Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: 1kaczucha »

Dzień dobry wieczór !
Na przełomie sierpnia i września 2018 nastawiłem wino jabłkowe. Jabłka przez sokowirówkę, drożdże Bayanus'ach, wszystko wg przepisu z filmiku Malinowego Nosa:
https://youtu.be/D7mAWTI5RTY
Bardzo powoli winko się klarowało, przedostatni obciąg był w lutym, a w połowie kwietnia była na dnie delikatna mgiełka osadu. Postanowiłem pomóc w klarowaniu. I zamiast użyć bentonitu, podkusiło mnie zastosować SuperKlar 24h.
Minęły właśnie 24 godziny od dodania ostatniego składnika i efekt jest tragiczny. Wszystko jest jeszcze bardziej mętne, niż przed dodaniem preparatu...
Co robić? Czy w tym momencie potraktowanie bentonitem ma jakiś sens? Co to za badziewia są zastosowane w tym g**nie (zolkrzemowy kiselsol i chitosan)? Czy bentonit jest w stanie oczyścić wino z tego syfu?Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
koncentraty wina

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

Bentonit wizualnie na próbce pomógł i to w błyskawicznym tempie; pierwsze efekty pojawiły się już po kilku minutach, by ¾ wysokości butelki było klarowne po niecałych 10 minutach...
Pozostaje tylko pytanie, czy ten badziew co tam wcześniej wlałem również się wytrącił w tej sytuacji?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: eldier »

I Ty zamierzasz to pić? Czy destylat z tego robisz?

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

eldier pisze:I Ty zamierzasz to pić? Czy destylat z tego robisz?
No, raczej miało być do bezpośredniego spożycia.
Czemu tak formułujesz pytanie? Posiadasz jakieś informacje mogące być odpowiedzią na moje pytania? To napisz proszę, zamiast jeszcze bardziej moją niepewność podsycać...

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: MalyJack »

:shock: A to nie jest przez przypadek do klarowania nastawu, przed destylacją?
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

MalyJack pisze::shock: A to nie jest przez przypadek do klarowania nastawu, przed destylacją?
https://www.winodomowe.pl/product-pol-6 ... r-24h.html
Według sprzedawcy do wszelakich nastawów, w tym wina i piwa również.
Czy posiadasz jakąś wiedzę, by odpowiedzieć na moje wątpliwości, czy tylko tak pytasz?

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: eldier »

Wiesz co, nie jestem chemikiem, ale jednak takie klary raczej są przeznaczone do klarowania nastawów. Szczerze mówiąc nie chciałbym tego pić. Poczekaj aż ktoś chemicznie ogarnięty się odezwie. Jeżeli nawet nie wpływa to na zdrowie to na smak na pewno.
U mnie jabłka klarują się pięknie, tylko z tą różnicą że ja ostatnio używałem soku ciśniętego na prasie, ale wcześniejsze wino robione za pomocą sokowirówki też się sklarowało na kryształ. Jesteś pewny, że fermentacja ustała?

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

eldier pisze:Jesteś pewny, że fermentacja ustała?
Raczej tak. Przedostatnie zlewanie z nad osadu w lutym, wtedy też potraktowane pirosiarczynem. W rurce cisza od dawna, po ostatnim obciągu na dnie osadu prawie nic. Czy to jednak za mało, by stwierdzić ustanie fermentacji? Bo jakimś wielkim fachowcem nie jestem, choć co nie co się udało wykonać ;-)

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

MalyJack
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 10 gru 2016, 22:22
Krótko o sobie: Nie ma takiej mozliwosci, aby bylo niemozliwe.
Ulubiony Alkohol: Biały
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Środa Śląska
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: MalyJack »

Kaczucha1, iedzę zaczerpnąłem z treści zdjęcia, które wrzuciłeś.
Stąd wątpliwości i pytanie. Sam stosowałem raz, ale właśnie do nastawu. Wynik mnie nie zadowalał. Teraz tylko grawitacja. Mam gdzieś jeszcze chyba paczkę jeszcze tego Spiryt, ale doczytam przeznaczenie dokładniej (dla siebie) jak dojadę do chaty.
Pozdro
...
Dojechałem. Przeczytalem. Do nastawów.
Wino raczej pasuje do tej definicji. Może spróbuj obniżyć temperaturę...
Ostatnio zmieniony środa, 17 kwie 2019, 16:10 przez MalyJack, łącznie zmieniany 2 razy.
https://www.facebook.com/Jack-Parrot-Alchemy-Jacek-Plona-268115644134379/

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: Woodworm »

następnym razem spróbuj dodać pektoenzym do fermentacji

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

MalyJack pisze:Może spróbuj obniżyć temperaturę...
Bez problemowo -o czym było na wstępie- klaruje się bentonitem. I tu ciekawostka: bentonit od Spirit Ferm robi to bez problemu, natomiast kupiony w WinoDomowe.pl który jest proszkiem, nie granulatem - nic poza zamęceniem nie robi. Kojarzy ktoś różnicę pomiędzy bentonitem a bentonitem?
Bo gość z tego sklepu się zagotował jak mu zasugerowałem, że sprzedali mi chyba coś innego...

Przy okazji przypominamy, że myślą przewodnią tego postu -a od meritum uciekamy- było oczyszczenie ze składników SuperKlar 24h i czy bentonit da radę to zrobić Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: .Gacek »

Ile litrów masz tego wina? Wlewaj do butelek pet 2 litry i do lodówy ☺ Zobaczysz jak szybko Ci się sklaruje. Następnym razem kup klarowin2, będziesz Pan zadowolony...
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
1kaczucha
10
Posty: 13
Rejestracja: czwartek, 29 cze 2017, 18:23
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: RE: Re: Wino jabłkowe. Odwrotny skutek klarowania. Załamka.

Post autor: 1kaczucha »

Woodworm pisze:następnym razem spróbuj dodać pektoenzym do fermentacji
Obrazek Uwierz, że na 1000% tak zrobię Obrazek

Wysłane z mojego Lenovo TB3-850M przy użyciu Tapatalka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”