Witam
Potrzebuję jakiś sprawdzony przepis na dobieranie destylatu najlepiej jakąś Dębowka lub kawówke może być coś innego
Jak możecie się podzielić swoją wiedzą to proszę pisać
Z góry dziękuję.
Potrzebny przepis na dobieranie destylatu
-
Autor tematu - Posty: 38
- Rejestracja: wtorek, 3 sty 2017, 14:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: koło
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Potrzebny przepis na dobieranie destylatu
@dziadzia1508,
Zaprawka dębowa :
- zasypujesz słoik/butelkę w 3/4 mocno pieczonym chipsami dębowymi, zalewasz do pełna 50/60% alko, odstawiasz na min dwa tygodnie.
Uzyskaną zaprawkę dawkujesz w zależności od potrzeb od 50 do 100ml na 5l destylatu
Zaprawka kawowa :
- używasz kawy ziarnistej i postepujesz dokładnie tak samo jak z chipsami dębowymi, z tym, że okres maceracji około miesiąca (sprawdzone).
Dosłodzić do smaku można syropem cukrowm (woda, cukier w stosunku 1÷1 i kilka minut gotowania).
Zaprawka dębowa :
- zasypujesz słoik/butelkę w 3/4 mocno pieczonym chipsami dębowymi, zalewasz do pełna 50/60% alko, odstawiasz na min dwa tygodnie.
Uzyskaną zaprawkę dawkujesz w zależności od potrzeb od 50 do 100ml na 5l destylatu
Zaprawka kawowa :
- używasz kawy ziarnistej i postepujesz dokładnie tak samo jak z chipsami dębowymi, z tym, że okres maceracji około miesiąca (sprawdzone).
Dosłodzić do smaku można syropem cukrowm (woda, cukier w stosunku 1÷1 i kilka minut gotowania).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Potrzebny przepis na dobieranie destylatu
Dziadzia, pyknij sobie taki krem. Babcia będzie zachwycona
0,5 kg mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego, gostyńskie
2 czubate łyżki kawy rozpuszczlnej
1 płaska łyżka kakao
0,25 kg cukru
1/2 torebka cukru waniliowego
0,25 litra spirytusu
Wlej mleko do garnka i postaw na małym ogniu, następnie rozpuść cukier i cukier waniliowy - ciągle mieszając dodaj kawę i kakao. Zagotować i odstawić na bok aby ostygło. Jeśli są grudki to ciepłe przecedzić.
Dodaj spirytus i gotowe. Można pić następnego dnia.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.