michal278 pisze:Wadą OVm oprócz minimalnie słabszej jakości destylatu
Tak się zastanawiam z jakiej zasady w pracy kolumny to wynika. Co to znaczy słabsza jakość ?
M
michal278 pisze:Wadą OVm oprócz minimalnie słabszej jakości destylatu
Czyli wynika z tego że obie pary nie są czyste. To tak jakby powiedzieć że ktoś trochę kłamie a drugi nie do końca mówi prawdę czyli obaj coś kręcą. Zapytam raz jeszcze czy zasyp powyżej OLM pracuje jako półki teoretyczne czy nie ?Kula pisze:.. opary idące do góry są częściowo zanieczyszczone ....a skropliny idące w dół są częściowo oczyszczone
jatylkonachwile pisze:Niektórzy mają po 15-20cm i już sobie chwalą, inni mają 40 a ktoś nawet pisał że ma w połowie kolumny
land75 pisze:Ja posiadam 18 cm lecz zastanawia mnie czy nie jest to mało wiadomo zawsze mogłoby być więcej i stąd moje pytanie jaka jest minimalna wysokość przy której bufora spełnia swoje zadanie w stu procentach...
...Przy odbiorze bocznym OVM być może starczy 20 cm gdzieś czytałem że nawet i 7 cm zaś ja mam odbiór obniżony OLM i nie wiem jaka powinna być wysokość bufora tak żeby spełniał 100% swojej zadanie...
jatylkonachwile pisze:... może warto by zrobić jakieś testy czy np 20cm jest wystarczające ale jednen wariant z ciepłym powrotem a drugi z ochłodzonym....
Chłodny będzie zawierał przedgony które mogą dotrzeć z cieczą do OLM jeśli będzie za mało wypełnienia.
Wróć do „Destylacja i Rektyfikacja”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości