Czy można mieszać nastawy
Witam mam pytanie do znawców tematu.
Mam nastaw z gruszek ale niewiele, ze względu na brak pojemników fermentacyjnych stoi w balonie 15 l. Zostało mi trochę ok 5-7 l nastawu ryżowego z poprzedniego psocenia, bo nie weszło do kega.
Czy jest sens mieszać nastawy, czy lepiej nastawić znów ryż a to co zostało, zostawić i wtedy połączyć z nowym nastawem ryżowym?
Pozdrawiam B
Mam nastaw z gruszek ale niewiele, ze względu na brak pojemników fermentacyjnych stoi w balonie 15 l. Zostało mi trochę ok 5-7 l nastawu ryżowego z poprzedniego psocenia, bo nie weszło do kega.
Czy jest sens mieszać nastawy, czy lepiej nastawić znów ryż a to co zostało, zostawić i wtedy połączyć z nowym nastawem ryżowym?
Pozdrawiam B
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 kwie 2012, 09:46 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawka stylu. Posty piszemy tak, żeby nie trzeba było się niczego domyślać.
Powód: Poprawka stylu. Posty piszemy tak, żeby nie trzeba było się niczego domyślać.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
Z punktu widzenia samego procesu - nie ma żadnych przeciwwskazań do łaczenia nastawów. Dostaniesz psotkę gruszkowo - ryżową. Musisz sam sobie odpowiedzieć, czy chcesz taki eksperyment przeprowadzić. Ale myślę, że wynik smakowy mógłby być ciekawy.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
Witam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych odemnie.
Robię właśnie dwa nastawy z dodatkiem zboża. Pierwszy nastaw według przepisu kolegi Calyxa z tematu "ziarno bez zacierania" na życie a drugi nastaw będzie na kukurydzy taki jak na wujka jessiego. I teraz moje pytanie. Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy? Chodzi mi o destylat żytnio-kukurydziany. Co o tym sądzicie?
Dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych odemnie.
Robię właśnie dwa nastawy z dodatkiem zboża. Pierwszy nastaw według przepisu kolegi Calyxa z tematu "ziarno bez zacierania" na życie a drugi nastaw będzie na kukurydzy taki jak na wujka jessiego. I teraz moje pytanie. Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy? Chodzi mi o destylat żytnio-kukurydziany. Co o tym sądzicie?
Dziękuję i pozdrawiam.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
To zaciery, nie nastawy Oczywiście, że możesz, nie pogryzą się. Nie wiem co Cię do tego motywuje by mieszać, ja wolałbym pogonić oddzielnie. Choćby dla sprawdzenia który produkt końcowy lepiej smakuje, jaka jest wydajność danego surowca.psotnikpiotr pisze:Czy mogę po skończonej fermentacji zmieszać przed destylacją te nastawy?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
Bardziej nazwał by je nastawami cukrowy mi z dodatkiem zboża ponieważ dodałem do każdego po 4kg cukru:) popełniłem już obydwa nastawy tego typu z osobna i bardzo mi przypadły do gustu Więc teraz pojawiła się taka fantazja, żeby zmieszać to razem i przepuścić. Może z tego wyjść całkiem ciekawy smak taki kukurydziano-żytni
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
Przepuść osobno, a dopiero gotowy trunek zmieszaj. Na początek 500ml. Jak Ci posmakuje zmieszasz resztę.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 09:22 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy można mieszać nastawy
Co do mieszania, warto spróbować
To akurat nastawy Zarówno "wujkowy zacier" jak i zbożówką z cukrem.psotamt pisze:To zaciery, nie nastawy
Co do mieszania, warto spróbować
Ostatnio zmieniony sobota, 23 mar 2019, 08:33 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy