Za dużo cukru w winie

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Rosz
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2019, 13:19

Post autor: Rosz »

Witam, ostanio z znajomym postanowiliśmy zrobić wino ryżowe, więc owy kolega przyniósł gąsior i tu zaczyna się problem miał być on na 30 litrów, a był na 20 litrów przez co w trakcie wykonania na stawu proporcje wyszły
3kg ryżu
8kg cukru
9l wody
Drożdży jakich użyliśmy to COOBRA TOKAY
I raczej na pewno przesadziliśmy z ilością cukru, da się to jakoś odratować?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Za dużo cukru w winie

Post autor: kmarian »

Da się odratować. Trzeba zaopatrzyć się w w pojemnik około 30 litrów i rozdzielić "wino" dopełniając wodą.

Autor tematu
Rosz
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 sty 2019, 13:19
Re: Za dużo cukru w winie

Post autor: Rosz »

A jak nie mam dostępu do takiego pojemnika, mogę po prostu odlać połowę wody i dolać świeżej plus dodać drożdży ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 sty 2019, 14:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Za dużo cukru w winie

Post autor: kmarian »

Ja też kiedyś nie miałem takiego pojemnika. Poszedłem do sklepu "Malinowy nos" i kupiłem odpowiednie wiaderko plastikowe za około 20 zł i już mam dodatkowy fermentor.
Na 3 litry wody, 1 kilogram cukru to maksimum. W Twoim przypadku na 8 kg cukru to minimum 24 lity wody plus dodatki. Taka prosta matematyka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”