Witam Wszystkich bardzo serdecznie
Mam 24 lat, jestem student chemii, produkuje wina, bimber oraz nalewki.
Wino robię już od 6 lat sukcesywnie zwiększając ilości, bimber gdzieś tak 2 lat z czego od roku bardziej poważnie.
Produkcja nalewek jest bardziej eksperymentalna, robię małe ilości tylko na testy. Większym zainteresowaniem cieszą się 2 likiery produkowane przez mnie czyli likier czekoladowy i z masy korówkowej.
W produkcji bimbru stawiam głównie nacisk na zapach i smak, nie lubię jak śmierdzi i szczypie w język aż drętwieje.
Do produkcji używam 2 zestawów: Pierwszy to izolowany keg z 2x2kW grzałką oraz prostą miedzianą kolumną, drugi zestaw to 5l szklana kolba kulista, grzanie to łaźnia olejowa na kuchence elektrycznej oraz szklane chłodnice zwrotne wypełnione szklanymi rurkami (służą jako kolumna) posiadam również kolumne vigreux, lecz na razie jest uszkodzona (pękł szlif).
Forum czytam kiedy mam wolną chwilę, a niedawno nawet zebrałem się na odwagę napisać 1-szy post.
Wojtek231
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Re: Wojtek231
Witam
Od niedawna zaczołem eksperymentować nalewki na bimbrze. mam trochę te urobku o mocy 72-75% po podwójnej destylacji i po przepuszczeniu przez węgiel i jako surowiec jest ok. Próbowałem sporządzać nalewki na miodzie -mam tego pod dostatkiem ale zamierzam zrobić też trochę likieru cytrynowego wg przepisu książkowego na wesele w m-ciu sierpniu br. Sęk w tym, że "naszły" mi obawy czy taki likier może być przetrzymywany przez dłuższy okres, czy zachodzić będą po jakimś czasie zmiany.
Składniki jakich zamierzam użyć to, alkohol, cytryny i jej pochodne tj skórki i sok, cukier i woda oraz wanilia. Czy może ktoś się podzielić swoim doświadczeniem, chętnie skorzystam z porad.
pozdrawiam
Od niedawna zaczołem eksperymentować nalewki na bimbrze. mam trochę te urobku o mocy 72-75% po podwójnej destylacji i po przepuszczeniu przez węgiel i jako surowiec jest ok. Próbowałem sporządzać nalewki na miodzie -mam tego pod dostatkiem ale zamierzam zrobić też trochę likieru cytrynowego wg przepisu książkowego na wesele w m-ciu sierpniu br. Sęk w tym, że "naszły" mi obawy czy taki likier może być przetrzymywany przez dłuższy okres, czy zachodzić będą po jakimś czasie zmiany.
Składniki jakich zamierzam użyć to, alkohol, cytryny i jej pochodne tj skórki i sok, cukier i woda oraz wanilia. Czy może ktoś się podzielić swoim doświadczeniem, chętnie skorzystam z porad.
pozdrawiam