Witam. Posiadam dwa balony wina z winogron które mają 4-5 miesięcy. Pierwsze balon jest na dzikusach a drugi na drożdżach szlachetnych. Odlewalem wino już dwa razy i dzisiaj patrząc zobaczyłem że wino w jednym balonie (tym robionym na dzikusach) jest takie matowe (przy ostatnim odlewaniu jakiś miesiąc temu było w miarę przezroczyste, zaś drugie ładne przezroczyste... I moje pytanie brzmi czego od ostatniego odlewania wino zmieniło bardziej kolor na matowe? Co jest nie tak i co zrobić żeby się ładnie wyklarowało? Dodaje zdjęcia
https://zapodaj.net/83e17d998de5c.jpg.html
https://zapodaj.net/c691563cff876.jpg.html
Klarowanie wina
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Klarowanie wina
Podepnę się aby nie dublować tematów. Mam ponad półroczne i miesięczne wino z jabłek. Klarowanie grawitacyjne zanosi się na ładne kilka lat. Jest sens to zlewać kilka lat znad osadu? Pewnie z 15 razy jak nie lepiej. Czy może próbować mrozić? Doczytałem, że zrzucenie (szybkie) osadu może mieć wpływ na smak. Tzn nie dojrzeje tak jak to trzymane z osadem. Dodam, ze to pierwsze wino ponad półroczne jest głównie z papierówek i mimo to jest super w smaku. Tego świeżego nie próbowałem
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy