Wina, które wykonuje się porą, gdy nie ma łatwego dostępu do świeżych owoców i soków...

Autor tematu
Sławek23
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2019, 17:17
Załączniki
Wino ryżowe

Postautor: Sławek23 » poniedziałek, 18 mar 2019, 17:29

Witam zabrałem się za robienie wina z ryżu jest to mój pierwszy raz, i sprawa wygląda tak:
15l wody
4kg cukru
400g rodzynek
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kurkumy
25 goździków
3 torebki cukru waniliowego
Użyłem drożdży bayanus g995 i 5g pożywki, drożdże przygotowałem jak na opakowaniu, pożywkę też. ;) Moje pytanie brzmi - czy coś z tego będzie? Jaką moc % mogę uzyskać? I po jakim czasie mam oddzielić ryż, i to wszystko? I ile czasu po oddzieleniu klarować i ile razy? Jak to mieszać? Wsadzać coś do środka i mieszać, czy tylko kręcić butlą? Czy coś więcej mam jeszcze robić? Jeśli zły dział to poproszę o przeniesienie, dziękuję za pomoc, pozdrawiam. Zapomniałem
2 cytryny jeszcze dałemm i 2.5kg ryżu połowę drożdży pisało że całe opakowanie od 25 do 50l starcza i do tego dałem pół łyżeczki pożywki,
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 mar 2019, 20:03 przez Sławek23, łącznie zmieniany 2 razy.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kamal
1800
Posty: 1813
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Kamal » poniedziałek, 18 mar 2019, 19:02

Wino z ryżu bez ryżu w składzie?
M.
Obrazek

Awatar użytkownika

.Gacek
650
Posty: 659
Rejestracja: niedziela, 15 kwie 2018, 20:16
Krótko o sobie: Roztrzepaniec.z poplątańcem :) Wariat i tyle
Ulubiony Alkohol: Mój własny a'la stoli salted caramel
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Gorzów
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 18 mar 2019, 19:11

Skład podobny do ryżowca wg Skrzycha.
Na tą ilość powinno być 3,5-4 kg ryżu.
Pozdrawiam Gacek.


Autor tematu
Sławek23
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2019, 17:17
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Sławek23 » poniedziałek, 18 mar 2019, 20:02

Sorki dałem 2,5 kg ryżu i do tego 2 cytryny. Dosypać ryżu bo dopiero co zalałem wodą? Drożdży pisało, że cała torebka od 25 do 50l - dałem połowę torebki i pół łyżeczki pożywki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 mar 2019, 21:24 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5388
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: radius » poniedziałek, 18 mar 2019, 21:02

Prośba do nowych użytkowników forum, m. innymi do autora tego tematu;
Nie dublujcie tematów już istniejących :!: O winie z ryżu jest już dość sporo, wystarczy użyć wyszukiwarki i podpiąć się pod jeden z już istniejących:
wino-ryzowe-czy-tak-ma-byc-t19409.html
przepisy-na-wino-z-ryzu-t718.html
ryzowiec-wg-skrzycha-trzecie-wino-t18655.html
winko-ryzowe-jak-bedzie-moc-alkoholu-t17440.html
wino-ryzowe-sprawdzony-przepis-t16991.html
pytania-dotyczace-produkcji-wina-z-ryzu-t9158.html

Jak jeszcze mało, to mogę wyliczać dalej...
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
Sławek23
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2019, 17:17
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Sławek23 » wtorek, 26 mar 2019, 11:31

Witam wracam z zapytaniem po 4 dniach dodałem 1kg cukru i 1l wody wino ładnie pracuje czuć winkiem przez rurkę fermentacyjną kolor zrobił się bardzo ładny wczoraj minął tydzień odkąd wino zaczęło pracować teraz Pytanie po jakim czasie oddzielić ryż rodzynki i resztę od wina ? Znajomy mi powiedział żebym po 2 tygodniach oddzielił i nie wlał do tej samej butli i jej nie mył tylko wrzucił wszystko z środka ;) proszę o jakieś rady


arTii
550
Posty: 564
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: arTii » wtorek, 26 mar 2019, 17:54

Sławek23 pisze: Znajomy mi powiedział żebym po 2 tygodniach oddzielił i nie wlał do tej samej butli i jej nie mył tylko wrzucił wszystko z środka ;) proszę o jakieś rady

Kurczę - a możesz zadać NORMALNIE pytanie? Bo ja nic nie rozumiem z tego założenia...


Autor tematu
Sławek23
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 18 mar 2019, 17:17
Załączniki
Re: Wino ryżowe

Postautor: Sławek23 » środa, 27 mar 2019, 10:02

Tak właśnie działa wino ryżowe znajomego, że nie potrafiłem napisać ;p moje pytanie brzmi następująco: po jakim czasie wyrzucić ryż i rodzynki, czy kiedy je zlać żeby sobie dochodziło i się klarowało, a druga sprawa taka ze znajomy powiedział mi abym wyrzucił wszystko z środka butli po 15 dniach i tylko lekko ją przepłukał, a następnie wlał z powrotem to wino żeby dochodziło..
Nie trzeba jakoś wyparzyć butli czy użyć jakiś środków żeby się coś nie zepsuło? Czy lepiej do innej czystej butli przelać i żeby tam kończyło pracę? ;)

Mod.
Trochę za dużo błędów było - orty, literówki, interpunkcja.
Ostatnio zmieniony środa, 27 mar 2019, 11:38 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Różne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości