Nalewka z miodu, a sfermentowany miód

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
Gość99
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 6 paź 2018, 08:52

Post autor: Gość99 »

Witajcie :)

Mam trochę miodu, który zaczyna fermentować.

Czy można takiego miodu użyć na nalewkę, czy tylko na miód pitny ? :)

Chciałbym to zalać spirytusem/wódką + sok z cytryny+ przyprawy.


Z góry dziekuje za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nalewka z miodu, a sfermentowany miód

Post autor: Kamal »

Można na nalewkę :)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Nalewka z miodu, a sfermentowany miód

Post autor: czamnian »

Można też miód przefermentować z przyprawami, a następnie dać na nalewkę - smakuje wyśmienicie jak i na czysto jak i z dodatkami :ok:
Mój sprawdzony przepis to przefermentowany miodzik, kawa parzona i pomarańcz polecam szczerze ;P
- 2 szklanki zaparzonej odcedzonej ostudzonej kawy;
- połówka spirytusu:
- 2 pomarańcze wyciśnięte na sok;
- ok 760ml świeżo przefermentowanego miodku
Oraz rok w piwnicy.
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lut 2019, 14:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”