Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: Marsaw30 » piątek, 1 mar 2019, 23:11

Złotym środkiem na to chyba jest wstawić dużą ilość whisky do leżakowania i bawić się w miedzyczasie owocówkami, bo coś trzeba skosztować wkoncu;)


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rozrywek
2500
Posty: 2601
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: rozrywek » sobota, 2 mar 2019, 04:27

Marsaw30 pisze: za późno zacząłem odbierać serducho i brak teraz aromatów ,nijaki wyszedł.

Za późno będzie jak za późno wyskoczysz i dziewkę z czworaków zbrzuchacisz. :D

W naszym hobby nigdy za późno nie jest. Pytanie: gdzie te wszystkie przedgony, które odbierałeś przed tym spóźnionym sercem? Mam nadzieję że nie w kibelku.
Pamiętaj że owoc to nie wóda, nie wylewasz niczego, wszyściutko w malutkich buteleczkach ma stać, i czekać na weryfikacje. Oczywiście opisane i skatalogowane, choćby prowizorycznie.
Tutaj przedgony naszymi przyjaciółmi są, tylko czasu potrzeba aby się przekonać którzy to. :ok:

Marsaw30 pisze:Przepuszcze to jeszcze raz na pot stillu bo nie dosc ze brak jakichkolwiek aromatòw to jeszcze ten zapaszek taki dziwny


Jak widać waści w gorącej wodzie kąpany. Daj wszystkiemu czas, rób sobie swoje, aby systematycznie.
Czym większy bajzel w piwnicy masz tym lepiej dla ciebie. Gdzieś coś walniesz i zapomnisz, a potem ci się to z nawiązką zwróci. :mrgreen:

Pozdrówka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: Marsaw30 » sobota, 2 mar 2019, 15:58

Heh dzieki. Następnym razem inaczej do tematu podejdę.


Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: Marsaw30 » niedziela, 3 mar 2019, 18:50

No i puściłem wszystko jeszcze raz na krótkiej kolumnie, dwa batoniki siatki miedzianej w środku. Przedgony odebrałem i świat panowie się przede mną otworzył:) to jest to co chciałem. Po rozcienczeniu z wodą w kieliszku pięknie lekko pachnie , w smaku delikatniutkie i nie ma wkoncu tego zapachu co miało po pierwszym razie. Ma zapach prawdziwego , czystego od dziadostwa destylatu. Rozciencze to i częśc lekko zmaceruję z jabłkiem, część z laską cynamonu i resztę zostawie bez niczego i zajrzę tam za pół roku żeby wszystkim uwierzyć , że aromaty przyjdą z czasem;) dzięki wszystkim za rady. Ja już od tej pory zawsze przepuszcze wszystko dwa razy na krótkiej kolumnie, czy to owocówki czy na whisky. Stoi sie klaruje zacier tylko ze słodu to za tydzien bede mial porownanie po puszczeniu tego dwa razy z innymi co były raz puszczane.

Awatar użytkownika

Duch Wina
250
Posty: 270
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 21:21
Ulubiony Alkohol: na razie wino bo w produkcję innych dopiero wchodzę
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: oklice W-wy
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: Duch Wina » czwartek, 3 paź 2019, 20:07

Ostatnio piłem destylat pigwowy. No taki nie do końca pigwowy bo cukru i wody tam było dużoooo. Trunek robiony na krótkiej kolumnie typu wieszak. Rakije na wytłokach wychodzą mu na tym ;/ :womit: , a pigwowy - absolutne zaskoczenie. Najlepsza produkcja jaką u niego konsumowałem. Jak czytam Hagmanna i Essicha opisujących destylat z pigwy to aż ślinka cieknie i w nosie kręci. Jestem w stanie sobie to wyobrazić znając smak tej słabej produkcji wieszakowej.
Moja Cydonia oblonga 'Bereczki' już drugi rok owocuje. Pewnie w tym roku z 5kg znowu z drzewa spadnie.
Na porządny nastaw, taki bez cukru to zdecydowanie za mało, ale na geista :scratch: :idea:
Ktoś próbował robić coś takiego?
Pozdrawiam,
Duch Wina


wawaldek11
2000
Posty: 2391
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: wawaldek11 » piątek, 4 paź 2019, 21:40

Miałem okazję degustować destylat z pigwy i powiem, że szału nie było. Sam robię destylaty z pigwowca ponalewkowego i ten mimo wyługowania dobroci najpierw cukrem, później alko jeszcze wiele aromatów oddaje do trunku. Ale różnice między pigwą a pigwowcem dobrze są znane. Kilka razy zabierałem się do destylacji pigwowcowego maceratu, ale po organoleptycznej próbie zlewałem na nalewkę, a owoce zalewałem porządnym alkoholem kolejny raz. I tak nieraz ze cztery razy :mrgreen: Ale dla mnie taka siódma woda... jest lepsza niż czysta...
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: Zahir92 » poniedziałek, 20 lip 2020, 21:40

Witam

Dwa pytanka:
Czy ktoś z Was kiedykolwiek popełnił geist śliwkowy? Jeżeli tak to ile trwała maceracja?

Wiem, że na forum istnieje temat poświęcony badaniu alkoholu ale odważę się zapytać tutaj.
Swego czasu badałem alko dzięki koledze pracującemu w jednej z destylarni. Niestety kontakt się urwał i koniec badań.
Ale raporty od niego to było cudo :o . Pełny raport z chromatografu z grafem pików. Wiedziałem po prostu wszystko.
Potem wysłałem raz do WSSE Katowice....tanio ale porażka. Raport z badania był tak ubogi, że byłem mega niezadowolony, a prośba o wysłanie mi wykresu z pikami estrów, aldehydów, alko wyższych... zakończył się odmową.
Dzisiaj zadzwoniłem do jednego z lab. i podali mi cenę po której padłem.....450 zł za próbkę. To była cena zaporowa bardziej aby dać mi do zrozumienia że się nie "bawią" w takie pojedyncze komercyjne badania. Czy znacie jakieś inne lab. gdzie badają alkohol w rozsądnej cenie a raport daje dużo informacji?


rozrywek
2500
Posty: 2601
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: rozrywek » wtorek, 21 lip 2020, 12:04

Napisz pw do radiusa. Miał dojście kiedyś. Może nadal ma. 450zł to zdecydowanie za dużo jak na zaspokojenie ciekawości. Toż to pełny wózek cukru.
A odpowiedź na pierwsze pytanie- miesiąc.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

defacto
1300
Posty: 1341
Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
Załączniki
Re: Destylat owocowy a tzw. "Geist". Różnice?

Postautor: defacto » wtorek, 21 lip 2020, 12:12

Kiedyś rozmawiałem z @radius na ten temat. Niestety u niego też lipa jest w temacie badania. Slyszalem, że @Zygmunt ma możliwość w swoim labie. Ale szczegółów nie znam.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości