Head Whisky - pytanie o przepis
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam serdecznie
Po dłuższym czasie zdecydowałem się w końcu na whisky domowej roboty. Wg oryginalnego przepisu jest:
Mąka kukurydziana
Słód jęczmienny
Drożdże
Woda
W opisie nie pisze nic o zacieraniu. Czy coś z tego w ogóle wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź
Po dłuższym czasie zdecydowałem się w końcu na whisky domowej roboty. Wg oryginalnego przepisu jest:
Mąka kukurydziana
Słód jęczmienny
Drożdże
Woda
W opisie nie pisze nic o zacieraniu. Czy coś z tego w ogóle wyjdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
online
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
Dobre do zatarcia na lenia
45l wrzątku wlać do beczki i wsypać 10kg maki kukurydzianej stale mieszając, Można dodać połowę zalecanej dawki alfaamylazy dla lepszego upłynnienia, ale ponieważ stosujemy słód nie musimy tego robić. Gdy mieszanina osiągnie 65 stopni wsypujemy 3 kg śruty ze słodu jęczmiennego i mieszamy co jakiś czas. Można zaizolować beczkę z zewnątrz np. śpiworem aby utrzymać temp powyżej 60 stopni przez około godzinę. Do tego procesu można dolać również połowę zalecanej dawki glukoamylazy, ale również nie jest to konieczne ze względu na zastosowanie słodu. Potem studzimy do 32-33 stopni, napowietrzamy mieszadłem i dodajemy dedykowanych drożdży.
45l wrzątku wlać do beczki i wsypać 10kg maki kukurydzianej stale mieszając, Można dodać połowę zalecanej dawki alfaamylazy dla lepszego upłynnienia, ale ponieważ stosujemy słód nie musimy tego robić. Gdy mieszanina osiągnie 65 stopni wsypujemy 3 kg śruty ze słodu jęczmiennego i mieszamy co jakiś czas. Można zaizolować beczkę z zewnątrz np. śpiworem aby utrzymać temp powyżej 60 stopni przez około godzinę. Do tego procesu można dolać również połowę zalecanej dawki glukoamylazy, ale również nie jest to konieczne ze względu na zastosowanie słodu. Potem studzimy do 32-33 stopni, napowietrzamy mieszadłem i dodajemy dedykowanych drożdży.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
Czyli rozumiem że całość (śruta z mąką) zostaje w butli tak? Niczego nie odcedzamy przed dodaniem drożdży?
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 12:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
Jeszcze jedno pytanko:
- jak stwierdzić że zacier jest taki jak ma być? Ile ma mieć Blg?
Ostatnim razem po wsypaniu drożdży skwasiło mi się wszystko w butli (śmierdziało wymiocinami) dlatego nie chcę popełnić znowu tego samego błędu...
- jak stwierdzić że zacier jest taki jak ma być? Ile ma mieć Blg?
Ostatnim razem po wsypaniu drożdży skwasiło mi się wszystko w butli (śmierdziało wymiocinami) dlatego nie chcę popełnić znowu tego samego błędu...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 kwie 2019, 18:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2019, 07:58
- Status Alkoholowy: Drinker
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: niedziela, 1 lut 2015, 10:46
- Ulubiony Alkohol: Jameson, Bushmills, Malibu
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
Wyszło prawie idealna kopia whisky ze sklepu Prawie, ponieważ czuć zapach drożdży, ale to pewnie wina tego, że była tylko raz destylowana
Ostatnio zmieniony środa, 1 maja 2019, 17:22 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest kilka rzeczy które są dla mnie święte: moja kobieta, mój samochód i moja rodzina. Jeśli zranisz którekolwiek z nich - módl się by Bóg znalazł Cię przede mną"
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
Dokładnie leżakowanie to podstawa. Niecałe 3 tygodnie temu robiłem "szkocką" (niestety nie ze słodu tylko jęczmień zacierany enzymami). Na początek trunek rozrobiony do 60% leżakował jakieś 3 dni z płatkami dębowymi medium. Następne rozrobienie do 42% i kolejne 7 dni (tak dębowy smak mi odpowiada). Następnie odcedziłem płatki o zabutelkowałem. "Szkocka" powinna leżakować jeszcze kilka miesięcy ale nie wiem czy się uda bo zaraz po zlewaniu była dobra a z każdym kolejnym dniem jest lepsza
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
online
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Head Whisky - pytanie o przepis
W szkle, bez dodatku dębu, niestety trunek zmienia się bardzo wolno, praktycznie niezauważalne. Dlatego whisky rozlana po 10 latach nawet po kolejnych 10-ciu w butelce nazywa się 10YO. Mam obecnie w beczce prawie rocznego "torfiaka". Widzę jak zmienił się w tym czasie ale też widzę ile mu brakuje do ideału.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2921
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy