Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

dcd84
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 18 lip 2018, 15:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: dcd84 » środa, 18 lip 2018, 15:24

Powitać szanowne grono. :D
Robię sobie cydr z kartonu, który stoi już ponad 3 tygodnie i BLG utrzymuje się nadal w okolicach 2.
Coś tam bąbelkuje, ale od 4 dni wspomniane BLG nie spada. Co robić? Cierpliwie czekać czy dosładzać sokiem i butelkować?
Pozdrawiam.
Paweł


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

zaradek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 18 lis 2018, 06:12

Witajcie! Podłączę się pod temat.
Planuję popełnić swój pierwszy cydr z gotowego soku, ale mam dylemat: czy lepiej zrobić z soku tłoczonego, czy z soku robionego z soku zagęszczonego?
Podajcie mi proszę Wasze przemyślenia / doświadczenia w tym temacie - coś na plus i coś na minus.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
manowar
650
Posty: 675
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: manowar » niedziela, 18 lis 2018, 11:47

A lepsza będzie whisky destylowana przez gorzelnię czy robiona z zaprawki...
Z jednej strony masz sok tłoczony bezpośrednio z owoców - najlepiej jakby był tłoczony na zimno i niepasteryzowany - widziałem, że jakiś sad w okolicach Warszawy sprzedaje taki na cydr, z drugiej sok tłoczony, gotowany wiele godzin dla odparowania wody (to ułatwia transport i składowanie) i potem odtworzony przez dodanie wody...
Jeśli nadal masz dylemat to przemyśl sprawę raz jeszcze...
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


zaradek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 18 lis 2018, 13:42

Co racja, to racja - szczególnie, że promocja w Auchan była - 16,99zł / 5 litrów (to tylko 90gr więcej za litr w porównaniu z soczkiem z koncentratu z biedry).
Jeżeli chodzi o drożdże - mam wersję z pożywką od Starowaru (Cydr Drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX / 25L).
Używał ktoś? Będą dobre?

EDIT:
Jeszcze przyszły mi do głowy 3 pytania związane z produkcją cydru z kartonu (z soku tłoczonego):
1. Czy na samym początku przelać sok przez jakąś gazę / gęste sitko? Czy dopiero po fermentacji sam się wyklaruje grawitacyjnie?
2. Ile ksylitolu dodać jeżeli chciałbym uzyskać cydr półsłodki a ile dla cydru słodkiego?
3. Jeżeli chodzi o nagazowanie, to planuję dodać po 3,5g cukru brązowego na 0,5L cydru. Może być brązowy?

EDIT 2:
W sumie na trzecie pytanie znam już odpowiedź (może być brązowy).
Drugie nie jest takie pilne (w sumie mogę dosypać trochę, spróbować i wtedy sam się dowiem, czy słodkie
Ale jeszcze potrzebowałbym info odnośnie pierwszego pytania. Wie ktoś?

EDIT 3:
No i nastawiane (zamiast 20 - tylko 10L - na próbę).
BLG startowe 11, drożdże CIDRE STRONG + Pożywka NUTRIMIX.
Temperatura otoczenia ok 20 st.C - jutro / pojutrze przeniosę do piwnicy (dosyć ciepła, temp. tam ok 15 st. C - ale rano się upewnię - będzie dobrze? Na drożdżach napisane, że od 10 st. C będą działać).
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 lis 2018, 23:26 przez zaradek, łącznie zmieniany 3 razy.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


zaradek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » niedziela, 2 gru 2018, 19:21

BLG 0 - -1, kolor jasno żółty, nieprzejrzysty, w smaku wytrawny, już leciutko musujący.
Czas na dosłodzenie ksylitolem i 3,5g cukrem na pół litra do nagazowania.
Tak, jak wcześniej przeczytałem - 0,5L wleję w plastik, ciut zgniotę i będę sprawdzał poziom nagazowania.

EDIT:
Zszedłem do piwnicy po cydr, a tu on dalej pracuje (chociaż BLG ok. 0 / -1). Zlałem go znad osadu, przyniosłem do mieszkania, ale on tu sobie radośnie pracuje. Myślicie, że trzeba jeszcze poczekać, czy już butelkować?
Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 gru 2018, 22:17 przez zaradek, łącznie zmieniany 1 raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


grabek246
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 18:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: grabek246 » wtorek, 4 gru 2018, 19:00

Witajcie. Równo 14 dni temu nastawiłem cydr z soku z biedry. Do tej pracował bardzo intensywnie. Dziś minimalnie zwolnił i pojawiła się około 2 cm piana. Jest się czego bać?

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5365
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: radius » wtorek, 4 gru 2018, 19:13

Nie masz się czego obawiać. Czekaj na koniec fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT


grabek246
30
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2018, 18:16
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: grabek246 » wtorek, 4 gru 2018, 19:25

Dziękuję. Zastanowiło mnie to że wcześniej nie było nic


INTseed
30
Posty: 38
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 17:55
Załączniki
Re: RE: Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: INTseed » wtorek, 4 gru 2018, 20:27

zaradek pisze:Od razu jeszcze dopytam - czy cydr z soku tłoczonego nie będzie przejrzysty, czy może trzeba poczekać na jego wyklarowanie?
Ogólnie wygląda dużo jaśniej i przejrzyściej, niż sok, z którego jest robiony, ale nie jest przezroczysty.


Nie wyklaruje się, będzie taki mętny.
Powinien być już przefermentowany.
Ja bym go wystawił na balkon i po trzech dniach butelkował. Potem zostawił na lato ;)
Ostatnio zmieniony środa, 5 gru 2018, 07:40 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


zaradek
30
Posty: 35
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: zaradek » czwartek, 6 gru 2018, 12:26

Do lata pewnie nie doczeka ;-)
Dzisiaj będę butelkować, dzięki wszystkim za pomoc.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

czamnian
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: czamnian » czwartek, 17 sty 2019, 15:27

Panowie, a ile czasu u was stał maxymalnie taki zabutelkowany cyderek? Jak pierwszy raz go robiłem to doczytałem że nie powinien stać dłużej jak pół roku, tj. zabutelkowany powinien dojść do siebie przez pół roku, a następnie szybko skonsumowany - i tak leży u mnie już 3 rok pozostałość tej pierwszej warki w ciemnej zimnej piwnicy, a w smaku coraz lepsza! Gaz nadmiernie się nie zbiera, tylko to co się wytworzyło i spokój i dojrzewa pięknie :) Tylko ciekawi mnie jak długo takowy wytrzyma? ( Ja zawsze ładuje w butelki po piwie z kapslem i w kratę ).

Awatar użytkownika

czamnian
30
Posty: 43
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 12:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Cydr z soku z kartonika

Postautor: czamnian » piątek, 18 sty 2019, 13:05

Chociaż w głowie przechodzi mi myśl że ta pół-roczna kwestia leżakowania odnosi się do zbytniego nagazowania przez autora tego co pierwszy raz czytałem he.. skoro u mnie leży sobie spokojnie - dawka cukru u mnie to szczypta na końcu małej łyżeczki do herbaty, po czym po otwarciu nie buzuje jak szampan, a równocześnie jest dość gazowany żeby piło go się całkiem przyjemnie.


Wróć do „Cydr”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość