Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Modricz
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Załączniki
Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: Modricz » poniedziałek, 11 mar 2019, 18:40

Witam, mam w posiadaniu 20l tłoczonego soku jabłkowego i moje pytanie brzmi czy jak dodam cukru, dopełnię wodą do 40l, przerobię turbo drożdżami fruit i później puszczę na kolumnie w trybie pot-still to czy będzie coś czuć tych jabłek? Może ktoś tak lub podobnie już robił i się wypowie. Pozdrawiam All
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:53 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

chudi
30
Posty: 36
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 13:26
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: chudi » poniedziałek, 11 mar 2019, 19:51

"czy będzie coś czuć tych jabłek" Moim zdaniem tak. Właściwy nastaw + drożdże furt (dobre, nie żałuj grosza) i prawidłowy proces psocenia= wspaniały posmak trunku!!!


johnex
350
Posty: 383
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: johnex » poniedziałek, 11 mar 2019, 19:56

Zrób nastaw z samego soku.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


Autor tematu
Modricz
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: Modricz » poniedziałek, 11 mar 2019, 19:59

Myślałem że jednak może to być za dużo wody ale jak będzie czuć to gitara. A drożdże mam przygotowane Spirit Ferm turbo fruit, będą odpowiednie?


wawaldek11
2000
Posty: 2081
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 11 mar 2019, 20:11

Zrób z samego soku - będzie mniej, ale lepsze. Cukrem rozcieńczysz aromaty i wyjdzie bimber jabłkopodobny. Już lepiej zrobić z samego soku i uzyskany destylat później rozcieńczyć neutralnym spirytusem :ok: W ten sposób rozcieńczysz przed i pogony, które zawsze przemycą się przy destylacji. A drożdże jak możesz, to daj winne, nie turbo, bo te "wydmuchują" przy szybkiej pracy aromaty.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 383
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: klepa » poniedziałek, 11 mar 2019, 20:47

Tak czytam od lat, jak to te turby "wydmuchują" aromaty i nie mogę pojąć, jak one to robią. Marne jabłka, czy marny szczep drożdży?


Autor tematu
Modricz
10
Posty: 10
Rejestracja: sobota, 8 gru 2018, 23:49
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: Modricz » wtorek, 12 mar 2019, 06:23

Czyli co jednak te moje grzybki będą złe? Tak w skali do 10 to na ile oceniacie jakość aromatu na tych turbo fruit, który będę mógł uzyskać?
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 mar 2019, 07:06 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

icemen11
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 4 lut 2018, 19:37
Krótko o sobie: https://youtu.be/vIeoLnC_BVg
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Mazowsze
Załączniki
Re: Pytanie dotyczące przerobienia soku tloczonego

Postautor: icemen11 » wtorek, 12 mar 2019, 07:34

Witam.
Ja jestem właśnie w trakcie pierwszej takiej fermentacji
Sok tłoczony jabłkowy 20 l+ drożdże winiarskie bajanusy które kosztują kilka zł .
Dodałem 2,5 kg cukru bez rozcieńczanie wodą , blg na starcie 18.
Teraz sobie pyka, ładnie pachnie .
Będę to destylował na aabratku, 20 cm miedzi, zobaczymy jaki trunek i aromat się ukaże;-)
https://youtu.be/vIeoLnC_BVg


Marsaw30
100
Posty: 140
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: Marsaw30 » wtorek, 12 mar 2019, 20:33

Robiłem na samym soku z jabłek, bez cukru i dodawania wody na turbo fruit. Po 2 tygodniach destylat zaczyna pachnieć takimi lekko kwaśnymi jabłkami. Teraz po tym jak się dowiedziałem trochę więcej o nastawach z samych owoców to napewno bym nie użył turbo drożdży. Tu pośpiech nie jest wskazany. Użyj winnych drożdży, nie dodawaj cukru i wody jeśli chcesz uzyskać wysoko jakościowo produkt z fajnym aromatem. A jeśli chcesz coś uzyskać na zwykłe popijawki w wiekszej ilosci co bedzie też miało jakiś tam aromat to zrób dokładnie tak jak pisałeś na początku, że chcesz zrobić.

Awatar użytkownika

kombiii
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: kombiii » środa, 13 mar 2019, 06:17

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kolumnę pod kątem produkcji spirytusu opanowałem jako tako, marzy mnie się obecnie wódeczka jabłkowa :roll:
Znalazłem przepis na forum Aabratka:
- na 10 litrów soku jabłkowego - 1 kg cukru
- drożdże winne z pożywką (wziąłem Bayanus)

Chcę zrobić nastaw 25 litrów, czyli 22,75 litra soku i 2,25 kg cukru (prosze mnie poprawić, jeśli źle piszę).
Autor destylował na kolumnie, na samym stablizatorze, ja chciałbym przepędzić na pełnej kolumnie, stabilizacja, odcięcie przedgonów a później otwarcie zaworka i odbiór wszystkiego aż do 97 stopni (?) w zbiorniku.

