Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
tre_k
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 20 gru 2018, 12:30
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: tre_k »

Panowie, interesuje mnie wytwarzanie piwa, spotkałem się z tym w Norwegii gdzie chłopaki mieli całe ,,hoboki" piwa, lali wodę, cukier wsypywali brewkita i warzyli :D pili po 4-7 dniach, piwo super..... Nie chcę kupować gotowych zestawów, chciałbym sam skompletować zestaw, tylko nie wiem od czego zacząć. Czy udzielicie mi porady co muszę nabyć? Zapędy mam do zrobienia samemu zacieru, mam trochę jęczmienia czy też gotowego brewkitu, chciałbym coś uniwersalnego. Na początek myślę że jechałbym z brewkitem potem przy kolejnych stopniach ,,wtajemniczenia" w zaciery. Co mam kupić? Ile wiader itp? żeby nie wydać od razu grubej kasy.

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: chprzemo »

Czesc!

2 wiadra z kranikami.
Termometr
Cukromierz
‚Trochę’ wężykow do zlewania
Kapslownica (chyba, ze pierwsze Warki wlejesz w PETy to jest zbędna)
Kapsle (j.w.)
Szczotka do butelek
Coś do dezynfekcji (starsan, piro lub coś w tym kierunku)
Duże usprawnienie to chłodnica ale na początek nie jest niezbędna.
Precyzyjna jubilerska/dilerska waga 0-200g lub coś dokładnego w tym przedziale do odmierzania cukru do refermentacji lub ‚specjalne’ tabletki glukozowe które maja określoną wagę ( moim zdaniem waga jest lepsza, kupisz za 20 zł a będziesz miał na lata najpierw do cukru później tez do chmielu)

Z tymi gratami powinieneś sobie bez problemu poradzić z pierwszymi brewkitami.

Jedli będziesz kapslowal to zbieraj butelki, dokup szczotkę do butelek i pomyśl o suszarce do butelek- tez nie jest niezbędna na początku zabawy.


Powodzenia!
Ostatnio zmieniony sobota, 27 kwie 2019, 00:40 przez chprzemo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

pauka
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 26 sty 2017, 14:49
Krótko o sobie: Młody niedoświadczony piwowar domowy :)
Ulubiony Alkohol: piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: pauka »

Na początek polecam zestaw z ekstraktów słodowych z samodzielnym chmieleniem.
Jaki styl piwa cię interesuje?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 kwie 2019, 10:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: inso »

Sprawdzilibyście czy jest wszystko co potrzebne do zaczęcia warzenia piwa?

Obrazek



Chłodnicę zamierzam zrobić z karbowanki. Taka będzie dobra?

https://www.karbowane.pl/rura-karbowana ... -p-14.html
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 lip 2020, 15:21 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 212 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: manowar »

Lista długa i częściowo nie warta wydania pieniędzy...
Jeśli chodzi o to co bym zmieniał:
- masz 6 wiader... nie wiadomo po co... starczą ci 2 wiadra gołe (pokrywa i podziałka) i 1 wiadro z kranikiem - do rozlewu
- termometry ciekłokrystaliczne to raczej gadżet
- dodatkowe pokrywy, uszczelki pod rurkę fermentacyjną, reduktory osadów, wkłady do rurek, dodatkowy kranik i uszczelka do kranika - niepotrzebne
- miarka - niepotrzebna (lepiej lać syrop cukrowy i mieszać z całą brzeczką) - a jak koniecznie chcesz sypać do pojedynczych butelek to starczy 1
- sztywne przyłącze kranika - ja wolę elastyczne z kawałka wężyka silikonowego
- wymienna głowica kapslująca - też chyba zbędna.

To czego mi brakuje:
- gar - czyli podstawa zestawu do zacierania
- coś do filtrowania (może być filtrator z oplotu)
- kapslownica stołowa

aerometr pewnie bardzo dobry i bardzo drogi... można oszczędzić...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: inso »

Garnek mam 30L, kapslownicy nie dodalo do koszyka, bedzie heavy duty, areometr ten bedzie ok. czy taki za 26 zl?: https://browamator.pl/areometr-winiarsk ... 3,136,3699


A rurka karbowana bedzie dobra?

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: chprzemo »

Zgadzam się z przedmówca w 100% co do areometru- za takie pieniądze (+kilka pln) kupisz refraktometr który przy warzeniu jest o niebo praktyczniejszy.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: Kòpôcz »

Karbowanka daje radę, to dość popularne rozwiązanie.
Co to za gar, co go masz?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: inso »

Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: Kòpôcz »

Masz już go na stanie, czy planujesz? A jeśli masz, to może możesz oddać?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: inso »

Nie, taki już mamy. A jaki byś polecił?
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1051
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: Kòpôcz »

Jeśli Twój gar wygląda, jak na zdjęciu, to oczywiście się nada, ale nie daje Ci dużych szans rozbudowy. Kłopotliwe test tu przejście ze ściany bocznej w dno dużym łukiem:
- gdybyś chciał zamontować zawór raczej nie da się go zrobić możliwie blisko dna, a jeśli nawet to będzie się kierował zamiast poziomo, to mocno skosem w dół. Jedyne rozwiązanie, to znaleźć dobrego spawacza, który by wspawał mufę/nypel.
- gdybyś kiedyś chciał doposażyć się w kosz sztywny, to albo będzie wysoko nad dnem, albo daleko od ścian bocznych - wówczas albo musisz brać dużo zapasu wody, albo w samym koszu zacier będzie gęsty. Pozostaje Ci więc tylko worek, ale w nim już się trzeba nakombinować z wysładzaniem, a o cyrkulacji zacieru raczej możesz zapomnieć.
- jakąś opcją może być samo fałszywe dno, ale tu też pod nim będziesz miał dość dużą poduszkę bez zacieru. Będziesz miał jednak możliwość cyrkulacji brzeczki, tyle, że wysładzanie będziesz musiał zrobić do drugiego zbiornika, gar opróżnić z młóta, wyjąć dno i wlać brzeczkę z powrotem.
W podobnej pojemności bardzo dobrze sprawdzają się gastronomiczne gary 36l (Stalgast, Tadar i masa chińczyków), można kupić fałszywe dna pod nie, albo pobrać pliki pod laser.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: Lord Pagon »

Myślę tak na początku przygody trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie ile czasu możemy na to hobby poświęcić . Przy zacieraniu to średnio 6 h jak gospodarujemy wolnym czasem to wareczki 25 l ok ale jeszcze trzeba to później zabutelkowac kolejne 3-4 h z myciem butelek . Jak mało czasu to już wareczki 50 l 10 -12 h a mamy 100 butelek pysznego piwka . Ja warze co 1-2 miesiące porządną wareczke i styka , zależy od potrzeb . Jak masz zamiar zwiększyć wybicie to moim zdaniem gar 70 l optymalny dla warki 25 i 50 l .

inso
50
Posty: 62
Rejestracja: niedziela, 16 sie 2015, 15:53
Podziękował: 24 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: inso »

Czasu aktualnie mam pod dostatkiem. Potrzeby duże. Na początku poeksperymentuję ze smakami i zastanowię się nad destylatorem z płaszczem.
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Pierwsze kroki - dobór sprzętu

Post autor: fo11rest »

[quote="tre_k"][/quote]
Jak odważysz się uwarzyć piwo ale tradycyjnie to tu masz link:
https://alkohole-domowe.com/forum/przep ... 18453.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprzęt Piwowarski”