Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

meleństwo
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
Ulubiony Alkohol: wódka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: SH
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: meleństwo » wtorek, 19 sty 2016, 11:10

Panowie mam taki sterownik i chciałem wzbogacić swoją kolumnę o zabezpieczenie braku wody chłodzącej. Koncepcja jest taka żeby w szczycie kolumny zamontować termostat i jeśli temperatura go załączy to spowoduje on wyłączenie sterownika. Czy można to jakoś podpiąć do sterownika ?

Może moja koncepcja jest zła i można to zrobić prościej ?
Z góry dziękuje za porady i sugestie
Życie jest krótkie, a pić się chce

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

łmarko
100
Posty: 124
Rejestracja: niedziela, 28 gru 2014, 00:25
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: łmarko » środa, 17 lut 2016, 21:37

maleństwo
Możesz włączyć drugi optymalny czujnik jako termostat, podłącz go jak w schemacie RGN,

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 13 mar 2017, 03:23

Jeśli komuś to się przyda, to śmiało pod RGN'a można podpiąć dwie grzałki o łącznej mocy 3,5kW, nie robi to na nim praktycznie, żadnego wrażenia (jest raptem letni) - sprawdzone.
A sonda temperatury i funkcja wyłączenia grzania po osiągnięciu zadanej wartości działają bez zarzutu.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 mar 2017, 03:20 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: golec269 » wtorek, 14 mar 2017, 12:29

Jaką moc maksymalną ma w papierach? Bo po kilku procesach może paść. Po za tym trzeba mieć na instalacji zabezpieczenia przynajmniej 32A!

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: masterpaw2 » niedziela, 19 mar 2017, 03:22

Kolego golec, już poprawiłem posta.
Zapomniałem dodać jednego kluczowego słowa "lacznej" mocy 3,5kW.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: golec269 » niedziela, 19 mar 2017, 07:16

Ok i o to chodziło ;)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: wkg_1 » czwartek, 7 lut 2019, 10:55

Mam pytania:

- Czy RGN może być skonfigurowany tak, żeby działał jako regulator mocy i jednocześnie wyłączał moc po osiągnięciu zadanej temperatury ?
- Jak działa ten termostat: po przekroczeniu temperatury odcina moc a po spadku temperatury znowu załącza czy już nic nie robi ?
łmarko pisze:Możesz włączyć drugi optymalny czujnik jako termostat, podłącz go jak w schemacie RGN
- To on obsługuje dwa czujniki i potrafi wyświetlać temperatury z obu czujników a od temperatury jednego można uzależnić odcięcie mocy po przekroczeniu pewnego progu i jednocześnie pracować jako regulator mocy ??

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: masterpaw2 » piątek, 8 lut 2019, 12:27

@wkg_1, RGN ma dwa tryby pracy:
- grupowy regulator mocy, z możliwością (jedynie) wyłączenia po osiągnięciu zadanej temp. w przedziale 80-101/2* (szkoda, że pierwszy
próg nie jest niższy, wtedy możnaby go użyć jako zabezpieczenie zaniku wody)
- klasyczny termostat
- tak, z czego jeden to czujnik temp. wewnętrznego radiatora, drugi zewnętrzny DS, i to dzięki niemu możemy w pełni wykorzystać RGNa
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: wkg_1 » piątek, 8 lut 2019, 12:59

Dzięki za odpowiedź !

Mi właśnie chodziło o zastosowanie jako "bezpiecznik". No i tu widzę, że faktycznie, to 80 to znacząco za dużo ; (((
Jednak dzwoniłem po twoim poście do Boleckiego i powiedział,że bez trudu może to zmienić : )

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: masterpaw2 » piątek, 8 lut 2019, 14:24

dzwoniłem po twoim poście do Boleckiego i powiedział,że bez trudu może to zmienić : )

Mianowicie, jak to zrobić? Konfiguracja w menu, czy raczej nowy soft? Jeśli soft, to wysyłka do producenta?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: wkg_1 » piątek, 8 lut 2019, 14:41

Tzn Bolecki mi powiedział, że jak zamawiam i napiszę, że chce mieć regulowane odcięcie z niższym progiem to może to ustawić nawet bez rozbierania sprzętu.
Na pytanie czy to kwestia konfiguracji czy ograniczeń technicznych odpowiedział, że konfiguracji.
No to zamówiłem i zobaczę co wyjdzie ; )))

Pewnie dla zmiany trzeba by do niego wysłać ale nie wiem - najlepiej zadzwonić i zapytać.
Ale szczerze mówiąc ustawienie fabryczne tego progu od 80 stopni wydaje mi się absurdalne - przydatne właściwie do niczego. Bo przy rektyfikacji gdy się ktoś zagapi wolałbym chyba przeciągnięcie procesu niż nakapanie przedgonów ze szczytu kolumny do jeziorka i gonu po wyłączeniu grzania.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1500
Posty: 1531
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: masterpaw2 » piątek, 8 lut 2019, 15:29

Dopytałem u źródła, faktycznie jest możliwość zmiany tego parametru, niestety wiąże się to z wysyłką do producenta, ale z całą pewnością warto, bo uzyskujemy regulator i "bezpiecznik" w jednym.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lut 2019, 16:15 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: wkg_1 » wtorek, 12 lut 2019, 12:58

No i przyszedł, odcięcie można ustawić od 30 stopni, ustawiłem na 45 na razie i działa.
Wyświetla temperaturę czujnika, za pierwszym dotknięciem klawisza wyświetla moc, po kilku sekundach przerwy temperaturę, po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza moc i "End".

Zastanawiam się, jak by do naszych celów wykorzystać funkcję termostatu ale chyba na razie nie znajduję zastosowania ; D

Awatar użytkownika

Pablito
50
Posty: 72
Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
Ulubiony Alkohol: Księżycówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Błędów
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: Pablito » wtorek, 12 lut 2019, 13:31

Funkcję termostatu można wykorzystać przy utrzymaniu temperatury nastawu - pierwsze lepsze zastosowanie w naszym hobby

Awatar użytkownika

Kula
1100
Posty: 1107
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 18:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Kontakt:
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: Kula » wtorek, 12 lut 2019, 13:42

wkg_1 pisze:
Zastanawiam się, jak by do naszych celów wykorzystać funkcję termostatu ale chyba na razie nie znajduję zastosowania ; D


Wstępne rozgrzanie wsadu w zbiorniku przed procesem. Sterownik wstępnie rozgrzewa zbiornik, Ty włączasz wodę i jedziesz dalej.
Pozdrawiam

Kula

gg: 2349331
www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory


wkg_1
550
Posty: 593
Rejestracja: niedziela, 23 wrz 2018, 12:26
Załączniki
Re: Regulator mocy RGN Boleckiego - kilka pytań

Postautor: wkg_1 » wtorek, 12 lut 2019, 13:48

No fakt : )
Ja i tak podgrzewam na 2 grzałkach razem 4,5 kW a on działa do 3,6 kW ale fakt, jeżeli bym chciał odejść na dłużej od kotła i sobie wstępnie podgrzać - jest to jakaś opcja : )


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości