Pierwszy nastaw z owoców
Witam, mam pytanie dotyczące zacieru z owoców, jako że doświadczenie złapałem już z samego zacieru z cukru i drożdży gorzelniczych to teraz czas na owoce bo z tego co wiem to z owoców lepszy smak niż np.dodawanie syropu wiśniowego do bimbru. Ile taki zacier musi stać? Słyszałem również że jak dodam do tego zacieru z owoców drożdże to zacier straci smak jeżeli go pózniej przedestyluje. Jakie macie proporcje ,mam 30l wiadro , ile na takie wiadro dać owoców ile cukru i ewentualnie ile drożdży jeżeli nie zepsują smaku bimbru:) z góry wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lut 2019, 13:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 849
- Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców
Ja bym na początek wycisnął sok z jabłek (np. antonówka, żadne tam nowe, soczyste odmiany), nie dodawał cukru, jeżeli już koniecznie chcesz to ze 3 kg glukozy, drożdże Bayanus i zobaczył co z tego wyjdzie ; )
Masz zbiornik z płaszczem ? Zakładam, że nie - stąd sok. Chcesz zrobić wódkę czystą tylko lepszą czy też owocówkę ?
Masz zbiornik z płaszczem ? Zakładam, że nie - stąd sok. Chcesz zrobić wódkę czystą tylko lepszą czy też owocówkę ?
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców
Polecam lekurę:
owocowe-brandy-dla-poczatkujacych-t112.html
owocowe-brandy-dla-poczatkujacych-t112.html
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwszy nastaw z owoców
Kolego @Krisstow nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał, ale mając chwilę czasu przejrzyj na forum takie tematy jak:
nastawy-owocowe.html
czy-zacier-nastaw-jest-juz-gotowy.html
destylacja-i-rektyfikacja-metoda-pot-still.html
Tutaj naprawdę wszystko pięknie opisane.
Dodatkowo proponuję wypierd0lić odstojniki bo przynoszą więcej złego niż dobrego...
Tutaj temat dotyczący sprzętu, na żadnym zdjęciu niema odstojników (jest gdzieś jeden ale jest tak porządnie zaizolowany jakby to nie było):
destylatory-pot-still.html
Miłej lektury, uważaj bo strasznie wciąga ☺
nastawy-owocowe.html
czy-zacier-nastaw-jest-juz-gotowy.html
destylacja-i-rektyfikacja-metoda-pot-still.html
Tutaj naprawdę wszystko pięknie opisane.
Dodatkowo proponuję wypierd0lić odstojniki bo przynoszą więcej złego niż dobrego...
Tutaj temat dotyczący sprzętu, na żadnym zdjęciu niema odstojników (jest gdzieś jeden ale jest tak porządnie zaizolowany jakby to nie było):
destylatory-pot-still.html
Miłej lektury, uważaj bo strasznie wciąga ☺
Pozdrawiam Gacek.