Czy można mieszać nastawy

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
Burasek
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 21 mar 2012, 14:18

Post autor: Burasek »

Witam mam pytanie do znawców tematu.
Mam nastaw z gruszek ale niewiele, ze względu na brak pojemników fermentacyjnych stoi w balonie 15 l. Zostało mi trochę ok 5-7 l nastawu ryżowego z poprzedniego psocenia, bo nie weszło do kega.
Czy jest sens mieszać nastawy, czy lepiej nastawić znów ryż a to co zostało, zostawić i wtedy połączyć z nowym nastawem ryżowym?

Pozdrawiam B
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 kwie 2012, 09:46 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawka stylu. Posty piszemy tak, żeby nie trzeba było się niczego domyślać.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: pokrec »

Z punktu widzenia samego procesu - nie ma żadnych przeciwwskazań do łaczenia nastawów. Dostaniesz psotkę gruszkowo - ryżową. Musisz sam sobie odpowiedzieć, czy chcesz taki eksperyment przeprowadzić. Ale myślę, że wynik smakowy mógłby być ciekawy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: klodek4 »

Właśnie niedługo będę jechał/pędził taki mieszany nastaw, jabłko+banan, sam jestem ciekawy smaku, nie chciałem robić małych nastawów więc wszystko zmieszałem w jednej butli, za kilka dni myślę że będzie gotowe na rurki, pozdrawiam
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: psotnikpiotr »

Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych odemnie.
Robię właśnie dwa nastawy z dodatkiem zboża. Pierwszy nastaw według przepisu kolegi Calyxa z tematu "ziarno bez zacierania" na życie a drugi nastaw będzie na kukurydzy taki jak na wujka jessiego. I teraz moje pytanie. Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy? Chodzi mi o destylat żytnio-kukurydziany. Co o tym sądzicie?
Dziękuję i pozdrawiam.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: psotamt »

psotnikpiotr pisze:Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy?
To zaciery, nie nastawy ;) Oczywiście, że możesz, nie pogryzą się. Nie wiem co Cię do tego motywuje by mieszać, ja wolałbym pogonić oddzielnie. Choćby dla sprawdzenia który produkt końcowy lepiej smakuje, jaka jest wydajność danego surowca.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: psotnikpiotr »

Bardziej nazwał by je nastawami cukrowy mi z dodatkiem zboża ponieważ dodałem do każdego po 4kg cukru:) popełniłem już obydwa nastawy tego typu z osobna i bardzo mi przypadły do gustu :D Więc teraz pojawiła się taka fantazja, żeby zmieszać to razem i przepuścić. Może z tego wyjść całkiem ciekawy smak :lol: taki kukurydziano-żytni :)
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: Góral bagienny »

Przepuść osobno, a dopiero gotowy trunek zmieszaj. Na początek 500ml. Jak Ci posmakuje zmieszasz resztę.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 09:22 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: Doody »

psotamt pisze:To zaciery, nie nastawy ;)
To akurat nastawy ;) Zarówno "wujkowy zacier" jak i zbożówką z cukrem.
Co do mieszania, warto spróbować :ok:
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 08:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: psotnikpiotr »

A czy zmieszany gotowy destylat będzie inaczej smakował niż zmieszany nastaw przed gotowaniem. Jestem ciekawy... :scratch:
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Czy można mieszać nastawy

Post autor: acurlydrug »

Skoro masz już osobno przegotowane to zmieszaj, a nowe gotuj wspólnie. Będziesz miał porównanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”