuj zrobić nastaw według instrukcji na opakowaniu i bez żadnych kombinacji, dobrze wyklaruj i wtedy zobacz co z tego wyjdzie. Daj nam koniecznie znać, jak coś to będziemy myśleć co dalej. Wrzuć zdjęcia swojej maszynki.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2019, 19:20 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

Sprzęt taki jak w załączniku.
Dzięki za zainteresowanie - jestem bojowo nastawione i nie mogę się poddać i rzucić w kąt. Trochę cukru przerzucę - trudno ;)
Czyli z tego co zrozumiałem stare soki, owoce to ma wpływ na ten aceton ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 maja 2019, 23:30 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: acurlydrug »

Też mam sprzęt tej firmy i u mnie nic złego się nie dzieje.
Nadal sugeruję odebrać w pojemniczki. Po kilku dniach test smakowy z każdego. Wtedy będziesz pewny, czy dobrze odrzucasz początek.
No i skoro masz regulator, sam początek odbierany powoooli. Czy pamiętasz temperaturę, przy której odbierasz już pijalną cześć alko?

kwik44
1250
Posty: 1261
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: kwik44 »

Tak dla formalności, bo nie do końca wiem czy dobrze zrozumiałem. Destylujesz raz czy 2 razy? Dla pot-still ja zawsze zalecam destylację dwukrotną. Raz szybko, do "0" i bez cięcia frakcji, drugi raz wolno już z uważnym podziałem na frakcje. Inna rzecz, może wystarczy destylat trochę przewietrzyć? Piłem gruszkę i jabłko od Kozuby, które po odkręceniu butelki wręcz waliły acetonem. Wystarczyło dać im pooddychać i były pijalne. W smaku nic nie było.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: sargas »

A przypadkiem kolego nastaw przed destylancją nie walił rozpuszczalnikiem ? Z dwa razy miałem taką sytuację ze zbożem.

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

Odbieram w Temp (na kolumnie) około 82-91st
W instrukcji tego sprzętu jest mowa o destylacji jednokrotnej... ten akurat taki jest. Wcześniej robiłem dwukrotna ale podobno tez było czuć. A czy jak przewietrze to załatwi temat? To jest pijalne i ten posmak jest delikatny ale jest. Żona jest wrażliwa i na drugi dzień po małej ilości jest słabo z samopoczuciem :D zależy mi na tym żeby nie było żadnych „złych” pierwiastków mimo ze będzie pijalne. Czy może nie dodawać tych owoców do cukrowki? Nastaw teraz robię i już zaczyna się klarować - zapach na początku był jak oranazada a teraz kiedy już prawie cukru nie ma to taki nie za ładny - ale nieoctowy. Testuje różne drożdże - te jakieś z węglem aktywnym tc6 czy coś takiego bo myślałem ze może drożdże nie takie jak trzeba. W pojemniczki jak odbieram - może nie mam jeszcze takiej wprawy i wydaje mi się ze nie czuje a może ten zapach owoców to przykrywa.
@acurlydrug czy mozesz w skrócie napisać jak Ty to robisz ? Jak robisz nastaw i czy operujesz mocą podczas gotowania, jakie tempo kapania? Czy zapach nastawu cukrowki z owocami po zakończonej fermentacji powinien być zachęcający czy nie koniecznie ?
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: sargas »

kolego @damian.bartosiewicz odpowiedz na pytanie. Czy nastaw czuć było rozpuszczalnikiem przed destylacją ?
Awatar użytkownika

dynio
500
Posty: 527
Rejestracja: środa, 13 cze 2018, 06:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: dynio »

