Potrzebny przepis na dobieranie destylatu

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
dziadzia1508
30
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 14:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: koło
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: dziadzia1508 »

Witam :help:
Potrzebuję jakiś sprawdzony przepis na dobieranie destylatu najlepiej jakąś Dębowka lub kawówke może być coś innego
Jak możecie się podzielić swoją wiedzą to proszę pisać
Z góry dziękuję.
:pije:
Jeśli coś robić to dlaczego nie robić to dobrze
:poklon;
alembiki

arTii
1250
Posty: 1265
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 154 razy
Kontakt:
Re: Potrzebny przepis na dobieranie destylatu

Post autor: arTii »

Hmm.... a co to jest "dobieranie destylatu"?
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Potrzebny przepis na dobieranie destylatu

Post autor: masterpaw2 »

@dziadzia1508,
Zaprawka dębowa :
- zasypujesz słoik/butelkę w 3/4 mocno pieczonym chipsami dębowymi, zalewasz do pełna 50/60% alko, odstawiasz na min dwa tygodnie.
Uzyskaną zaprawkę dawkujesz w zależności od potrzeb od 50 do 100ml na 5l destylatu
Zaprawka kawowa :
- używasz kawy ziarnistej i postepujesz dokładnie tak samo jak z chipsami dębowymi, z tym, że okres maceracji około miesiąca (sprawdzone).
Dosłodzić do smaku można syropem cukrowm (woda, cukier w stosunku 1÷1 i kilka minut gotowania).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Potrzebny przepis na dobieranie destylatu

Post autor: psotamt »

Dziadzia, pyknij sobie taki krem. Babcia będzie zachwycona :mrgreen:
0,5 kg mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego, gostyńskie
2 czubate łyżki kawy rozpuszczlnej
1 płaska łyżka kakao
0,25 kg cukru
1/2 torebka cukru waniliowego
0,25 litra spirytusu
Wlej mleko do garnka i postaw na małym ogniu, następnie rozpuść cukier i cukier waniliowy - ciągle mieszając dodaj kawę i kakao. Zagotować i odstawić na bok aby ostygło. Jeśli są grudki to ciepłe przecedzić.
Dodaj spirytus i gotowe. Można pić następnego dnia.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”