Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Witam
Mam możliwość zdobycia beczek po kapuście i ogórkach, czy takie będą się nadawały? Czy czymś da się domyć, żeby nie przeszło zapachem i ewentualnie nie wpłynęło na nastaw?
Pozdrawiam
Mam możliwość zdobycia beczek po kapuście i ogórkach, czy takie będą się nadawały? Czy czymś da się domyć, żeby nie przeszło zapachem i ewentualnie nie wpłynęło na nastaw?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2019, 12:38 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3804
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Tu nie chodzi o przechowywanie destylatu, bo takowego nie przechowuje się w ogóle w beczkach plastikowych, tylko o beczce na nastaw, a do tego na pewno się nada.sargas pisze:W życiu bym do takiej beczki nie wlał destylatu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 100
- Rejestracja: środa, 27 wrz 2017, 17:40
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Beczki te mam za darmo z warsztatu, myślałem o użyciu "worka" spożywczego.
https://domowa.tv/wp-content/uploads/20 ... 00x795.jpg
Ta beczka ma wybity taki znaczek :sargas pisze:W życiu bym do takiej beczki nie wlał destylatu. O ile beczka do kapuchy zapewne ma certyfikat do stosowania z żywnością to te po płynie chłodniczym i spryskiwaczach zapewne nie.
https://domowa.tv/wp-content/uploads/20 ... 00x795.jpg
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sty 2019, 22:52 przez dooomino, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Ja osobiście bym sprawdził przynajmniej w przybliżeniu jaki skład ma ten płyn który w niej był/jak bardzo to jest trujące. Może okazać się, że to nie jest trujące, albo jest nieznacznym stopniu (alkohol etylowy w dużej ilości też jest trujący!)
Moje doświadczenie mówi, że o ile po płynie do chłodnic może być jakiś drobny problem, to po płynie do spryskiwaczy nie powinno być.
Pytanie tylko jak bardzo trwały zapach będzie po tym płynie?
Jeśli masz przedgony które możesz użyć, to umycie beczki takimi przedgonami powinno rozwiązać sprawę ewentualnych substancji chemicznych w beczce.
Moje doświadczenie mówi, że o ile po płynie do chłodnic może być jakiś drobny problem, to po płynie do spryskiwaczy nie powinno być.
Pytanie tylko jak bardzo trwały zapach będzie po tym płynie?
Jeśli masz przedgony które możesz użyć, to umycie beczki takimi przedgonami powinno rozwiązać sprawę ewentualnych substancji chemicznych w beczce.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
- Posty: 26
- Rejestracja: poniedziałek, 14 lis 2016, 20:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
Re: Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Napisał, że ma znak talerzyka z widelcem, czyli dopuszczone do spożywki. Tak samo jak wiadra z Castoramy w których fermentuję większość win. To jedna strona medalu. Druga, to że glikol dość konkretnie "wsiąka" w tworzywo, płyn do spryskiwaczy trochę mniej.... Przed zalaniem w/w się te beczki nadawały, po, nie jestem pewien... A co do beczek po kapuście czy ogórkach, to nie mam doświadczenia, chętnie się dowiem, ale to zupełnie dwa różne typy bakterii, powodujące inne rodzaje fermentacji. Alkoholowa i mlekowa. Pierwsza drugiej chyba zbytnio nie szkodzi, odwrotnie już tak. W pomieszczeniu gdzie się obrabia wino (zacier, nastaw na destylat) wręcz nie zaleca się spożywania jogurtów czy innych produktów fermentacji mlekowej. Ja unikam nawet przed otwarciem wiadra czy balonu jedzenia (otwierania słoika) ogórków kwaszonych. Tak więc zanim się podejmie próbę puszczenia fermentacji alkoholowej w beczce po ogórkach czy kapuście, trzeba się zastanowić jakie jest ryzyko otrzymania kwasu czy octu. Chętnie przeczytam doświadczenia osób, które to przerabiały... Ja na razie nie ryzykuję... Czysta beczka to zaledwie kilka pln więcej....sargas pisze:W życiu bym do takiej beczki nie wlał destylatu. O ile beczka do kapuchy zapewne ma certyfikat do stosowania z żywnością to te po płynie chłodniczym i spryskiwaczach zapewne nie.
Pozdrawiam
meping
meping
-
- Posty: 3804
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Używana beczka po kapuście i ogórkach nada sie do nastawu?
Beczki po prostu są uniwersalne. Lepiej zrobić całą serię beczek nadających się zarówno do żywności jak i do płynu do spryskiwaczy, niż tylko do płynu do spryskiwaczy. Jak zmieni się asortyment trzeba być elastycznym
Ostatnio zmieniony wtorek, 29 sty 2019, 14:10 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek