Pierwszy nastaw z owoców

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
Krisstow
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 22:57

Post autor: Krisstow »

Witam, mam pytanie dotyczące zacieru z owoców, jako że doświadczenie złapałem już z samego zacieru z cukru i drożdży gorzelniczych to teraz czas na owoce bo z tego co wiem to z owoców lepszy smak niż np.dodawanie syropu wiśniowego do bimbru. Ile taki zacier musi stać? Słyszałem również że jak dodam do tego zacieru z owoców drożdże to zacier straci smak jeżeli go pózniej przedestyluje. Jakie macie proporcje ,mam 30l wiadro , ile na takie wiadro dać owoców ile cukru i ewentualnie ile drożdży jeżeli nie zepsują smaku bimbru:) z góry wszystkim dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 18 lut 2019, 13:01 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców

Post autor: orzeszek87 »

Witamy na forum kolego ;) od razu otwieraj po kolei tematy i :read:
https://www.alkoholeforum.pl

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców

Post autor: PETER29 »

Witamy serdecznie. Zadałeś tyle pytań ze trzeba by połowę forum opisać żeby na nie odpowiedzieć. Po pierwsze to żaden zacier a nastaw owocowy. Dalej musisz doczytać sam.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

wkg_1
800
Posty: 849
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 13:26
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców

Post autor: wkg_1 »

Ja bym na początek wycisnął sok z jabłek (np. antonówka, żadne tam nowe, soczyste odmiany), nie dodawał cukru, jeżeli już koniecznie chcesz to ze 3 kg glukozy, drożdże Bayanus i zobaczył co z tego wyjdzie ; )
Masz zbiornik z płaszczem ? Zakładam, że nie - stąd sok. Chcesz zrobić wódkę czystą tylko lepszą czy też owocówkę ?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwszy zacier z owoców

Post autor: .Gacek »

Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
Krisstow
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 17 lut 2019, 22:57
Re: Pierwszy nastaw z owoców

Post autor: Krisstow »

Nie mam płaszcza wodnego jeżeli o to chodzi, mam normalnego kega wraz z odstojnikami. Wiec sprobuje z jabłek tak jak mówisz. Ile czasu taki nastaw dochodzi?
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Pierwszy nastaw z owoców

Post autor: .Gacek »

Kolego @Krisstow nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał, ale mając chwilę czasu przejrzyj na forum takie tematy jak:

nastawy-owocowe.html

czy-zacier-nastaw-jest-juz-gotowy.html

destylacja-i-rektyfikacja-metoda-pot-still.html

Tutaj naprawdę wszystko pięknie opisane.
Dodatkowo proponuję wypierd0lić odstojniki bo przynoszą więcej złego niż dobrego...
Tutaj temat dotyczący sprzętu, na żadnym zdjęciu niema odstojników (jest gdzieś jeden ale jest tak porządnie zaizolowany jakby to nie było):

destylatory-pot-still.html

Miłej lektury, uważaj bo strasznie wciąga ☺
Pozdrawiam Gacek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”