Witam, ostanio z znajomym postanowiliśmy zrobić wino ryżowe, więc owy kolega przyniósł gąsior i tu zaczyna się problem miał być on na 30 litrów, a był na 20 litrów przez co w trakcie wykonania na stawu proporcje wyszły
3kg ryżu
8kg cukru
9l wody
Drożdży jakich użyliśmy to COOBRA TOKAY
I raczej na pewno przesadziliśmy z ilością cukru, da się to jakoś odratować?
Za dużo cukru w winie
Re: Za dużo cukru w winie
A jak nie mam dostępu do takiego pojemnika, mogę po prostu odlać połowę wody i dolać świeżej plus dodać drożdży ?
Ostatnio zmieniony niedziela, 20 sty 2019, 14:56 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Za dużo cukru w winie
Ja też kiedyś nie miałem takiego pojemnika. Poszedłem do sklepu "Malinowy nos" i kupiłem odpowiednie wiaderko plastikowe za około 20 zł i już mam dodatkowy fermentor.
Na 3 litry wody, 1 kilogram cukru to maksimum. W Twoim przypadku na 8 kg cukru to minimum 24 lity wody plus dodatki. Taka prosta matematyka.
Na 3 litry wody, 1 kilogram cukru to maksimum. W Twoim przypadku na 8 kg cukru to minimum 24 lity wody plus dodatki. Taka prosta matematyka.