Klarowanie wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
pogi567
5
Posty: 9
Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 20:44

Post autor: pogi567 »

Witam. Posiadam dwa balony wina z winogron które mają 4-5 miesięcy. Pierwsze balon jest na dzikusach a drugi na drożdżach szlachetnych. Odlewalem wino już dwa razy i dzisiaj patrząc zobaczyłem że wino w jednym balonie (tym robionym na dzikusach) jest takie matowe (przy ostatnim odlewaniu jakiś miesiąc temu było w miarę przezroczyste, zaś drugie ładne przezroczyste... I moje pytanie brzmi czego od ostatniego odlewania wino zmieniło bardziej kolor na matowe? Co jest nie tak i co zrobić żeby się ładnie wyklarowało? Dodaje zdjęcia
https://zapodaj.net/83e17d998de5c.jpg.html
https://zapodaj.net/c691563cff876.jpg.html
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: czamnian »

A wino przestało całkiem pracować? Może po przelaniu resztka drożdży ruszyła po natlenieniu? Winko czasem pracuje po zalaniu z nad osadu.

irek89
250
Posty: 281
Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Paszczyna
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: irek89 »

Podepnę się aby nie dublować tematów. Mam ponad półroczne i miesięczne wino z jabłek. Klarowanie grawitacyjne zanosi się na ładne kilka lat. Jest sens to zlewać kilka lat znad osadu? Pewnie z 15 razy jak nie lepiej. Czy może próbować mrozić? Doczytałem, że zrzucenie (szybkie) osadu może mieć wpływ na smak. Tzn nie dojrzeje tak jak to trzymane z osadem. Dodam, ze to pierwsze wino ponad półroczne jest głównie z papierówek i mimo to jest super w smaku. Tego świeżego nie próbowałem

chudi
30
Posty: 45
Rejestracja: czwartek, 21 kwie 2016, 14:26
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Polska Dębiona lecz nie tylko
Podziękował: 20 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: chudi »

Do klarowania wina polecam dolać już zrobionego wina z żyta, jak go nie ma to w/g starych przepisów należy dodać odrobinę mleka- oczywiście nie uht!
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: czamnian »

Trzymasz wino pół roku w balonie? Trochę dziwnie, bo uważam że po wyrobieniu trunek do butelek i porządne korki, ale do rzeczy; poczytaj dokładnie forum znajdziesz zmianki o tym że jabłko raz jest jak krysztal, a raz mętne jak błoto...
Opisz jak zrobiłeś winko po krotce, pozdro.

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: eldier »

Ja trzymam swoje po kilka lat. Wino musi być klarowne i stabilne, żeby później nie trzeba było się wstydzić osadu w butelce. No chyba, że wypijasz w przeciągu pół roku, to co innego, ale jak ma leżakować kilka lat to i tak u mnie czasem pojawia się mgiełka.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: orzeszek87 »

Kolego czamnian radzę tobie poczytać i to sporo
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Klarowanie wina

Post autor: czamnian »

Oczywiście że potrafi wytracać osad, ale ja trzymam się zasady podwójnego zlewania z nad osadu, a o żadnej mgiełce i osadu w butelkach mowy nie ma akurat w moim przypadku, zawsze kryształ.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”