Moje pytania:
1. Klarować nastaw?
2. Grzać grzałką 2000 W czy 1500 W?
3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach? :lol:
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

JasnyPierun
100
Posty: 101
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem a to o czym piszę tu na forum to tylko fantazja.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: JasnyPierun » środa, 13 mar 2019, 18:59

Też myślałem o takim sposobie destylowania ale chcę nastawić stare kompoty zamiast jednego składnika. Raz zrobiłem już kompotowy nastaw przepędziłem 1 raz tak jak cukrówkę i pachniało mi to pięknie, 2 raz nie pędziłem, wypiło się. Teraz kombinuję jak poprowadzić proces żeby aromatów było więcej bo podobno sposób jakim pędziłem wcześniej mocno oczyszcza a po tamtym byłem miło zaskoczony. Tylko właśnie jak? Czytałem że grzanie to chyba powinno być nawet mniej niż 1000W.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4261
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: lesgo58 » środa, 13 mar 2019, 19:49

kombiii pisze:3. Wreszcie - czy to ma sens a 75 zł wydane na sok jabłkowy nie pójdzie w piach? :lol:


Zapamiętaj - każda destylacja bez względu na wynik nigdy nie jest stratą. ;)
Nabyte doświadczenie warte jest każdych pieniędzy.

P.S. Nie klaruj. Co najwyżej odciśnij gęstwę. Pozostawiłbym co najwyżej tylko trochę wypełnienia. I to tej części miedzianej. Zresztą trudno celniej doradzać gdy się nie zna konfiguracji Twojego sprzętu. Grzej mniejszą mocą. Odpęd odbierz w całości, a drugie gotowanie tzw. doczyszczające już z uważnym cięciem niepotrzebnych frakcji. Oczywiście sugeruj się temperaturą w kegu jednak odbieraj głównie na wskazania alkoholomierza.

Awatar użytkownika

kombiii
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: kombiii » czwartek, 14 mar 2019, 11:19

Dziękuję za rady lesgo58. Zatem klarować nie będę a grzać będę z mocą 1500 W. Wypełnienie chcę pozostawić w całości. Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?
P.S. Konfiguracja mojego sprzętu jest w stopce ;)
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4261
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: lesgo58 » czwartek, 14 mar 2019, 13:20

kombiii pisze:Nie wiem tylko, co to jest "gęstwa" - to jakiś produkt uboczny fermentacji soku?

Ups...faktycznie robisz na soku. Więc omin tę gęstwę... :D Wystarczy zlać z nad osadu. Tak jak przy cukrówce. Reszta bez zmian. Po destylacji ocenisz i zdecydujesz czy w to wchodzić, czy cośkolwiek zmienić itp. Destylacja to sztuka... dla cierpliwych. ;)

Awatar użytkownika

kombiii
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: kombiii » piątek, 15 mar 2019, 09:25

Podsumowując:
- nastaw 22,75 l soku jabłkowego+2,25 kg cukru+drożdże winiarskie
- niesklarowany (zlany znad osadu) nastaw wędruje na rurę
- proces na pełnej kolumnie jak do cukrówki
- stabilizacja, odcięcie przedgonów, grzanie 1500 W, zawór otwarty na full aż do 96 stopni w kegu

O efektach niezwłocznie poinformuję :roll:
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka

Online

eldier
600
Posty: 618
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: eldier » piątek, 15 mar 2019, 10:56

A czemu na pełnej?

Masz dobry jakościowo nastaw, a więc nie trzeba go aż tak oczyszczać. Na drugi raz wymień cukier na glukozę albo zainwertuj chociaż.

Awatar użytkownika

Doody
1750
Posty: 1764
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: Doody » piątek, 15 mar 2019, 11:56

Nie trzymaj się twardo tej temp. w kegu, tylko odbieraj do 55% a potem jeszcze do 50% do osobnych butelek. Zadecydujesz na drugi dzień czy połączyć destylaty czy jednak przeznaczyć urobek z butelek na następną destylację. Możesz po uzyskaniu 50% uruchomić niewielki refluks, który wzmocni końcowy produkt. Dobrze jest się kierować wtedy wskazaniami termometru w głowicy.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

kombiii
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 27 gru 2017, 17:14
Ulubiony Alkohol: Absolut limonkowy
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: kombiii » piątek, 15 mar 2019, 12:28

eldier pisze:A czemu na pełnej?


A jaka będzie lepsza alternatywa? Na samym stabilizatorze wypełnionym miedzią z dokręconą głowicą?
kolumna - Aabratek 140 cm, ocieplona, złącza SMS
odbiór - moduł OLM
wypełnienie - sprężynki KO
katalizator - sprężynki miedziane
zbiornik - 30 l
moc - 2000 + 1500 W
termometry - głowica + 10 półka


PETER29
700
Posty: 737
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: PETER29 » piątek, 15 mar 2019, 13:38

Zrób jak napisałeś katalizator z miedzia i na to głowica.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 mar 2019, 13:39 przez PETER29, łącznie zmieniany 1 raz.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4261
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Nastaw z soku jabłkowego, będzie czuć po destylacji ?

Postautor: lesgo58 » piątek, 15 mar 2019, 13:53

@kombiii
Zrób na początek tak jak sobie założyłeś. Nie kombinuj więcej, bo się pogubisz.
Koledzy dali ci kilka rad i wszystkie są na swój sposób dobre. To oznacza, że każdy znalazł swoją drogę.
Te inne sposoby spróbujesz na następny raz.
Tak gromadzi się doświadczenia.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość