Witam Koledzy psotnicy ,
Przymierzam się do budowy kolumny własnego projektu. Ma to byś pot still z możliwością rozbudowy do kolumny półkowej. Sprzęt ma służyć głównie do produkcji smakówek i zbożówek, zbiornik 50 L i mam klika pytań .
1. Jaką średnicę rury zastosować 2'' czy może 4'' ?
2. Jaka długość sekcji wypełnionej zmywakami ?
3. Zastanawiam się nad zastosowaniem kuli z nierdzewki zaraz nad zbiornikiem, ,chodzi o miejsce w którym będzie mogła opaść piana, tutaj też zastanawiam się nad jej średnicą wstępnie myślałem o 30 cm
4. jaki rodzaj chłodnicy zastosować ?
pot-still z możliwością rozbudowy do półkowej projekt do konsultacji
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: pot-still z możliwością rozbudowy do półkowej projekt do konsultacji
Cześć.
Zwykły potstill 2" jest okey ale z półkową to może być kiepska wydajność. Ja też chciałem zrobić taką mini kolumienkę na trójnikach fi54 ale koledzy mi odradzili.
4" to już jest niezła armata, a może na początek wystarczyłaby rura 3"?
Taki kompromis cena/wydajność.
Co do długości to musiałbyś sobie podzielić na sekcje, np. będziesz miał pięć półek po 20 cm, i już musisz liczyć 100 cm rury fi 76 na kolumnę i przynajmniej 25cm na shotgun. Później redukcja na fi 54, i dwa łuki aby zejść na chłodnicę Liebiga.
Co do kuli to nigdy nie używałem, słyszałem, że w środku są jakieś grzebienie. Zawsze możesz użyć espumisanu na pianę.
Zwykły potstill 2" jest okey ale z półkową to może być kiepska wydajność. Ja też chciałem zrobić taką mini kolumienkę na trójnikach fi54 ale koledzy mi odradzili.
4" to już jest niezła armata, a może na początek wystarczyłaby rura 3"?
Taki kompromis cena/wydajność.
Co do długości to musiałbyś sobie podzielić na sekcje, np. będziesz miał pięć półek po 20 cm, i już musisz liczyć 100 cm rury fi 76 na kolumnę i przynajmniej 25cm na shotgun. Później redukcja na fi 54, i dwa łuki aby zejść na chłodnicę Liebiga.
Co do kuli to nigdy nie używałem, słyszałem, że w środku są jakieś grzebienie. Zawsze możesz użyć espumisanu na pianę.
Ostatnio zmieniony czwartek, 17 sty 2019, 16:48 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.