Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich nalewkowiczów.
Zaczynam przygodę z nalewkami i jestem mega pozytywnie nakręcony na ten temat. Mam nadzieję, że bardziej doświadczeni twórcy pomogą przy pierwszej nalewce.
Chciałbym zacząć od czegoś prostego i zdecydowałem się na grejpfrutówkę z soku. Przepis ze złotej księgi nalewek - tylko 1 litr wyciśniętego soku z grejpfrutów + 1 litr spirytusu 95%.
Mam dwa pytania :
- teraz grejpfruty nie są zbyt słodkie, mam obawę, że może wyjść gorzkawa. Jak myślicie może tak być? Grejpfruty czerwone nie mają za wiele wspólnego z tym co jest w sklepach. Czy może dodalibyście coś zamiast tego 1 litra wyciskanego soku? Np. 0.25 l soku z pomarańczy? + 0.75 l soku z grejpfruta. Albo sok z grejpfruta 1 l + laska wanilii albo sok z grejpfruta + laska wanilii + paczka cukru waniliowego? Macie jakieś propozycje?
- przepis mówi o powolnym wlewaniu alkoholu do soku, aby nie wymieszał się zbyt z sokiem. W jaki sposób to zrobić? Zlewać powoli po ściankach gąsiorka, czy po prostu lać powoli do środka słoja?
Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!:)
Zaczynam przygodę z nalewkami i jestem mega pozytywnie nakręcony na ten temat. Mam nadzieję, że bardziej doświadczeni twórcy pomogą przy pierwszej nalewce.
Chciałbym zacząć od czegoś prostego i zdecydowałem się na grejpfrutówkę z soku. Przepis ze złotej księgi nalewek - tylko 1 litr wyciśniętego soku z grejpfrutów + 1 litr spirytusu 95%.
Mam dwa pytania :
- teraz grejpfruty nie są zbyt słodkie, mam obawę, że może wyjść gorzkawa. Jak myślicie może tak być? Grejpfruty czerwone nie mają za wiele wspólnego z tym co jest w sklepach. Czy może dodalibyście coś zamiast tego 1 litra wyciskanego soku? Np. 0.25 l soku z pomarańczy? + 0.75 l soku z grejpfruta. Albo sok z grejpfruta 1 l + laska wanilii albo sok z grejpfruta + laska wanilii + paczka cukru waniliowego? Macie jakieś propozycje?
- przepis mówi o powolnym wlewaniu alkoholu do soku, aby nie wymieszał się zbyt z sokiem. W jaki sposób to zrobić? Zlewać powoli po ściankach gąsiorka, czy po prostu lać powoli do środka słoja?
Dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!:)
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Robiłem na grejpfrutów ale na kawałkach owocu a nie samym soku. Cząstki owocu zalane około cm wyżej spirytusem. Wyszło bardzo dobrze, lekka goryczka typowa dla grejpfrutów ale tak było dobrze.
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Yyyyyy..... Ta jasne
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Możesz spróbować na różne sposoby i dać mam znać... grejpfrut na nalewkę to egzotyka w Polsce, tak mi się przynajmniej wydaje...
Podstawowe owoce w naszym kraju to wiśnia i malina ewentualnie cytryna na limoncello tak jak poradził Zbyszek.
Kibicuję i będę czekał na opinię nalewki grejpfrutowej ☺
Podstawowe owoce w naszym kraju to wiśnia i malina ewentualnie cytryna na limoncello tak jak poradził Zbyszek.
Kibicuję i będę czekał na opinię nalewki grejpfrutowej ☺
Pozdrawiam Gacek.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
A potem cukier na owoce czy już nie ?
A jak długo macerowałeś ?Billy pisze:Robiłem na grejpfrutów ale na kawałkach owocu a nie samym soku. Cząstki owocu zalane około cm wyżej spirytusem. Wyszło bardzo dobrze, lekka goryczka typowa dla grejpfrutów ale tak było dobrze.
A potem cukier na owoce czy już nie ?
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Witam,
Po paru przemyśleniach zrobię następujące proporcje :
- główna nalewka 0,75 l soku + 0,75 l spirytusu
- nalewka eksperymentalna 0,25 l soku + 0,25 l spirytusu + laska wanilii + cynamon
Pytanie dla bardziej doświadczonych osób : na taką łączną ilość nalewki 0,5l jaką dalibyście długość laski wanilii ? planuję dać około 2 cm + cynamonu 2 g proszku (prosto z Turcji, dużo lepszy zapach i aromat niż te polskie odpowiedniki). Przeczytałem gdzieś w internecie, żeby tylko pokroić drobno laskę i nie wyskrobywać miąższu z ziarenkami.
Każda uwaga na miarę złota i z chęcią wysłucham koncepcji
Wszystko po tygodniu przelać do butelek i do piwnicy na minimum 2 tygodnie.
Pozdrawiam!
Po paru przemyśleniach zrobię następujące proporcje :
- główna nalewka 0,75 l soku + 0,75 l spirytusu
- nalewka eksperymentalna 0,25 l soku + 0,25 l spirytusu + laska wanilii + cynamon
Pytanie dla bardziej doświadczonych osób : na taką łączną ilość nalewki 0,5l jaką dalibyście długość laski wanilii ? planuję dać około 2 cm + cynamonu 2 g proszku (prosto z Turcji, dużo lepszy zapach i aromat niż te polskie odpowiedniki). Przeczytałem gdzieś w internecie, żeby tylko pokroić drobno laskę i nie wyskrobywać miąższu z ziarenkami.
Każda uwaga na miarę złota i z chęcią wysłucham koncepcji
Wszystko po tygodniu przelać do butelek i do piwnicy na minimum 2 tygodnie.
Pozdrawiam!
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Próbuj tak jak piszesz. Po tygodniu sprawdź na smak i będziesz wiedział czy jeszcze trzymac czy zlewać. Pamiętaj że jednemu będzie smakować a drugiemu nie, rzecz gustu. Wg mnie będzie ok.
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka
Yyyyyy..... Ta jasne
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego przepis mówi o wolnym wlewaniu spirytusu oraz nie wspomina o mieszaniu nalewki przez pierwszy tydzień. Nie powinno być tak, żeby mieszać zawartością? - może to tylko ma uzasadnienie przy tworzeniu trunków z owoców, a nie samego soku ?
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Robię nalewki już kilkanaście lat a wcześniej też próbowałem,ale nie mając pojęcia na ten temat robiłem wiele błędów. Warto jednak utrzymać kanony i zasady które już się sprawdziły.
Zalewać owoce ,również sok owocowy alkoholem o mocy 70% .
Owoce o mniejszej wydajności soku np. jarzębina należy zalewać alkoholem 55%.
Podałem tyko te dwa przykłady aby uwzględnić nie szablonowość podejścia do maceracji owoców alkoholem w różnej mocy dla owoców soczystych,owców o niskiej wydajności soku oraz do suszu owocowego nie mówiąc o ziołach .
Wracając do tematu wątku ;nie powinno się zalewać nastawów owocowych ani też soków owocowych czystym spirytusem ponieważ takie stężenie alkoholu ścina białko zawarte w owocach co wpływa na zmętnienie i duże osady w nalewce i dodatkowo może wpływać na słabszy smak nalewki.
Nalewki cytrusowe są doskonałe i niezależnie od składu a więc czy ze skórek cytryn "Limoncello"czy też typowa cytrynówka a w omawianym wątku z udziałem grejfruta .
Cytrusy lubią miód i inne dodatki ziołowe dlatego zawsze stosuje dosłodzenie miodem co daje inną przestrzeń smakową. W moich wariacjach z cytrusami dodaję wino białe,korzeń imbiru ,kardamon,wanilie.
Zalewać owoce ,również sok owocowy alkoholem o mocy 70% .
Owoce o mniejszej wydajności soku np. jarzębina należy zalewać alkoholem 55%.
Podałem tyko te dwa przykłady aby uwzględnić nie szablonowość podejścia do maceracji owoców alkoholem w różnej mocy dla owoców soczystych,owców o niskiej wydajności soku oraz do suszu owocowego nie mówiąc o ziołach .
Wracając do tematu wątku ;nie powinno się zalewać nastawów owocowych ani też soków owocowych czystym spirytusem ponieważ takie stężenie alkoholu ścina białko zawarte w owocach co wpływa na zmętnienie i duże osady w nalewce i dodatkowo może wpływać na słabszy smak nalewki.
Nalewki cytrusowe są doskonałe i niezależnie od składu a więc czy ze skórek cytryn "Limoncello"czy też typowa cytrynówka a w omawianym wątku z udziałem grejfruta .
Cytrusy lubią miód i inne dodatki ziołowe dlatego zawsze stosuje dosłodzenie miodem co daje inną przestrzeń smakową. W moich wariacjach z cytrusami dodaję wino białe,korzeń imbiru ,kardamon,wanilie.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Witam,
Jestem po pierwszych bojach i muszę przyznać, że mam mieszane uczucia, ale to skutek mojego niedopatrzenia
Wstawię zdjęcia z efektami pracy - bardzo proszę o wszelakie opinie, podpowiedzi itp. itd.
Pierwsza eksperymentalna nalewka okazała sie niewypałem! Cóż mogę powiedzieć totalnie bezmyślnie zmyliła mnie waga, nie sprawdziłem jednostek i zamiast 2 g cynamonu to myślę, że dodałem 30 g, 40 g - na 0,5 litra łącznie soku i spirytusu - najprawdopodobniej wyszła cynamonówka ! HAHA co można z tym zrobić ? rozcieńczyć wódką? czy najlepiej zostawić niech sobie leży i nabiera smaku - i zobaczymy co to wyjdzie ?
Co do nalewki głównej to już bez problemu - 0,78 l soku (za dużo się wlało), 0,75 l spirytusu, 2/3 laski wanilii + 1 łyżka cynamonu (około 5 g).
Teraz tylko czekać i nabierać doświadczenia,
Mimo pierwszej częściowej porażki jestem zadowolony - wnioski wyciągnięte, każdy przecież zaczynał od 0
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze !
Zdjęcia w załącznikach
Jestem po pierwszych bojach i muszę przyznać, że mam mieszane uczucia, ale to skutek mojego niedopatrzenia
Wstawię zdjęcia z efektami pracy - bardzo proszę o wszelakie opinie, podpowiedzi itp. itd.
Pierwsza eksperymentalna nalewka okazała sie niewypałem! Cóż mogę powiedzieć totalnie bezmyślnie zmyliła mnie waga, nie sprawdziłem jednostek i zamiast 2 g cynamonu to myślę, że dodałem 30 g, 40 g - na 0,5 litra łącznie soku i spirytusu - najprawdopodobniej wyszła cynamonówka ! HAHA co można z tym zrobić ? rozcieńczyć wódką? czy najlepiej zostawić niech sobie leży i nabiera smaku - i zobaczymy co to wyjdzie ?
Co do nalewki głównej to już bez problemu - 0,78 l soku (za dużo się wlało), 0,75 l spirytusu, 2/3 laski wanilii + 1 łyżka cynamonu (około 5 g).
Teraz tylko czekać i nabierać doświadczenia,
Mimo pierwszej częściowej porażki jestem zadowolony - wnioski wyciągnięte, każdy przecież zaczynał od 0
Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze !
Zdjęcia w załącznikach
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Witam,
Mam kolejne pytania :
Po zakręceniu takiego słoja z grejpfrutem - duży słój - odkręciłem raz na chwilkę dosłownie powąchać - błąd ?
Jak to jest - taki słój po zakręceniu dopiero po kilku dniach odkręcam, aby sprawdzić ewentualnie smak nalewki + podjąć decyzję, czy zostawiam dalej, czy już zlewam. Czy co jakiś czas powinienem otworzyć słój, aby powietrze dostało się na chwilkę?
Słoje trzymam w kuchni na podłodze - nie stoją w ciemnym miejscu - błąd ? + nie stoją przy żadnym grzejniku, kaloryferze itp. więc temperatura pokojowa.
Może ktoś podpowiedzieć odnośnie tych wątpliwości ?
Pozdrawiam !
Mam kolejne pytania :
Po zakręceniu takiego słoja z grejpfrutem - duży słój - odkręciłem raz na chwilkę dosłownie powąchać - błąd ?
Jak to jest - taki słój po zakręceniu dopiero po kilku dniach odkręcam, aby sprawdzić ewentualnie smak nalewki + podjąć decyzję, czy zostawiam dalej, czy już zlewam. Czy co jakiś czas powinienem otworzyć słój, aby powietrze dostało się na chwilkę?
Słoje trzymam w kuchni na podłodze - nie stoją w ciemnym miejscu - błąd ? + nie stoją przy żadnym grzejniku, kaloryferze itp. więc temperatura pokojowa.
Może ktoś podpowiedzieć odnośnie tych wątpliwości ?
Pozdrawiam !
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
I jak masz możliwość to trzymaj raczej w ciemnym, chociaż znam takie osoby które specjalnie niektóre rzeczy na nasłonecznione okno dają, żeby doszło do utlenienia i zamiany świeżych aromatów i smaków na inne. Czy to błąd? Zależy kto co lubi Ja raczej unikam utlenienia i jak mam możliwość to trzymam w ciemnym.
Tą cynamonowa zostaw jako zaprawkę, będziesz dodawał w małych ilościach do innych nalewek dla podbicia smaku.
Tą cynamonowa zostaw jako zaprawkę, będziesz dodawał w małych ilościach do innych nalewek dla podbicia smaku.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 15:18
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Witam,
Wczoraj z teściem zrobiliśmy próbę nalewki odnośnie smaku - grejpfrut bardzo słabo wyczuwalny, dużo bardziej czuć smakowo i zapachowo cynamon. Doszliśmy do wniosku, żeby dodać szklankę soku z grejpfrutów i jak wyjdzie zbyt słodkie to wtedy dolewamy spirytus. Tydzień będzie się mieszało i próbujemy ponownie.
Znacie jakiś sposób na podkreślenie smaku/ zapachu grejpfruta, oprócz tego, który zastosowaliśmy?
Pozdrawiam !
Wczoraj z teściem zrobiliśmy próbę nalewki odnośnie smaku - grejpfrut bardzo słabo wyczuwalny, dużo bardziej czuć smakowo i zapachowo cynamon. Doszliśmy do wniosku, żeby dodać szklankę soku z grejpfrutów i jak wyjdzie zbyt słodkie to wtedy dolewamy spirytus. Tydzień będzie się mieszało i próbujemy ponownie.
Znacie jakiś sposób na podkreślenie smaku/ zapachu grejpfruta, oprócz tego, który zastosowaliśmy?
Pozdrawiam !
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Grejpfrutówka z soku - pierwsza nalewka w życiu
Właśnie macerowanymi skórkami można uzyskać nalew bardzo intensywny w smaku i aromacie co może pomóc twojej nalewce.
Mam jednak obawę,że wcześniejszy zestaw zdominowany cynamonem nie będziesz w stanie wyprowadzić na "prostą" . Dodatkowo jeśli nalewka jest zbyt mocna to alkohol zmniejsza aromaty owocowe.
Kombinuj nadal,ale jak wcześniej napisano - wykorzystaj obecną nalewkę zdominowaną cynamonem do dosmaczania innych na bazie cytrusów a teraz analizując powstałe błędy zrób nową nalewkę.
Powodzenia.
Mam jednak obawę,że wcześniejszy zestaw zdominowany cynamonem nie będziesz w stanie wyprowadzić na "prostą" . Dodatkowo jeśli nalewka jest zbyt mocna to alkohol zmniejsza aromaty owocowe.
Kombinuj nadal,ale jak wcześniej napisano - wykorzystaj obecną nalewkę zdominowaną cynamonem do dosmaczania innych na bazie cytrusów a teraz analizując powstałe błędy zrób nową nalewkę.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony środa, 27 lut 2019, 19:20 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.