Rodzaje alembików

Destylatory miedziane zwane alembikami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: don Avadoro »

Dzień dobry, cześć i czołem!

Przymierzam się do kupna pierwszego destylatora i coraz bardziej przekonują mnie 15 l alembiki. Mam zamiar pędzić głównie owocówki, może coś ze zboża, a od czasu do czasu zwykłą cukrówkę. Tylko jaki rodzaj alembika wybrać? Np. w sklepie AD w moim budżecie mieszczą się 3 alembiki 15 l:
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1473-p760
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... -1019-p680
https://alkohole-domowe.pl/alembik-mied ... 1116-p1264.

Nie udało mi się znaleźć zbyt wiele informacji czym te alembiki różnią się od siebie, szczególnie w praktyce. Czy to dobre produkty? Czym sugerować się przy wyborze jednego z nich?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

ad.1. Najstarszy model alembika. Ma trochę dłuższą szyję i grubszą kopułkę - co pozwala na uzyskanie początkowego stężenia wyższego o 2-3% niż w innych modelach.
ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union). Typowy dla zbożówek i owocówek.
ad.3. Alembik pionowy model alquitar, dodatkowo posiadający podwieszone sito na którym można umieścić zioła czy inne dodatki smakowe (kawa, pieprz, itd.) co urozmaica możliwości.

Każdy z nich jest wart grzechu. Alembik Alquitar wydaje się mieć najwięcej zastosowań, oszczędza również miejsce ze względu na umieszczenie chłodnicy na górze zamiast z boku.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: redhot »

JanOkowita pisze: ad.2. Najpopularniejszy alembik, tzw. łabędzia szyja (zwany też riveted union).
Riveted union znaczy, że jest nitowany, a nie klejony (rivet- nit, union- połaczenie). Każdy może być "riveted", co z tego jak dalej jest żółty silikon.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Tak, jeśli nazywa się riveted union to jest nitowany i wewnątrz dla uszczelnienia jest pomazany pastą w skład której wchodzi olej lniany i czysty gips (a nie żółty silikon). Z tego względu sprowadzamy już wyłącznie modele lutowane (soldered, soldado w zależności od języka).
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: redhot »

Masa jest elastyczna, więc wyglądała jak silikon.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: radius »

A to na zdjęciu widać, że jest elastyczna :o :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

redhot
200
Posty: 212
Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: redhot »

Miałem taki. Obecnie ma go kolega z forum, może się ujawni i opisze swoje wrażenia.
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

A czy konieczne jest umieszczanie w alembiku termometru, by prawidłowo kontrolować proces? Czy nie warto? I czy da się to zrobić bez nawiercania otworów?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: lesgo58 »

Do prowadzenia procesu na alembiku wystarczy termometr w zbiorniku i papuga z alkoholomierzem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

Ale takiego termometru nie ma w tych alembikach (albo nie widzę ich na zdjęciach i w opisach). Czy muszę więc wiercić dziurę? W którym miejscu?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Można przykleić srebrną taśmą do garnka w środkowej części sondę termometru tablicowego LCD, wskazania będą wystarczające - gdyż tak naprawdę interesuje nas zmiana temperatury.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: sargas »

A po co ci termometr kolego ? Przecież to sprzęt prosty. Po kilku przeprowadzonych procesach jeżeli będzie to powtarzalny surowiec odbierasz ilościowo przedgon i pogon a jak się boisz to na palec i smak + węch. To sprzęt dla pasjonatów, którzy lubią siedzieć przy kociołku i czuwać nad przebiegiem procesu. Jak chcesz automat to inny sprzęt. Osobiście bym nic nie grzebał przy tym sprzęcie.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Wskazanie termometru właśnie potrzebne po to, aby odebrać przegon, a nie mieszankę przedgonu z gonem głównym. Trzeba wiedzieć, kiedy zmniejszyć moc grzania. Chyba, że od początku grzejemy bardzo, bardzo powoli i przedłużamy proces trzykrotnie - wówczas termometr nie będzie potrzebny. Ale termometr LCD za 20 zł to nie majątek.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

JanOkowita pisze:Można przykleić srebrną taśmą do garnka w środkowej części sondę termometru tablicowego LCD, wskazania będą wystarczające - gdyż tak naprawdę interesuje nas zmiana temperatury.
A którędy wtedy wypuścić na zewnątrz kabel sondy?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Przyklejamy na zewnątrz garnka. Miedź doskonale przewodzi ciepło i to, że wskazanie będzie niższe o 1-3 st.C nie ma znaczenia.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

Chyba zdecyduję się na alembik alquitar. Jedno pytanie nie daje mi jednak spokoju. Jak rozumiem woda chłodząca opary znajduje się w misce na szczycie urządzenia. W jaki sposób podłączamy tam wodę, a co ważniejsze jak zbieramy jej nadmiar, aby nie przelewał się przez brzeg miski (woda jest przecież wtłaczana do niej pod ciśnieniem)?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

W górnej misce są dwa króćce do podłączenia wody: na dole podłączamy wodę z kranu, na górze rurkę którą odprowadzamy nadmiar. Przepływ należy ustawić tak, aby woda w czasie procesu w chłodnicy była gorąca ale nie parzyła.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

I ta górna rurka spokojnie wyrobi przy grawitacyjnym odprowadzaniu nadmiaru wody?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Bez problemu. Tu naprawdę woda leci baaardzo powoli.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
don Avadoro
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 14:09
Krótko o sobie: Lubię wiedzieć. :-)
Ulubiony Alkohol: Nawet najpodlejszy, jeśli spożywany w dobrym towarzystwie.
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Rodzaje alembików

Post autor: don Avadoro »

Sprzęt (Alquitar 15l) do mnie dotarł i mam za sobą pierwsze pędzenie. Do nauki procesu wykorzystałem nastaw na cukrze inwertowanym i drożdżach Moskva. Dwukrotna destylacja. Wszystko poszło gładko - znacznie łatwiej niż się spodziewałem. A i produkt całkiem akceptowalny jak na bimber z cukru. :-) Dziękuję @JanOkowita za sprawną transakcję i porady. Teraz czas na coś ambitniejszego. Na pierwszy ogień pójdzie słód jęczmienny.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Rodzaje alembików

Post autor: JanOkowita »

Dopiero latem poczujesz prawdziwą satysfakcję gdy zaczną się owocowe żniwa. :)
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”