Kolumna abratek problem ze smakiem
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Witam
To mój pierwszy post i na starcie prośba o pomoc.
Zakupiłem gotowy sprzęt na wzór sprzętu kolegi u którego puszczałem już kilka razy.
Ale smak delikatnie się różni, u mnie wychodzi posmak drożdżowy, może nie jest to bardzo zły trunek ale delikatnie mi jako osoby która już jakiś czas jest smakoszem trunków z takowego sprzętu przeszkadza.
Smakowo wyczuwalne są drożdże przy pierwszym pędzeniu myślałem że to wina nie sklarowanego zacieru, przepuściłem to jeszcze raz, wyszło lepiej ale dalej czuć.
Przy drugim i trzecim pędzeniu wyszło podobnie, po zamajeniu do 50 procent bimber delikatnie mętny (od kolegi to się nie zdarzało choć robimy z tych samych drożdży i tak samo prowadzimy proces pędzenia - drożdże Cobra pure.
Jeśli coś mi umknęło będę się starał dodawać po waszej podpowiedzi.
To mój pierwszy post i na starcie prośba o pomoc.
Zakupiłem gotowy sprzęt na wzór sprzętu kolegi u którego puszczałem już kilka razy.
Ale smak delikatnie się różni, u mnie wychodzi posmak drożdżowy, może nie jest to bardzo zły trunek ale delikatnie mi jako osoby która już jakiś czas jest smakoszem trunków z takowego sprzętu przeszkadza.
Smakowo wyczuwalne są drożdże przy pierwszym pędzeniu myślałem że to wina nie sklarowanego zacieru, przepuściłem to jeszcze raz, wyszło lepiej ale dalej czuć.
Przy drugim i trzecim pędzeniu wyszło podobnie, po zamajeniu do 50 procent bimber delikatnie mętny (od kolegi to się nie zdarzało choć robimy z tych samych drożdży i tak samo prowadzimy proces pędzenia - drożdże Cobra pure.
Jeśli coś mi umknęło będę się starał dodawać po waszej podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2019, 11:59 przez tomasz.kiełbowicz, łącznie zmieniany 8 razy.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Opis sprzętu:
Keg 50l grzałki 1600 i 2000 ale proces prowadzę na taborecie-gaz.
Krótka rura 20cm wypełnienie sprężynki miedź
długa rura+wziernik 1,5m wypełnienie zmywaki 25szt. więcej raczej nie upcha
1 Czy wstawki pod czujniki temperatury powinny być zaślepione w środku czy na wylot?
2 Czy warto dołożyć 3 termometr, jeśli tak na jakiej wysokości?
3 Czy warto wymienić zmywaki jeśli tak to na co i ile potrzeba żeby wypełnić półtora metra rury fi 63?
4 Dlaczego zostaje posmak drożdżowy i bimber po rozmajeniu jest delikatnie biały (mętny).
Keg 50l grzałki 1600 i 2000 ale proces prowadzę na taborecie-gaz.
Krótka rura 20cm wypełnienie sprężynki miedź
długa rura+wziernik 1,5m wypełnienie zmywaki 25szt. więcej raczej nie upcha
1 Czy wstawki pod czujniki temperatury powinny być zaślepione w środku czy na wylot?
2 Czy warto dołożyć 3 termometr, jeśli tak na jakiej wysokości?
3 Czy warto wymienić zmywaki jeśli tak to na co i ile potrzeba żeby wypełnić półtora metra rury fi 63?
4 Dlaczego zostaje posmak drożdżowy i bimber po rozmajeniu jest delikatnie biały (mętny).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2019, 12:00 przez tomasz.kiełbowicz, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
-Czyli wypełnienie zmywakami radzicie wymienić? Na jakie i ile mi potrzeba?
-Nieprecyzyjne grzanie się zgodzę, grzeje na oko na taborecie (grzeje tak jak kolega , raczej podobnie po obserwacji płomienia). Na kegu utrzymuje się 90 stopni i stopniowo rośnie do 100
Grzanie grzałką 2000 poprawi jakość?
Odbieram 1 litr na godzinę (kąpanie delikatnie przechodzące w cieknięcie.
-Nieprecyzyjne grzanie się zgodzę, grzeje na oko na taborecie (grzeje tak jak kolega , raczej podobnie po obserwacji płomienia). Na kegu utrzymuje się 90 stopni i stopniowo rośnie do 100
Grzanie grzałką 2000 poprawi jakość?
Odbieram 1 litr na godzinę (kąpanie delikatnie przechodzące w cieknięcie.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Czyli mamy sprzęt tego samego producenta. U mnie dziwnie smakowało pierwsze kilka procesów. Od razu Ci proponuję sprawdź grzałki bo u mnie były od zwykłego bojlera i na start wymiana. Na temperatury na tych termometrach nie patrz poza 10 półką, mam te same i po zmianie na Msr różnica wyszła o 2 stopnie nawet.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2019, 20:27 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Ja grzałkami nie grałem, grzeje na taborecie tak jak kolega mi radził, ma już kilka lat doświadczenia z podobnym sprzętem ale u niego wychodzi o niebo lepiej. ( Po czym poznałeś że grzałki są ujowe?
Termometry faktycznie ujowe skacze temperatura w procesie w sobotę od 72 do 73,5 na górze .
Dziwi mnie to że czujniki od termometrów są wkładane w zaślepione rurki, kolega ma rurki na wylot tak że czujnik jest bezpośrednio w kolumnie (czy to błąd)
Termometry faktycznie ujowe skacze temperatura w procesie w sobotę od 72 do 73,5 na górze .
Dziwi mnie to że czujniki od termometrów są wkładane w zaślepione rurki, kolega ma rurki na wylot tak że czujnik jest bezpośrednio w kolumnie (czy to błąd)
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Na pewno stalowe będzie lepsze ! Wymień na np. Henitom. Wejdzie około 4 litrów, zawsze możesz dokupić ; )
Grzanie grzałką pozwoli Ci precyzyjnie ustawić moc (choćby patrząc na domowy licznik).
Przy grzaniu 2kW odbiór litr/h jest OK ale (szczególnie jeżeli nie masz bufora) po ok. 94-95 stopni w buforze zbiorniku trzeba zmniejszyć odbiór. Przeczytaj "Kompendium ..." @Lesgo58
Nowy sprzęt trzeba dokładnie wyczyścić - wygotować w np pastylkach do zmywarki z pozostałości i smarów produkcyjnych.
Pilnuj temperatury na 10-ej półce.
tomasz.kiełbowicz pisze:-Czyli wypełnienie zmywakami radzicie wymienić? Na jakie i ile mi potrzeba?
-Nieprecyzyjne grzanie się zgodzę, grzeje na oko na taborecie (grzeje tak jak kolega , raczej podobnie po obserwacji płomienia). Na kegu utrzymuje się 90 stopni i stopniowo rośnie do 100
Grzanie grzałką 2000 poprawi jakość?
Odbieram 1 litr na godzinę (kąpanie delikatnie przechodzące w cieknięcie.
Na pewno stalowe będzie lepsze ! Wymień na np. Henitom. Wejdzie około 4 litrów, zawsze możesz dokupić ; )
Grzanie grzałką pozwoli Ci precyzyjnie ustawić moc (choćby patrząc na domowy licznik).
Przy grzaniu 2kW odbiór litr/h jest OK ale (szczególnie jeżeli nie masz bufora) po ok. 94-95 stopni w buforze zbiorniku trzeba zmniejszyć odbiór. Przeczytaj "Kompendium ..." @Lesgo58
Nowy sprzęt trzeba dokładnie wyczyścić - wygotować w np pastylkach do zmywarki z pozostałości i smarów produkcyjnych.
Pilnuj temperatury na 10-ej półce.
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 kwie 2019, 20:06 przez wkg_1, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 73
- Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
- Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
- Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Na zdjęciach (nr 2 i 3) widoczny jest rudy nalot wewnątrz głowicy. Źle wytrawione spawy?
Poza tym skraplacz wystaje poza tamkę! To może powodować przekłamania w wyliczeniu RR. Dodatkowo sonda termometru w tejże głowicy "wkręca się" w szczelinę pomiędzy zwojami skraplacza.
Poza tym skraplacz wystaje poza tamkę! To może powodować przekłamania w wyliczeniu RR. Dodatkowo sonda termometru w tejże głowicy "wkręca się" w szczelinę pomiędzy zwojami skraplacza.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Tu masz foto grzałek ta zagięta to jest ta co była u mnie Eliko 2000W i z nią miałem w drugiej mufie wkręconą Eliko 1400W a gdyby to była nierdzewna to powinna wyglądać jak ta prosta grzałka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 3 kwie 2019, 11:11 przez JasnyPierun, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
No z opisu aukcji z której skopiowałem foto wynikało że jest nierdzewna. No moja grzałka, czyli ta: http://stalowkasklep.pl/grzalka-6kw-152 ... p-822.html wygląda podobnie.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Dobra dzięki za wszystkie podpowiedzi. Teraz już wiem że diabeł tkwi w szczegółach i nie warto wierzyć niby fachowcom.
Postanowiłem dokupić sprężynki ko 4litry, dokupiłem też sprężynki miedziane bo mało ich było i ubywa ciągle.
Na pewno wymienię termometry i porty pod nie ale to za jakiś czas. Polećcie jaki termometr najlepiej kupić na górę.
Zastanawia mnie ta grzałka , nie zdążyłem jej oglądnąć i nie wiem jaka jest, jutro to zrobię, ale pewnie lepiej zakupić dobrą grzałkę niż prowadzić proces na taborecie na tak zwane oko.
