Na forum http://wino.org.pl/ znalazłem przepis na winko imbirowo-bananowe: (pisownia oryginalna):
Jako, że jestem początkującym adeptem produkcji tego typu trunków, mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów:wspaniałe wino imbirowe
przepis na 5 litrow wina
75g. świerzego korzenia imbiru
450g. rozdrobnionych sułtanek
900g. bananów
1.1kg. cukru
5g.kwasku cytrynowego
5g. pożywki dla drożdży
5g. enzymu pektynowego(pektopol)
uniwersalne drożdże winiarskie do białego wina
wykonanie;;;;
butelkę z matka drożdżową przygotowujemyy wczesniej.
korzeń imbiru łamiemy na drobne
rodzynki rozdrabniamy lub mielimy
umieszczamy wszystko w wiaderku
zalewamy wrzątkiem 2.8l. zrozpuszczonym cukrem
banany obieramy ,kroimy w plasterki zalewamy 0.5l.wody
po czym gotujemy na małym ogniu w rondelku ok.20 min.
otrzymany wywar odcedzamy do wiaderka
gdy temp. moszczu spadnie do 20 stopni dodajemy pozostałe składniki oraz matke drożdżową
zakrywamy naczynie
po czterech dniach fermentacji w cieplym miejscu
przy codziennym mieszaniu zawartości
odcedzamy moszcz do gąsiora zamykamy rurką farmentacyjna
ustawiamy w ciepłym miejscu
miesiac póżniej gdy fermentacja dobiegnie konca
zlewamy wino z nad osadu dopełniamy gasior i ponownie mocujemy rurke
po 6 miesiącach wino jest gotowe choc wiem że można go pić już po mieciącu bo wspaniale się klaruje
polecam do picia zimą jako grzane
Czy mogę dodać pektopol już po pewnym czasie? Zamówiłem z netu, więc ze 3 dni (przynajmniej) muszę poczekać na dostawę - a boję się, że banany nie doczekają. Czy jak go w ogóle nie dodam / dodam po 5 dniach (czy już wtedy nie ma sensu), to będą kłopoty z klarowaniem? A może jest w ogóle niepotrzebny a klarowanie potem można zrobić innym środkiem?
Ciekawi mnie też czas trzymania rodzynek w nastawie (dodam, że nie planuję ich mielić, bo wtedy problemy z klarowaniem będą bardziej pewne) - czy 4 dni to nie jest za mało? A może właśnie po to jest pektopol - żeby szybciej oddały to, co potrzebne?
Kolejne pytanie - czy MD może w butelce postać np. tydzień? Przedwczoraj przygotowałem MD z drożdży Zamoyscy do win białych Tokay 22.
Dajcie znać proszę, co o tym myślicie.