Filtrujecie owocòwki?
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
- Podziękował: 20 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?
Zgadzam się z poprzednim postem! Po co oczyszczać? Tylko stracisz smak! Dobrze przeprowadzony proces nie da ci żadnych zbędnych zapachów czy smaków!
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 21:20 przez chudi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?
Haha nie denerwuj sie;) Owocu bede dodawal tylko tak sie zastanawialem nad tym weglem ,podejrzewalem ze moge nim zepsuc wszytpstko ale chcialem sie upewnic. Pierwsza owocowke robilem wczoraj i nie chce spieprzyc nic bo z samych jablek robiona,zero cukru i wody. Mam nadzieje ze po jakims czasie wyjda aromaty bo narazie nic nie ooczuwam zbytnio,no ale swiezutka jest wiec pewnie dlatego. Dzieki za odpowiedzi.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?
Smak owocówki czy zbożówek możesz regulować dzieleniem odbioru według %,również szybkość odbioru ma pewien wpływ na jakość destylatu jeśli planujemy na szybszą konsumpcje .
Nie wiem jakim dysponujesz sprzętem,ale mam wrażenie,że masz Potstilla i dlatego kombinujesz z węglem,ale destylacja z wypełnieniem węgla? . Niektórzy robią przelew gotowym alko przez węgiel aktywny aby uzyskać lepszy smak . Dla destylatów smakowych wskazana jest destylacja prosta a dodatkowe kombinacje oczyszczające pozbawiają destylat charakteru właściwego dla danego owocu.Marsaw30 pisze:Chodzi mi o wegiel. Destylat z zacieru destyluje orzez wegiel by go troszke oczyscic nie wiem jak z owocowkami?
Smak owocówki czy zbożówek możesz regulować dzieleniem odbioru według %,również szybkość odbioru ma pewien wpływ na jakość destylatu jeśli planujemy na szybszą konsumpcje .
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Filtrujecie owocòwki?
Z pospiechu napisalwm destylacja weglem,chodzilo mi o przelew oczywiscie. Mam kolumne , ktora moge uzywac jako pot still tez. Destylowalem teraz na calej kolumnie z jednym wkladem miedzianym bez refluksu,ale moze przez to pozbawilem troche aromatu. Nastepnym razem do whisky i owocowek odpale chyba jako pot still i dam ciut wiecej wkladu,chyba najlepsze rozwiazanie. Whisky przepuszczam przez wegiel bo wyczywam ze staje sie lepsze a beczka i tak swoje potem zrobi.
-
- Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Filtrujecie owocòwki?
Ja raz filtrowałem produkt z nastawu mandarynkowego - taki eksperyment. Przepuściłem 2 z 3 butelek które uzyskałem. Ostatnią zostawiłem na obserwację jak się zachowa. Ogólnie wszystkie niezbyt ładnie pachniały. Po filtracji zapach zniknął. Ale uwaga .... trzecia butelka się "przeżarła" i po 4 tygodniach pachnie ładnie cytrusami:)
Podobnie miałem też z psotą z wiśni - jako świeża pachniała średnio, ale po odstaniu czuć owoc.
Podobnie miałem też z psotą z wiśni - jako świeża pachniała średnio, ale po odstaniu czuć owoc.
Ostatnio zmieniony piątek, 3 maja 2019, 21:47 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.