Jeśli nasuną wam się jeszcze jakieś podpowiedzi to proszę piszcie.
Jeśli do piątku przyjdą sprężynki w sobotę napiszę jakie odczucia po wymianie zmywaków.
Pozdrawiam
Postanowiłem dokupić sprężynki ko 4litry, dokupiłem też sprężynki miedziane bo mało ich było i ubywa ciągle.
Na pewno wymienię termometry i porty pod nie ale to za jakiś czas. Polećcie jaki termometr najlepiej kupić na górę.
Zastanawia mnie ta grzałka , nie zdążyłem jej oglądnąć i nie wiem jaka jest, jutro to zrobię, ale pewnie lepiej zakupić dobrą grzałkę niż prowadzić proces na taborecie na tak zwane oko.
Jeśli nasuną wam się jeszcze jakieś podpowiedzi to proszę piszcie.
Jeśli do piątku przyjdą sprężynki w sobotę napiszę jakie odczucia po wymianie zmywaków.
Pozdrawiam
-
- Posty: 130
- Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
- Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
- Ulubiony Alkohol: Driny
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Okolice Wrocławia
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Wychodzi na to że porty termometrów mamy te same i ja u siebie je rozwierciłem wiertłem 6,1mm teraz sondy wchodzą. Te wkręcane porty trzeba spawać i wymiana to już trochę więcej roboty. Polecam Msr bez części wykonawczej jak chcesz sam termometr a w przyszłości dokupisz Msr-W jak zechcesz i będziesz miał regulator i opcję ustawienia wyłączenia grzałki jak temp Ci podskoczy poza ustaloną wartość.
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Witam, wracam do tematu mojego sprzętu.
Wymieniłem myjki na sprężynki pryzmatyczne i dało to dobry efekt, smak zdecydowanie lepszy, można powiedzieć, że jak na mój gust wystarczający. Ale... nie wiem co jest powodem tego, że po rozmajeniu bimbru na 45-50 procent bimberek jest delikatnie mętny, nie jest to mleko, ale delikatnie mętny biały kolorek. Co może być przyczyną?
Zawsze majałem na cisowiance, ostatnio poprosiłem kolegę, który można powiedzieć od dłuższego czasu prowadzi mnie za rękę z pędzeniem. Przywiózł mi nawet wodę, która sam przywozi dla siebie - niby kranowa, ale mówi że jest super.
U niego wychodzi kryształ u mnie delikatny męt, poradzicie czego się czepiać żeby to wyeliminować?
Wymieniłem myjki na sprężynki pryzmatyczne i dało to dobry efekt, smak zdecydowanie lepszy, można powiedzieć, że jak na mój gust wystarczający. Ale... nie wiem co jest powodem tego, że po rozmajeniu bimbru na 45-50 procent bimberek jest delikatnie mętny, nie jest to mleko, ale delikatnie mętny biały kolorek. Co może być przyczyną?
Zawsze majałem na cisowiance, ostatnio poprosiłem kolegę, który można powiedzieć od dłuższego czasu prowadzi mnie za rękę z pędzeniem. Przywiózł mi nawet wodę, która sam przywozi dla siebie - niby kranowa, ale mówi że jest super.
U niego wychodzi kryształ u mnie delikatny męt, poradzicie czego się czepiać żeby to wyeliminować?
Ostatnio zmieniony środa, 17 kwie 2019, 16:28 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Najprawdopodobniej niedostatecznie odebrane przedgony, lub pogony w destylacie.
Grzejąc gazem nie masz tak naprawdę kontroli nad dostarczaną mocą więc możesz grzać za mocno, co powoduje poderwanie ciężkich frakcji i dostawanie się ich do destylatu.
Grzejąc gazem nie masz tak naprawdę kontroli nad dostarczaną mocą więc możesz grzać za mocno, co powoduje poderwanie ciężkich frakcji i dostawanie się ich do destylatu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 16
- Rejestracja: poniedziałek, 4 mar 2019, 18:35
- Podziękował: 1 raz
Re: Kolumna abratek problem ze smakiem
Wylewam 300ml potem odbietam 0,5l , potem serca 4 litry , potem 3-4 butelki 0,5 litrowe osobno.
Fakt, moc grzania na taborecie jeszcze nie dokońca opanowana czy przez to może tak metnieć? Smak wychodzi ok.
W piątek spróbuję grzać tylko na grzałce 2000 i zobaczę co wtedy wyjdzie.
A jak wyczuć grzanie na gazie? Czy do końca się nie da?
Fakt, moc grzania na taborecie jeszcze nie dokońca opanowana czy przez to może tak metnieć? Smak wychodzi ok.
W piątek spróbuję grzać tylko na grzałce 2000 i zobaczę co wtedy wyjdzie.
A jak wyczuć grzanie na gazie? Czy do końca się nie da?