Filtrujecie owocòwki?

Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Marsaw30 »

Panowie szybkie pytanie. Filtrujecie swoje owocówki czy po orzymaniu destylatu rozcienczacie i po swojemu poprawiacie tylko roznymi sposobami wedle wlasnych upodoban?
alembiki
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: masterpaw2 »

Kolego, a po co Ty chcesz klarowny destylat filtrować :bezradny:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: Marsaw30 »

Chodzi mi o wegiel. Destylat z zacieru destyluje orzez wegiel by go troszke oczyscic nie wiem jak z owocowkami?

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: szadok34 »

Przez węgiel zabijesz smak.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: johnex »

Raczej węgiel przy owocówkach jest niewskazany - oczyścisz destylat ze wszystkich smaków. Wynik będzie taki jakbyś przepuścił owocówkę przez pełną kolumnę z wypełnieniem i refluksem.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

chudi
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
Podziękował: 20 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: chudi »

Zgadzam się z poprzednim postem! Po co oczyszczać? Tylko stracisz smak! Dobrze przeprowadzony proces nie da ci żadnych zbędnych zapachów czy smaków!
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 21:20 przez chudi, łącznie zmieniany 1 raz.

acurlydrug
300
Posty: 325
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: acurlydrug »

Człowieku! Chcesz mieć dobrą owocówkę, to ją przez węgiel nie traktuj! Daj jej czas, ew. dodaj owocu, z którego był zrobiony.

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: Marsaw30 »

Haha nie denerwuj sie;) Owocu bede dodawal tylko tak sie zastanawialem nad tym weglem ,podejrzewalem ze moge nim zepsuc wszytpstko ale chcialem sie upewnic. Pierwsza owocowke robilem wczoraj i nie chce spieprzyc nic bo z samych jablek robiona,zero cukru i wody. Mam nadzieje ze po jakims czasie wyjda aromaty bo narazie nic nie ooczuwam zbytnio,no ale swiezutka jest wiec pewnie dlatego. Dzieki za odpowiedzi.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: janik »

Marsaw30 pisze:Chodzi mi o wegiel. Destylat z zacieru destyluje orzez wegiel by go troszke oczyscic nie wiem jak z owocowkami?
Nie wiem jakim dysponujesz sprzętem,ale mam wrażenie,że masz Potstilla i dlatego kombinujesz z węglem,ale destylacja z wypełnieniem węgla? :scratch: . Niektórzy robią przelew gotowym alko przez węgiel aktywny aby uzyskać lepszy smak . Dla destylatów smakowych wskazana jest destylacja prosta a dodatkowe kombinacje oczyszczające pozbawiają destylat charakteru właściwego dla danego owocu. :problem:
Smak owocówki czy zbożówek możesz regulować dzieleniem odbioru według %,również szybkość odbioru ma pewien wpływ na jakość destylatu jeśli planujemy na szybszą konsumpcje . :idea:

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: Marsaw30 »

Z pospiechu napisalwm destylacja weglem,chodzilo mi o przelew oczywiscie. Mam kolumne , ktora moge uzywac jako pot still tez. Destylowalem teraz na calej kolumnie z jednym wkladem miedzianym bez refluksu,ale moze przez to pozbawilem troche aromatu. Nastepnym razem do whisky i owocowek odpale chyba jako pot still i dam ciut wiecej wkladu,chyba najlepsze rozwiazanie. Whisky przepuszczam przez wegiel bo wyczywam ze staje sie lepsze a beczka i tak swoje potem zrobi.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: szadok34 »

Oczywiście masz na myśli węgiel nieaktywny z klonu cukrowego?
Czy do owocówek może coś wnieść tego nie wiem.

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: Marsaw30 »

Do whisky tak ten z klonu, ale tez przepuszczam przez wegiel taki do oczyszczania wody, a do smakòwek własnie niczego nie bede uzywal.

szadok34
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: szadok34 »

Węgiel aktywny do smakówek????
O zgrozo,nie idź tą drogą :-)

Autor tematu
Marsaw30
150
Posty: 171
Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: Marsaw30 »

Heh ok.

gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: gorzalka84 »

Ja raz filtrowałem produkt z nastawu mandarynkowego - taki eksperyment. Przepuściłem 2 z 3 butelek które uzyskałem. Ostatnią zostawiłem na obserwację jak się zachowa. Ogólnie wszystkie niezbyt ładnie pachniały. Po filtracji zapach zniknął. Ale uwaga .... trzecia butelka się "przeżarła" i po 4 tygodniach pachnie ładnie cytrusami:)
Podobnie miałem też z psotą z wiśni - jako świeża pachniała średnio, ale po odstaniu czuć owoc.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 21:47 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?

Post autor: sargas »

:) Nie filtrujemy
Nalewki owszem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie destylatu”