Witam. Ostatnio przeglądałem swoje zapiski i zauważyłem różną ilość przedgonu z śliwowicy.
Śliwowica na Bayanusach miała0, 3l więcej przedgonu niż na Zamojskich. Zauważył ktoś podobny problem? Pozdrawiam
Drożdże do sliwowicy a przedgon
-
Autor tematu - Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Drożdże do sliwowicy a przedgon
Góralu drożdże drożdzom nie równe... to już wiele osób sprawdziło, ale najważniejsze to jak przygotowałeś nastaw? To jedna z najważniejszych części procesu. Od tego wszystko się zaczyna, wystarczy choćby temperatura pracy nastawu... im wolniejszy proces fermentacji tym lepiej ale są wyjątki... między innymi drożdże, ilość wody, ilość cukru...
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 2918
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy