Budowa i eksploatacja chłodnic.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 329
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: jatylkonachwile » środa, 9 sty 2019, 10:26

Pompki od CO są projektowane i konstruowane do pracy w zalaniu, nie są wstanie same zassać wody np 1m, musi mieć wodę w środku, i tylko ją popycha.

A co do podłączania się do układu CO w domu, system jak najbardziej możliwy do zrealizowania, jeśli tylko byś pracował w lato, chyba że masz nowoczesną instalacje gdzie temperatura wody w instalacji jest 35°C, to i w zimę zadziała jeśli masz kolumnę a nie PS. A jak się do tego podpiąć? Można na dwa sposoby, normalnie jak grzejnik albo jako kocioł. Od razu uprzedzam że instalacje CO zazwyczaj mają ciśnienie wody ok 1 bar, czy to z naczyniem przelewowym (u mnie ok 9m), czy z naczyniem przeponowym. Jak coś to mogę rozrysować.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: arTii » niedziela, 24 lut 2019, 09:15

Nie było mnie przez chwile w domu, więc testy były zarzucone, ale wczoraj miałem okazję przeprowadzić dalsze testy.
1) Zbiornik na wodę 200l (ale wypełniony w 1/3)
2) pompa od CO (wypróbowane 2 pompy - jedna podnosząca na 4m i druga na 6m)
3) przewody poliuretanowe + szybkozłączki 8mm (średnica wewnętrzna)
4) Jednostka zewnętrzna od klimatyzatora 3,5kW w roli chłodnicy wody + wentylator
Niestety zarówno słabsza jak i mocniejsza pompa nie radzi sobie z przepchnięciem odpowiedniej ilości wody przez cały układ. Jednak 8mm średnicy wężyków i dodatkowo podobna średnica kanałów w chłodnicy stawia zbyt duży opór dla tych pomp CO. Musze poszukać innej pompy (może zatapialnej?) która da większe ciśnienie. Ta pompa po prostu nie generuje ciśnienia. Skutkiem tego jest zbyt mocne nagrzewane się skraplacza i ucieczka oparów przez odpowietrznik. Być może gdybym nie grzał z mocą 3,5kW tylko 2,5kW to by wystarczyło.
Po podłączeniu zasilania do kranu (dalsza część układu wraz z chłodnicą pozostała) ustawiłem temperaturę wody na wyjściu ze skraplacza na poziomie 55°C. Temperatura głowicy unormowała się w okolicach 30°C, zaś woda opuszczała chłodnicę w temperaturze otoczenia.
Można więc domniemywać, że jeśli znajdę pompę która przepchnie właściwą ilość wody przez cały układ, to będzie można zastosować minimalnej ilości zbiornik na wodę, ponieważ chłodnica da radę wytracić powstałe ciepło, zwłaszcza w chłodniejszych porach roku.
Dlatego po raz kolejny pytanie o pompę - coś/ktoś ma ciekawego? Wiadomo, że najlepiej było by, żeby była o niezbyt dużym poborze prądu.
Pompy które posiadam, wytwarzają odpowiednio 0,4 i 0,6 bar. Wynika mi z moich przewidywań, że potrzebuje przynajmniej 1bar lub nawet 1,5bar ciśnienia na wyjściu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 329
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: jatylkonachwile » niedziela, 24 lut 2019, 10:31

Omnigena WZ250, 250W mocy maksymalnej, chyba 3,9bar, ale od razu mówię, nie jest tak cicha jak te od CO.


Feti
300
Posty: 315
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Feti » niedziela, 24 lut 2019, 10:56

Ja używam takiej pompki od prawie 2 lat:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6760605265

Jest głośniejsza od pomp do CO, ale jest bardzo wydajna. W poprzednim sprzęcie miałem skraplacz z rurki fi6 miedzianej i spokojnie dawała radę. Teraz używam rurek miedzianych i szybkozłączek fi10 i nie ma żadnego problemu. Musiałem jednak zrobić bypass z zaworem, by jej nie dławić za bardzo.
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim


szadok34
30
Posty: 39
Rejestracja: sobota, 14 sty 2017, 00:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wrocław
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: szadok34 » niedziela, 24 lut 2019, 11:45

Ja używam pomty zanużeniowej makita,zbiornik mauser 1000l i piękna sprawa. Oczywiście ma to rację bytu tylko od wiosny do jesieni.


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: arTii » niedziela, 24 lut 2019, 12:15

jatylkonachwile pisze:Omnigena WZ250, 250W mocy maksymalne

Mam taką - używam jej do przepompowywania nastawu z beczki do KEGa, ale to jest jakby nie było 250W - myślałem o czymś mniej prądożernym. Ale ostatecznie zastosuję ją, albo pomyślę nad jakimś niedrogim hydroforem.
Feti pisze:Ja używam takiej pompki od prawie 2 lat:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6760605265

Ona ma wysokość podnoszenia tylko 3m, więc na 100% nie przepchnie mi przez mój cały układ.
W samej chłodnicy mam ponad 20m rurki o średnicy wewnętrznej około 6mm, plus do tego około 6m wężyków doprowadzających fi8mm, plus skraplacz - ale tam nie ma zbytnego dławienia przepływu.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


Feti
300
Posty: 315
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Feti » niedziela, 24 lut 2019, 12:26

Powiem tak, moja kolumna ma 2,4m wysokości, na skraplacz nawinięte chyba ok. 7m rurki fi 10mm, ok. 9-10m węży fi 10mm i fi 12mm oraz chłodnicę i nie ma najmniejszego problemu, żeby to wszystko zasilać :)
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim

Awatar użytkownika

Darnix
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 9 gru 2017, 13:17
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Darnix » niedziela, 24 lut 2019, 12:38

@Feti. Mógłbyś porobić fotki twojego układu chłodzenia? Ja mam beczkę 200l i pompę od C.O. (miałem jeszcze dodatkowo chłodnice od Golfa 2 ale się rozcięła :-/ ) ale targać co chwilę tą beczkę to niewygodne i jeszcze co jakoś czas ta pompa lubi mi się zapowietrzyć - jest powieszona na beczce w połowie jej wysokości. Wąż ssawny zanurzony w beczce od góry i sięga na same dno. Zalewam wszystko wodą bo pozbyć się oowietrza i czasem pochodzi 8h bez problemu a czasem co 20 min muszę wyłączać i załączać by pozbyć się powietrza z wirnika pompy...


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: arTii » niedziela, 24 lut 2019, 12:48

Szkoda że tak daleko jesteś - pożyczył bym na jeden wieczór żeby sprawdzić u siebie...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 329
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: jatylkonachwile » niedziela, 24 lut 2019, 12:56

Skoro głównym elementem dławiącym jest chłodnica z klimy to może pomyśl o podzieleniu jej na dwa albo trzy równolegle obiegi.


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: arTii » niedziela, 24 lut 2019, 13:02

Już próbowałem, ale nie zdało egzaminu :( Różnica prawie żadna. Spowodowane jest to tym, że woda nie rozdziela się równo na obydwa obiegi, tylko na jeden leci prawie całość.
Po prostu pompy do CO są tak zbudowane, że zdławienie ich na wyjściu nie powoduje zwiększenia ciśnienia w układzie, więc trzeba szukać innego typu pompy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com


Feti
300
Posty: 315
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 10:56
Krótko o sobie: Tradycjonalista operujący na nowoczesnym sprzęcie
Lokalizacja: WLKP
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Feti » niedziela, 24 lut 2019, 14:12

@Darnix, działam w łazience, więc za zbiornik służy mi wanna ;) Wstawiam do niej pompę, zalewam wodą i włączam. Co prawda czasami muszę zassać wodę drugim końcem, ale nie jest to uciążliwe. Konstrukcja powstała "na szybko", zupełna prowizorka, ale działa i nie mam potrzeby robić usprawnień. Chlodniczkę podłączam na wylocie z głowicy. Zdjęcie zrobię przy następnej okazji. Pompka zasilana 24V.

Obrazek

Z czasem może pomyślę o zmianie zasilania :)
"Trzeźwość jest stanem przejściowym"

J. Tuwim

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1770
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: .Gacek » niedziela, 24 lut 2019, 15:00

U mnie radiator od klimy ma 24 metry rurki miedzianej fi 10mm i jest podzielona na dwa obiegi.
Wyjście jest dławione tuż przy pompie.
U mnie to działa bez zarzutu.
Jeśli chcesz to nagram Ci film za tydzień.
Edit:
Jeżeli ciśnienie jest tak mizerne to spróbuj podłączyć pompy w konfiguracji push-pull, czyli jedna za drugą, ciśnienie na pewno wzrośnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 lut 2019, 15:12 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 329
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: jatylkonachwile » niedziela, 24 lut 2019, 15:52

Układ push-pull to by było jak by jedna pompa była na początku układu a druga na końcu, ale że te pompy słabo ssą to lepszy jest układ szeregowy czyli tak jak piszesz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1770
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: .Gacek » niedziela, 24 lut 2019, 17:11

Teraz tak sobie myślę, że może gdzieś na radiatorze jest kryza albo jedna z rurek jest przygnieciona... Według mnie rozdział powinien być jednakowy.
Daj więcej danych tej jednostki zewnętrznej, mój szwagier pracuje w klimatyzacjach to go podpytam.
Ja mam najtańszą pompę z Casto... dziś na giełdzie widziałem Grundfosa i Buderusa po 60 zł...
Pozdrawiam Gacek.


Loganos69
50
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 05:09
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Loganos69 » czwartek, 4 kwie 2019, 07:20

Trochę, starych gratów, więcej nowych kompletowanych prawie rok, parę dni pracy i sterownia obiegu zamkniętego działa.

Termometry w końcu w jednym miejscu ( jeszcze nie opisane).
Dwa z lewej w pionie to woda wejscie/wyjście, środkowy KEG, prawy pion to temp. 10 polki i pod głowicą.

Regulatory obrotów siły pracy pompek (3) oraz wiatraków chłodnic.

Do wszystkiego jeszcze 3 moduły Peltiera na każdy zbiornik wodny. Pierwszy test chłodzenia -16*C więc myślę, że do około 7 *C powinno chłodzić wodę tuż przed wejściem w kolumnę.

Za miesiąc próba generalna :)ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka


arTii
1150
Posty: 1160
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: arTii » czwartek, 27 cze 2019, 09:20

Co to za termometry z taką fajną skalą analogową???
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl


Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP
prosimy pisać na email: moonshiner.rgap (małpa) gmail.com



Loganos69
50
Posty: 50
Rejestracja: czwartek, 4 sty 2018, 05:09
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: Loganos69 » wtorek, 17 wrz 2019, 05:06

Instalacja zakończona i powiem szczerze, że moduły Peltiera nie dają rady chłodzić tak jak się spodziewałem. Chłodzą i owszem ( potrafią zbić temp o 10*C), ale na bardzo małym przepływie wody, jednak zbyt małym do skraplania w pełni par, więc odpada by urobek szedł w eter. Przy normalnej pracy pompek woda spada o 1*C... I tu szkoda zachodu, ale skoro już je zainstalowałem to nie będę wyrzucał :)
Z nich lepiej zrobić lodówkę samochodową.

Najwydajniejsze są chłodnicę, a w zasadzie ta od samochodu. Dzięki regulatoraowi napięcia można dobierać obroty w zależności od temperatury wody.
Docelowo główna chłodnica będzie w piwnicy, gdzie jest zawsze chłodno ( ale to etap na późniejsze lata).

Na razie jest dobrze, gdyż spokojnie na 60L wody można pracować przez cały proces.

Zastanawiam się czy wody nie zastąpić płynem do chłodnic- zawsze lepiej odprowadza ciepło.

Pozostało jeszcze ocieplić "kociołek" i odizolować od podłoża.ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
300
Posty: 329
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Zamknięty obieg wody chłodzącej

Postautor: jatylkonachwile » wtorek, 17 wrz 2019, 08:28

Zastanawiam się czy wody nie zastąpić płynem do chłodnic- zawsze lepiej odprowadza ciepło.


A to niby dlaczego? Ciepło właściwe glikolu jest mniejsze niż wody, a przez to mieszanina glikol-woda też ma mniejsze ciepło właściwe a to oznacza że 1kg wody przyjemnie więcej energii niż 1 kg płynu chłodniczego ogrzewając się o 1°C.

Jeszcze przewodność cieplna może mieć wpływ, dla wody jest to ok 0,6W/mK a dla glikolu propylenowego 0,147W/mK czyli jeszcze gorzej.
Jak masz możliwość to używaj czystej wody, najlepsze właściwości fizyczne dla takiego zastosowania, a jak np boisz się o zamarzanie czy glony to dolej przedgonów/pogonów, taniej cię wyjdzie.

Odchodząc delikatnie od tematu, w wymiennikach gruntowych do pomp ciepła do ogrzewania domów stosuje się zazwyczaj rury PE i właśnie mieszankę wody i glikolu, ale glikol nie współgra z PE bo ponoć potrafi go zmiękczyć, dlatego kto mądrzejszy stosuje mieszankę woda-etanol (ok 20-40% w zależności od temperatury) który już nie wpływa na PE.
Ostatnio zmieniony wtorek, 17 wrz 2019, 08:43 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Chłodzenie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość