Nastaw 200l

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18

Post autor: mateuszs94 »

Witam,
Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l , do tej pory robiłem w wiadrach po 25l według przepisu na opakowaniu alcotec turboyeast 48 classic. Mam pytanie czy powinienem pomnożyć wszystko razy 8, tj 48 kg cukru 8 paczek drożdży i woda do 200l czy odjąć drożdży ???
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: lesgo58 »

Nie ryzykuj. Przede wszystkim powinieneś użyć drożdży do powiększonych nastawów.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18
Re: Nastaw 200l

Post autor: mateuszs94 »

Cobra 7 w przepisie na 200l napisane jest 8 paczek i 48 kg cukru + woda, ale czytałem na forum przy takiej ilości drożdży można je przegrzać
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 kwie 2019, 19:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: mirek109 »

mateuszs94 pisze: Chciałbym zrobić nastaw 200l w beczce 220l
Daj dwie porcje drożdży na 4 porcje wody i cukru a po dwu-trzech dniach dodawaj dwie-trzy porcje wody i cukru, do wypełnienia beczki.
Osobiście nie stosuję drożdży przyspieszających fermentację :)

Co Ci szkodzi spróbować?

.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Góral bagienny »

Kolego mateuszs jest na forum post kolegi który robił nastaw 1000l :o . Wszystko poszło gładko :D. Wpisz w szukajke nastaw 1000l i poczytaj
Miłej lektury :D Powodzenia
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: Nastaw 200l

Post autor: tomektz »

Ja robię w beczce 200 l. Daje 45 kg cukru i 1,5 paczki cobra mega pack, i jest ok . Wcześniej dawałem 50 kg cukru ale było za gęsto, i nastaw długo pracował. Teraz po tygodniu jest klarowny i gotowy do gotowania. Reasumując jak masz beczkę 220l to dawaj śmiało 50 kg cukru, i jak uważasz czy 1,5 czy 2 paczki drożdży.
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2019, 14:38 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 200l

Post autor: użytkownik usunięty »

Ja mam tak
50cukru
152l wody
2 paczki alcotek mega pack lub cobra

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2680
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200l

Post autor: JanOkowita »

Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: Nastaw 200l

Post autor: tomektz »

Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
Ostatnio zmieniony wtorek, 23 kwie 2019, 23:26 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
mateuszs94
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 22 kwie 2019, 14:18
Re: Nastaw 200l

Post autor: mateuszs94 »

Czyli ładuje 50kg cukru 2 paki na 100l i wody do 200l. Dziękuję za rady, a jeśli chodzi o klarowanie to stosujecie do takich nastawów środki do klarowania czy naturalnie?

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: Nastaw 200l

Post autor: tomektz »

Tylko proponuje w połowie zalewania mieszadłem długim dobrze przemieszać i sprawdzaj temperaturę. Co do klarowania to mój nastaw po tygodniu jest klarowny sam z siebie nic nie trzeba dodawać
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200l

Post autor: kamilpl82 »

Ja robię nastawy powiększone do 280l i 333gramy BL przerabiają w 7 dni do -4Blg
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

Hashu
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 22 lip 2011, 20:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Hashu »

Przy dużych nastawach tylko drożdże do dużych nastawów, z innymi miałem same problemy. Przerzuciłem się na coobra mega i było po problemach a od nie dawna testuje pro500 turbo i jestem mega zadowolony ;)

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 200l

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie jakies nowe pomysły na nastaw 200l?
obecnie to 2xcobra mega pack 50kg cukru woda 152l i troszke za ciepło bo nastaw mial juz pod 34st.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 sie 2019, 20:47 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: wawaldek11 »

Jak temperatura otoczenia niższa, to wentylator skierowany na bekę schłodzi o kilka stopni ;)
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: boxer1981228 »

Zamroź 2-3 butelki z wodą takie po dużej Coca-Cola i wrzuć do środka powinno pomóc.

lukasz61433
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: lukasz61433 »

Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Nastaw 200l

Post autor: arTii »

