Biały osad na kegu.

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

Autor tematu
JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: JasnyPierun »

Czy ktoś spotkał się z białym osadem w kegu? Dzisiaj zajrzałem do środka a tam pełno białego osadu na ściankach, coś jak talk. Czy dunder po wyschnięciu może coś takiego po sobie zostawić? Kega płukałem po zlaniu dundru gorącą wodą. Myty dokładnie był z 6 może 8 procesów temu. Co to może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 kwie 2019, 17:39 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Biały osad na kegu.

Post autor: zzibii »

Jaką masz wodę w kranie. Może ten osad od twardej wody. Masz kamień w czajniku?
Awatar użytkownika

Autor tematu
JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Biały osad na kegu.

Post autor: JasnyPierun »

Tak, mam kamień na czajniku ale znacznie wolniej osiada na ściankach. Tak myślę czy to że po tych kilku procesach jest tak biało, nie dzieje się przez to że gotuję dużo dłużej niż zagotowanie wody w czajniku. Już kombinowałem, że to może cukier nie przerobiony ale zawsze puszczane na -4, ostatnio trochę mętne bo mi się spieszyło i że może to jest przyczyną. Wychodzi że winna jest twarda woda. Zrobiłem test paskowy i pokazuje 8, czyli woda twarda.
Teraz dumam czy twarda woda ma znaczący wpływ na smak po destylacji?
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 kwie 2019, 18:52 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Biały osad na kegu.

Post autor: wkg_1 »

A produkt Ci opalizuje po rozrobieniu ?
Też miałem podobnie na twardej wodzie choć i nie zawsze klaruję do końca.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Biały osad na kegu.

Post autor: zzibii »

Raczej na smak nie powinna bo z kega wyparowuje podczas procesu alkohol. Oczywiście poza alkoholem odparowują też fuzle i inne frakcje. Minerały zawarte w nastawie powinny zostać. Na smak ma wpływ woda do rozrabiania, ale to już na forum jest o tym nie jeden temat.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JasnyPierun
100
Posty: 130
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Driny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Biały osad na kegu.

Post autor: JasnyPierun »

Rozrobiony mam kryształ. No trudno, kranówki nie zmienię, filtracja za droga, więc zostanie jak jest a jedynie kega częściej będę mył , całe szczęście że mam szeroki wlew. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”