...na wszystkim da się nastawić "zacier".

arek
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 16 sty 2011, 21:46
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: piwo, wódeczki smakowe (swojskie)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Praszka
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: arek » niedziela, 21 kwie 2013, 20:21

...hhhmmmm.
No i zgadnij kolego Zygmunt na czym upłynęła mi niedziela?
Niezłego klina mi zabiłeś :D Od lat korzystam z dobrodziejstw natury. Sok z brzozy, syrop z sosny, miód z mniszka, sok z kwiatów dzikiego bzu, sok z owoców dzikiego bzu, sok z pokrzywy ( tak zwana breja ciężka do wypicia ohyda :D ), nalewka z zielonych owoców orzecha włoskiego.
To wszystko co roku robimy wraz z żonką.
Kupuję także w sklepie zielarskim powyższy ksylitol i... jestem-to znaczy byłem do dzisiaj przekonany iż pozyskuje się go między innymi z soku brzozy. Kiedyś o tym rozmawiałem z tutejszym zielarzem i otrzymałem informację, że co prawda w znikomych ilościach, ale znajduje się w składzie tego soku i im wyżej nawiercisz pień brzozy, tym więcej możesz uzyskać w soku tego cukru.
Pisząc powyższego posta byłem o tym święcie przekonany, ale po Twoim poście Zygmunt postanowiłem się zagłębić w temat. Poczytałem trochę o pozyskiwaniu ksylitolu - jak, z czego, dlaczego. No i muszę szczerze przyznać, że byłem w błędzie nigdzie się nie doczytałem że ksylitol w chodzi w skład soku z brzozy. Jest w nim bardzo wiele składników, ale ksylitolu w nim nie ma.
Pozyskiwanie ksylitolu z brzozy jest troszkę bardziej skomplikowane niż nawiercenie otworu w pniu i podstawienie słoja :D.

Także Zygmunt wielkie dzięki za zobligowanie mnie do poczytania w tym temacie, no ale od czego są ziomale z forum :ok: Oczywiście brak ksylitolu w soku nie zniechęci mnie do corocznego jego pozyskiwania-fajna, przyjemna i pożyteczna zabawa. Pozdrawiam. arek


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 19:20
Kontakt:
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: pogezan » poniedziałek, 22 kwie 2013, 08:03

Nie wykorzystuję osoki do robienia nastawów, już koledzy wcześniej napisali że to nie ma sensu. Na surowo tak, i do rozcieńczania tak.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4303
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 22 kwie 2013, 08:15

Oskoła do nastawów zwykłych - a tym bardziej cukrowych -to pomyłka.


ruSek91
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2019, 12:48
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: ruSek91 » piątek, 8 mar 2019, 11:42

A powie ktoś z kolegów czy ten sok przed rozrobieniem należy przegotować czy nie zacznie się z nim nic dziać .

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: Kamal » piątek, 8 mar 2019, 13:22

Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.
Obrazek

Awatar użytkownika

Doody
1850
Posty: 1877
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: Doody » piątek, 8 mar 2019, 13:55

Próbował, ktoś odparowywać oskołę w sposób naturalny (bez podgrzewania) tak aby otrzymać coś w rodzaju "polskiego" syropu klonowego?
Pozdrawiam
Darek

Online
Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5483
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: radius » piątek, 8 mar 2019, 16:16

Nie warto ;) W oskole jest maksimum 50 gramów węglowodanów w 1000 ml, więc aby zagęścić taki sok do konsystencji syropu, trzeba by zebrać dość pokaźne jego ilości :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT


arTii
600
Posty: 639
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: arTii » piątek, 8 mar 2019, 16:54

Kamal pisze:Nie gotować. Wyłącznie świeży, aby zachował wartości.
Po rozrobieniu ze spirytusem, wtrąci się osad.
K.

Zainteresował mnie temat... Jakieś proporcje? Czy po prostu zamiast wody do rozcieńczenia użyć soku?
Napadłem właśnie na jakąś brzozę i zobaczę ile mi wypłacze :) Jak będzie dobre, to będę szukał więcej drzew, bo na OLX to minimum 7zł/l

I jeszcze jedno - czy już jest właściwy czas na pozyskiwanie soku z brzozy?
Ostatnio zmieniony piątek, 8 mar 2019, 17:03 przez arTii, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1883
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: Kamal » piątek, 8 mar 2019, 19:30

Jak już leci to tak.
Tak, zamiast wody używasz osokoły. :)
K.
Obrazek


ruSek91
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 3 mar 2019, 12:48
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: ruSek91 » sobota, 9 mar 2019, 12:27

Trzeba znaleźć jeszcze odpowiednie drzewo bo mam dwie brzozy na działce i tylko z jednej leci sok a z drogiej nawet kropla nie spłynie .


Woodworm
100
Posty: 122
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Załączniki
Re: Bimber z Brzozy

Postautor: Woodworm » sobota, 9 mar 2019, 16:58

Niemożliwe, sok musi być, może później zaczyna lecieć ale kiedyś na pewno się pojawi.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości