Kokosowica

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy

Post autor: Kamal »

A oto przepis:

-6kg cukru
-20l wody
-4kg wiórków kokosowych
-drożdże gorzelne

Wiórki wygotowujemy w 16l wody, cedzimy i odstawiamy na 2 doby. Po tym czasie ściągamy płyn, podgrzewamy go i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie przelewamy go do fermentatora, i uzupełniamy wodą do 20l. Dodajemy drożdże. Po skończonej fermentacji destylujemy.

Można też zrobić nastaw na cukrówkę i go przedestylować. W destylacie macerować przynajmniej 2 tygodnie wiórki kokosowe, i na 2 destylację. Podczas destylacji, można też wrzucić do kotła trochę wiórków kokosowych dla zwiększenia aromatu.
Obrazek
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica

Post autor: gr000by »

To twój przepis czy znaleziony w czeluściach kopalni wiedzy zwanej Internetem? Próbowałeś go już wykonać? Brzmi ciekawie, a że zabieram się do budowy elementu aromatyzującego do swojego garnkowca to będę mógł eksperymentować z ginem i podobnymi alkoholami. Kokosowicę (w wariancie drugim - moczonym w mocnym alkoholu) dowartościowałbym wiórkami kokosowymi umieszczonymi w puszce aromatyzującej, mogłoby wtedy być ciekawie - szczególnie, że będę miał wiórki kokosowe wymoczone w rumie...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Kamal »

Nie, przepis jest mój, został opracowany na podstawie przepisu na wino. Szukałem kiedyś przepisu na taki trunek, ale nie znalazłem. Jeszcze go nie mogłem wypróbować, z powodu braku czasu. Ale nie długo się za nie go zabieram. Robiłem tylko eksperymenty na wiórkach, żeby wiedzieć jakiego smaku spodziewać się w nastawie.
Wiórki zawierają ~20% węglowodanów, może wie ktoś czy to są cukru proste?
Obrazek

GRZEŚ141
20
Posty: 20
Rejestracja: czwartek, 3 paź 2013, 08:37
Podziękował: 2 razy
Re: Kokosowica

Post autor: GRZEŚ141 »

Koledzy bardzo ciekawe, a wiórki jakoś przygotowujecie do macerowania, lub do puszki aromatyzującej?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Kamal »

Ja jak macerowałem, to wsypałem wiórki prosto z paczki.
Obrazek

SZAKIREK15
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kokosowica

Post autor: SZAKIREK15 »

Jak zamierzasz do destylować - na kolumnie ?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica

Post autor: gr000by »

Na potstillu, żeby zachować możliwie dużo aromatu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Kokosowica

Post autor: HomoChemicus »

A czy kolega grOOOby mógłby przybliżyć budowę i działanie tej puszki aromatyzującej np. w nowym temacie?
Nigdzie nie mogę czegoś konkretnego znaleźć, a bardzo mnie to interesuje.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica

Post autor: gr000by »

Mniej więcej to wygląda tak http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... 3601#73601. Mój sprzęt jeszcze nie ma dorobionych półeczek z siatki i jest mniejszych rozmiarów, ale jak zajdzie taka potrzeba, to i to się zrobi. Zdjęcia będą jak do mnie dotrze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

SZAKIREK15
10
Posty: 13
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 21:34
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kokosowica

Post autor: SZAKIREK15 »

Jak już zrobisz Kokosowicę to podziel się uwagami, czy wyszło tak jak chciałeś, czy też smak odbiega od oczekiwanego?
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Kamal »

Zrobiłem rum kokosowo - owocowy. Dzisiaj go spróbuję i ocenię. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Podziękował: 5 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Many »

Jak ocena rumu? Sam skroiłem kokosa na drobno, dodałem kilka ziaren kawy zalałem ok. 70% trunkiem i tak stoi już rok, wytrąciło się coś z tego (chyba tłuszcz z kokosa) i opadło na dół, niestety smaku i zapachu w tym... jakoś mało. Może puścić to na pot stilu razem z kokosem? tylko co z tym osadem z dołu, też dodać czy odcedzić?

Pozdrawiam
PĘDŹ się dowiedzieć
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Pretender »

Osad zdecydowanie oddzielić. Spróbuj jeszcze raz maceracji.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Kokosowica

Post autor: gr000by »

Przesadziłeś z czasem moczenia kokosa w alkoholu na moje oko. Ja po tygodniu moczenia kokosa (wiórki) w 40% rumie odczuwałem delikatną goryczkę, jak moczyłem go 2-4 dni to nie było śladu po tej goryczce. A trunek wbrew pozorom wyszedł równie aromatyczny. Klarowną część zlej i odstaw, możesz nią zalać świeże wiórki kokosa (uprzednio przepłukane zimną wodą na sitku) na 2-3 dni. Osad możesz spróbować przefiltrować przez filtr do kawy - ale uprzedzam, idzie to dość opornie. Na koniec możesz jeszcze spróbować dosłodzić próbkę i skosztować ją na drugi dzień - cukier uwypukli smak kokosa i będzie on wyraźniejszy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Kamal »

Kokos, jest lekko wyczuwalny, ponieważ zdominował go smak owoców. ;-)
Rok maceracji, to stanowczo trochę za długo. Czas maceracji, zależy od ilości użytych wiórków kokosowych, i od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać. Chociaż kokos daje nie zbyt mocny aromat. Ale kontrola, smakowa podczas maceracji, jest nawet obowiązkowa. Nie wolno polegać, tylko na czasie. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Many
20
Posty: 26
Rejestracja: niedziela, 6 gru 2009, 20:08
Ulubiony Alkohol: Whiskey, Brandy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: ZDolny Śląsk
Podziękował: 5 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Many »

Może rzeczywiście zbyt długo je trzymałem, ale najzwyczajniej w świecie zapomniałem, że coś takiego zrobiłem. Spróbuje to jakoś odzyskać, bo % troszkę szkoda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PĘDŹ się dowiedzieć
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Kokosowica

Post autor: Kamal »

Obrazek
I pomyśleć, że 6kg mąki kokosowej + 3kg cukru + 33L wody = papka 60L prawie. :shock:
K.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 lis 2018, 21:40 przez Kamal, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1867
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Kokosowica

Post autor: michal278 »

A może destylacjia takiej pulpy..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”