Cześć
Postanowiłem zrobić 2 wina jak w tytule. Czy moge was prosić o komentarz, uwagi, może jakieś doświadczenia z poniższymi składnikami.
Dodam, że zalega mi paczka śliwek suszonych i imbiru, więc dodaję. Nie dlatego że taki mam pomysł, po prostu lece na czuja.
Wino z bananów:
- 675g cukru
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z tej cytryny, po spażeniu oczywiście
- wywar z herbaty - 10g herbaty + wrzątek
- 2kg bananów, obieram, kroję - wyjdzie ~1,3kg obranych bananów
- drożdże z pożywką i dodatkami, gotowy set - na 5l wina
- 15g pokrojonych suszonych sliwek
- 15g pokrojonego suszonego imbiru
- 0,5 l souk grejfrutowego, gotowca ze sklepu
Po wystygnięciu herbaty dolewam do 5l ciepłej, przegotowanej wody.
Jako że mam zalegającą dynię i pare jabłek...
Wino z dyni:
- 700g cukru
- sok z jednej cytryny
- starta skórka z tej cytryny, po spażeniu oczywiście
- wywar z herbaty - 10g herbaty + wrzątek
- 300g umytych i pokrojonych jabłek, obranych ale można w sumie w skórkach tylko że te moje sa paskudne
- 1000 pokrojonej i obranej dyni
- 15g pokrojonych suszonych sliwek
- 15g pokrojonego suszonego imbiru
Po wystygnięciu herbaty dolewam do 5l ciepłej, przegotowanej wody.
W bananach jest ~23g cukru/100g owocu, w dyni 5g cukru na 100g owocu. Na tej podstawie obliczałem cukier no i tu chyba najbardziej się zastanawiam czy jest dobrze.
Reszta składników jak widziałem jest dosyć popularna w rozmaitych winach i nie powinna zepsuć smaku. Może ktoś ma uwagi?