Robienie destylatu z cukrówki na mini PS przy jednokrotnej destylacji, bez papugi (bo wnioskuję po wpisach że jej nie masz) i bez doświadczenia min kilkudziesięciu gotowań to proszenie się o ból głowy dnia następnego. To nie kolumna, a aparat do destylacji prostej.
Zrób tak:
pierwsze gotowanie zrób do absolutnego "0" min. do 99,5'c w kegu. Powinien Ci wyjść odpęd w okolicach 30vol (pierwsze 50ml możesz dla pewności wylać w kanał)
Drugie gotowanie zaczynasz od b.wolnego odebrania przedgonów na nos (kropelka na palec, rozcierasz na dłoni i wąchasz, jak przestanie smierdzieć to zmieniasz naczynie) i ciągniesz serce do 60/55vol wskazań na papudze. Do 50vol odbierasz do malych buteleczek 50/100ml i sprawdzasz po paru dniach. Nie sugeruj się termometrem w kegu, bo też mam kega od Zygmuta i niestety term zamontowany jest od góry co nie daje pewności że pomiar jest wsadu a nie oparów.
Resztę czyli pogon dajesz do następnego 2 gotowania.
Każdemu destylatowi trzeba dać pooddychać po destylacji min 24h zanim zacznie się go próbować

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 maja 2019, 05:58 przez dynio, łącznie zmieniany 1 raz.
"priusquam superbia ambulat" - pycha kroczy przed upadkiem

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: acurlydrug »

@damian.bartosiewicz jeśli chodzi o dokladniejszą opisówkę to nie pomogę, nie robię cukrówek a owocówki, które lecą przy mocnym cięciu jednokrotnie. Tempo to średnio 250ml/20min.

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

@sargas nie było czuć w nastawie tego na pewno nie. Volt mierze miarka odlewajac do miarki. Wydaje mi się ze za szybko u mnie to idzie a zwłaszcza przedgon chyba mysi być bardzo wolno 3 krople na sekundę wystarczy?

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

acurlydrug pisze:Też mam sprzęt tej firmy i u mnie nic złego się nie dzieje.
Nadal sugeruję odebrać w pojemniczki. Po kilku dniach test smakowy z każdego. Wtedy będziesz pewny, czy dobrze odrzucasz początek.
No i skoro masz regulator, sam początek odbierany powoooli. Czy pamiętasz temperaturę, przy której odbierasz już pijalną cześć alko?
destylujesz raz czy dwa razy na pot stilu ?

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: acurlydrug »

Patrz posty wyżej.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: Góral bagienny »

Spróbuj zrobić nastaw w dymionie szklanym, miałem coś podobnego też waliło acetonem
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
damian.bartosiewicz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 30 lis 2018, 21:27
Krótko o sobie: Wole swoje niż ze sklepu :)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: damian.bartosiewicz »

Panowie.. jestem już po.... I chyba Mamy To! :D
Puściłem raz było niezłe, ale mówię puszcze drugi raz (oczywiście rozcieńczając do ok 18%) i wącham i nic nie czuje.. zapach jak czysta wódka! Smak jak finlandia z delikatną nutą owocu.. szok :o (trochę przesadziłem - lepsze niż finlandia ;D ) ale to ma dopiero 1 dzień... Obawiam się, że jak postoi to będzie jeszcze lepsze :D W piątek dam do spróbowania fachowcom ;D
Jedyna uwaga, którą mam to do wiadra fermentacyjnego - ono stało kiedyś puste szczelnie zamknięte - ja je wymyłem, wietrzyłem niby już było ok, ale czuć coś tam dziwnego i dlatego kolejne nastawy robię w balonach i zobaczę czy jeszcze nie będzie lepiej.
Ale generalnie trunek jest super!
Powiedzcie mi tylko jedno, gdybym chciał zrobić taki typowy bimber jak to kiedyś robili... żeby czuć było drożdże itd :D lubię też taki co zrobić... to czy mam zrobić na drożdżach piekarniczych? Czy wyjąć sprężynki..? Czy nie klarować ? Bo to co wychodzi to jest bardziej wódka niż bimber :)
Ale dzięki za rady teraz tylko doskonalić i robić różne smaki ;) Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony środa, 22 maja 2019, 11:09 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: sargas »

@damian.bartosiewicz aż takiej wagi do tego ile kropel na sekunde leci bym nie przywiązywał. Im wolniej tym lepiej a uwierz mi, że przy takim tempie odbierania drugi raz potrafi lecieć od rana do wieczora.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2918
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Czuję aceton w całym destylacie na Mikro Pot Stillu

Post autor: Góral bagienny »

Co do balonów :klaszcze: też tak robię :D . Jeżeli chcesz mieć bimber to wlej 100mll. pogonów do 5l. i masz bimberek :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”