Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Tak na poważnie to w pesie można zastosować wypełnienie, które pozwoli oczyścić destylat. Alembik bedzie potrzebował więcej czasu na oczyszczanie. Co prawda na alembiku nie działałem ale ja mając możliwość pominął bym odpęd na ps'ie i działał na alembiku. Ma cos bardziej magicznego w sobie
Alembik jest zgrabniejszy, nie każdy może sobie alembik w garażu wyklepać a ps'a tak.lesgo58 pisze:W/g Ciebie jakie różnice istnieją między Pot-Still'em a Alembikiem? Wymień chociaż jedną.
Tak na poważnie to w pesie można zastosować wypełnienie, które pozwoli oczyścić destylat. Alembik bedzie potrzebował więcej czasu na oczyszczanie. Co prawda na alembiku nie działałem ale ja mając możliwość pominął bym odpęd na ps'ie i działał na alembiku. Ma cos bardziej magicznego w sobie
Wytwórnie używają też beczek i czasu. Przeciętny pędzący ps'a używa do produkcji bimbru do szybkiego spożycia lub odpędów surówki.Góral bagienny pisze:Troszkę poczytałem o alembikach i wszyscy piszą że smak i zapach dużo lepszy. Wszystkie duże wytwórnie wiskaczy grappy też robią na alembikach, więc chyba lepszy jest od Pot-Stilla a może się mylę?
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 12:26 przez ramzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Miedź "oddaje" część siebie do destylatu. Wytwórnie pracujące na alembikach co kilkanaście-kilkadziesiąt lat odnawiają instalację ze względu na ubytek grubości miedzianych ścianek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Jednak widzę, że moje posty zaczynają być coraz bardziej niezrozumiałe. Przykro mi.
Zadając powyższe pytanie miałem na myśli raczej techniczny sposób destylowania. Nie wnikałem czy PS jest wypełniony czy nie. Bo czy to będzie sprzęt ogólnie nazwany Pot-Stillem czy alembik który tez jest Pot-Stillem to w tym względzie nie ma żadnej różnicy.
Spodziewałem się więc raczej odpowiedzi od samego autora wątku.
W ten sposób dowiedziałbym się o stan jego wiedzy na temat Pot-Stilla. W zależności od tego co by napisał otrzymałby ode mnie adekwatną odpowiedź. A przede wszystkim podstawową odpowiedź, że błędem jest (tak jak sobie założył) destylować najpierw na "Pot-Still'u" (myślę, że w tym przypadku nie miał na myśli alembika) a dopiero później na alembiku.
Dopiero później dostałby ode mnie zalecenie aby używał tylko alembika. Dostałby też podpowiedź, że mógłby to zrobić na raz, albo w zależności od rezultatu na dwa razy. I tu dodatkowo rozwinąłbym moją myśl podpowiadając jak do tego podejść od strony technicznej.
Zadając pytanie w drugim poście tego wątku nie miałem na myśli oceny jakościowej urobku pochodzącego z każdego z tych sprzętów. Pytanie było raczej z rodzaju ironicznych bez negatywnego zabarwienia.sargas pisze: Wystarczy powąchać destylat np zbożowy z alembika i PS komentarz zbędny.
Jednak widzę, że moje posty zaczynają być coraz bardziej niezrozumiałe. Przykro mi.
Zadając powyższe pytanie miałem na myśli raczej techniczny sposób destylowania. Nie wnikałem czy PS jest wypełniony czy nie. Bo czy to będzie sprzęt ogólnie nazwany Pot-Stillem czy alembik który tez jest Pot-Stillem to w tym względzie nie ma żadnej różnicy.
Spodziewałem się więc raczej odpowiedzi od samego autora wątku.
W ten sposób dowiedziałbym się o stan jego wiedzy na temat Pot-Stilla. W zależności od tego co by napisał otrzymałby ode mnie adekwatną odpowiedź. A przede wszystkim podstawową odpowiedź, że błędem jest (tak jak sobie założył) destylować najpierw na "Pot-Still'u" (myślę, że w tym przypadku nie miał na myśli alembika) a dopiero później na alembiku.
Dopiero później dostałby ode mnie zalecenie aby używał tylko alembika. Dostałby też podpowiedź, że mógłby to zrobić na raz, albo w zależności od rezultatu na dwa razy. I tu dodatkowo rozwinąłbym moją myśl podpowiadając jak do tego podejść od strony technicznej.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 14:22 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Chyba jednak ramoleję...
P.S. Dopiero teraz widzę post Górala. Pisany pod moim. Nie wiem jak to się stało?
Ale babola strzeliłem
P.S. Dopiero teraz widzę post Górala. Pisany pod moim. Nie wiem jak to się stało?
Ale babola strzeliłem
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 kwie 2019, 14:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Witam i serdecznie dziękuje za odpowiedzi. Mam Pot-stilla od Zygmunta i dodatkowo 20cm miedzi w deflegmatorze. Moje pytanie wzięło się stąd że na Pot-stillu mógłbym szybciej poprowadzić destylacje i mógłbym kupić mniejszy alembik(chodzi o pierwszą destylacje).
Zawsze destyluje dwa razy po jednym razie nie smakuje mi. Byłem zdziwiony odpowiedzią kolegi lesgo58 bo z tego co wyczytałem to też ma coś ala alembik.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi już wiem że muszę kupić większy alembik Pozdrawiam Góral
Zawsze destyluje dwa razy po jednym razie nie smakuje mi. Byłem zdziwiony odpowiedzią kolegi lesgo58 bo z tego co wyczytałem to też ma coś ala alembik.
Jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi już wiem że muszę kupić większy alembik Pozdrawiam Góral
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
A i jeszcze jedno na PS destyluje ponieważ interesują mnie tylko owocówki (nie lubię czystej). O starzeniu też co nieco wiem, moja zeszłoroczna sliwowica czeka na swój chrzest skonsumowałem może z 50gr. z 15l i tu ciekawostka najlepiej smakuje troszku przypalona
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Pytałam się kiedyś o taką modyfikację. Generalnie instalacja tylko dla większych alembików, cenowo nieopłacalna. Pamiętaj też, że mając grzałki gęstego już nie ugotujesz.
Ja zastanawiam się teraz nad kupieniem krótszej rury do mojego kega, może coś na wzór alembikowy jeśli byłby ktoś w stanie mi to zrobić.
Ja zastanawiam się teraz nad kupieniem krótszej rury do mojego kega, może coś na wzór alembikowy jeśli byłby ktoś w stanie mi to zrobić.
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
Autor tematu - Posty: 2920
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alembik a Pot still pierwsze gotowanie
Zamawiałem chyba ze trzy grzałki do pierwszego płaszcza z gara do bielizny - Unidez - download/file.php?id=11214 , download/file.php?id=14402 zrobili wg mojego szkicu.
Jeśli nie ma, to trzeba zamówićGóral bagienny pisze:... Tylko pytanie czy są takie grzałki półokrągłe
Zamawiałem chyba ze trzy grzałki do pierwszego płaszcza z gara do bielizny - Unidez - download/file.php?id=11214 , download/file.php?id=14402 zrobili wg mojego szkicu.
Ostatnio zmieniony środa, 1 maja 2019, 01:51 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek