Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Panowie z racji tego że nie posiadam płaszcza wodnego a chciałbym jak najwięcej aromatów wyciągać z zacierów zbożowych mam pytanie. Posiadam fałszywe dno na nogach wysokości 7cm i się zastanawiam czy zacier na whisky by mi się przypalił podczas destylacji na palniku gazowym jeżeli bym go wlał takiego haki wyszedł bez filtrowania. Ostatnio jak wyrzucałem ziarenka z zacieru aż się serce kroiło bo tak pięknie pachniały alkoholem i na pewno można było z tego dużo dobrego wyciągnąć. Jak myślicie próbować czy jest szansa że jak nie do dna to do ścianek się może przypalić?
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 00:08 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 473
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie
Zależy jak mocno roztarłeś ziarna. Ja destyluję na gazie 1 odpęd, jeśli jest gęste to rozcieńczam wodą. Grzeje powoli długo rozgrzewam i do tej pory ok. Mieszam do ok 80*C zacieram bez cukru na max 17-18 Blg. Przy większym rozdrobnienu niestety zawsze mi się przypalało. Też nie mam zbiornika z płaszczem. Musisz sam zdecydować ale ziaren i całej reszty np skórek przy owocach szkoda.
-
Autor tematu - Posty: 171
- Rejestracja: poniedziałek, 29 paź 2018, 23:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie
Zaryzykuje chyba i przegonie całość bo aż żal wyrzucać. Wiem, że niektórzy przed fermentacją właśnie filtrują i płuczą ziarna, ale ja myślę, że to nie to samo co całość przefermentować i przegonić. Nie powinno się przypalić chyba skoro będzie kilka cm od dna.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 sty 2019, 21:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Powiedz kolego jak wyszły próby destylacji na FD? Zamierzam zaopatrzyć się w kociołek 50 l do zacierania i ciekawi mnie czy jest realna szansa aby użyć go do odpęduMarsaw30 pisze:Zaryzykuje chyba i przegonie całość bo aż żal wyrzucać. Wiem, że niektórzy przed fermentacją właśnie filtrują i płuczą ziarna, ale ja myślę, że to nie to samo co całość przefermentować i przegonić. Nie powinno się przypalić chyba skoro będzie kilka cm od dna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 632
- Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Destylacja całego zacieru na fałszywym dnie
Zakupiłem u Zygmunta FD do alembika. Na chwilę obecną robiłem tylko owocówki z jego użyciem ale i bez niego by się obeszło. Wcześniej gotowałem nawet mocno zmielone młóto na szybkowarze i nie przypalało się jak się powolutku grzało i nie było zbyt gęste.