W aktualnych temperaturach, to bym dał 300-400g Prestige. Są dość odporne na wysoką temperaturę i dają w miarę łagodny produkt.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

Skir
1500
Posty: 1548
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 353 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Skir »

tomektz pisze:Ja rozumiem tok myślenia kolegi Okowita :) ale jest jeszcze coś takiego jak rachunek ekonomiczny nas klientów
nastaw na 200l i "szczypanie" się o jedną paczkę/pakę drożdży?
Ostatnio zmieniony piątek, 26 cze 2020, 13:01 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.

djseba3
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 19 maja 2020, 16:46
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: djseba3 »

Że zapytam... Mając beczkę 200L nie lepiej zrobić np na jednej paczce drożdży coobra mega pack i dodać 45kg cukru, wody do pełna ? Wyjdzie odrobinę mniej niż 18% ale będzie bez niechcianych ostrych aromatów. Dodać drożdże do wody mającej 25 stopni ale wstawić do chłodnej piwnicy albo na noc otworzyć okno. Myślę że przerobi w 7-10 dni. Jak blg spadnie ponizej 7 to już nie chłodź żeby utrzymać te 20-25 stopni nastawu.
Do klarowania też wystarczy jedno opakowanie coobry które kosztuje 10-11 złotych

lukasz61433
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: lukasz61433 »

No racja, na razie mam takie pod ręką więc wsypałem 4 paczki double snake c48, jest to mój pierwszy tak duży nastaw. Do złotych moskviczy zraziłem się, 2 nastawy i oba zatrzymały sie na 5 blg ( startowe 23-24). Do klarowania już zakupiłem alcotec mega klar 100l. Beczka stoi w garażu gdzie temp oscyluje 20-22 stopnie
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: drgranatt »

lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

lukasz61433
30
Posty: 45
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 20:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: lukasz61433 »

drgranatt pisze:
lukasz61433 pisze:Witajcie, ostatnio nastawiłem nastaw z 48 kg cukru + 150l wody tylko mam dylemat ile paczek drożdży zastosować tak by się nie przegrzały. Mam do wyboru albo moskva style złote lub double snake c48 extreme, z doświadczenia wiem że te 2 są mocniejsze ( wiecej cukru przerobią). Pozdrawiam
Tylko Black Label Turbo :ok:
Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.

MastaMari
150
Posty: 168
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MastaMari »

Ja stosuje 2 paczki PuriFerm XXL Turbo łącząc z 50kg cukru i dopełniam woda do 200l, Fermentacja trwa średnio 5 dni w temp otoczenia 22C a temp nastawu startuje zazwyczaj z 25-26 dochodzi do 29-30, Drożdże bez problemu poradzą sobie nawet z 60kg na 200l wody, klaruje bentonitem.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: drgranatt »

lukasz61433 pisze:Też dobra opcja, a jakie ilości proponujesz stosować na tak duży nastaw, bo widzę że albo są saszetki po 90gr lub duża paka 1 kg.
Kup 1 kg i na taką ilość dodaj na początek dodaj 450 gram. Jak zejdą do -4 Blg to następnym razem możesz zjeżdżać w dół co 10 gram. Może okazać się, że wystarczy tylko 400 g a może nawet mniej.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

land75
100
Posty: 137
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
Ulubiony Alkohol: domowy trunek
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: land75 »

Ja na BL robię tak:
- 23kg cukru
- 80 l wody
- 200gr Black Label
temperaturę startową drożdży staram się żeby była jak najniższa w okolicach 20-22 stopni Celsjusza .Jak drożdże w pózniejszym czasie się rozchulają i temperatura podskoczy mi powyżej 27 stopni Celsjusza wkładam butelki z zamrożoną wodą. Po około siedmiu dniach do dziewięciu BLG wynosi -4
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Na beczkę 220l daje 2x alcotec pure 48, nieco kwasku oraz odżywkę i kilo jabłek. Pracuje ok 2 tygodnie, a jest różnica w jakości na korzyść wolnej pracy. Cukru 46kg.
No i ekonomicznie sie to opłaca.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Moskit81
200
Posty: 242
Rejestracja: sobota, 25 maja 2019, 02:06
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Moskit81 »

Jaka odżywka?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: rozrywek »

Masakra@domingo te 220L to beczka nie płyn?
Nastawu masz z 180L pewnie co daje jakieś 22Blg.

Wolniej pracujący faktycznie da lepszy efekt.
Nie próbowałeś dokarmiać pod koniec?
A tak ze 2 kilo w postaci syropku.
A co ci szkodzi.
No z owocami w srodku to akurat super.

Dobrze zrozumiałem że przy takim litrażu powinno się (teoretycznie) dać 4 paczki drożdży a ty dałeś dwie?

Ekonomia, logika idą w parze.
Super.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Deny
10
Posty: 10
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2019, 07:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw 200l

Post autor: Deny »

Ja robię na Black Labelach: 44 kg cukru, 160 litrów wody i 250g drożdży. Temperatura przez całą fermentację w okolicach 25 stopni i po ok. 3 tygodniach -4 blg. Chodzi troszkę dłużej, ale mi się nie spieszy, a efekt prima sort.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Tak @rozrywek - beczka 220l, a nastawu ok 195l. Cukrówka się nie pieni, więc daję całkiem sporo. To nie koji.

Nie dokarmiam pod koniec - wychodzę z założenia, że drożdżom trzeba ułatwiać, a zaobserwowałem, że dodawanie cukru wyraźnie hamuje tempo fermentacji.
@Moskit81 - odżywka to zawsze ok 30-40g fosforanu dwuamonowego oraz dwie pastylki magnezu na każde opakowanie drożdży turbo. Tylko zauważ, że daję ich mniej, niż potrzeba. Gdybym dawał 4szt na 220l beczkę, na pewno dałbym mniej pożywki i magnezu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: rozrywek »

Nie do końca hamuje.
Kilo cukru w formie syropu dolane do takiego litrażu nie zakłóci procesu fermentacji, a może zadziałać jak otwarcie okna w zimie na chwilę. Nie zmarzniesz ale swieży powiew da fajny klimat.
Spróbuj następnym razem.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Balibar »

Mam i ja beczka 220l 50kg cukru i dwie paczki drożdży Moskwa blg startowe 21-22.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw 200l

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Jedna, 200l beczka to spora oszczędność miejsca ale też ryzyko nie przerobienia całości cukru i potencjalny problem z restartem. Uważam, że taki nastaw ma większe tendencje do samozagrzewania a co za tym idzie, możliwą utratą kontroli i zatrzymaniem fermentacji. Dlatego też, znacznie wygodniej i bezpieczniej nastawiać go w mniejszych zbiornikach, stosując 1 paczkę drożdży na 12kg cukru.
Awatar użytkownika

Balibar
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 22 sie 2021, 16:11
Krótko o sobie: Jestem elektrykiem...
Ulubiony Alkohol: Dobre i Bardzo Dobre
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: Balibar »

Przetestuje dam znać , idąc tym tropem to powinienem wsypać 4 paczki mam dwie. Jestem w stanie sprawdzić nastaw na 1 paczce jeżeli będę musiał. Idzie jesień będzie ciężej przegrzać nastaw.

T-rex
50
Posty: 86
Rejestracja: piątek, 11 gru 2015, 10:02
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Nastaw 200l

Post autor: T-rex »

Ja stosuje drożdże black label.
Na beczkę 220 l dodaje 450 gram drożdży i dodaje 57kg cukru. Beczki nie napełniam pod korek nastaw ma ok 200l. Fermentuje w piwnicy bez ogrzewania teraz fermentacja trwa ok 7dni ale tam jest poprostu zimno.
Drożdże kupujecie użytkownika forum @wolan
https://www.olx.pl/d/oferta/drozdze-bla ... Jb1gt.html

Wychodzi ciut drożej niż 30zl ale nie róbmy oszczędności tam gdzie ich nie ma. To ma być dobre i na 100% przewidywalne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 27 wrz 2021, 10:12 przez T-rex, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”