Witam kolegów. Otóż uzyskałem podczas swojej rektyfikacji troszkę alkoholu 95 procentowego na kolumnie aabratek. Odbiór nastąpił z głowicy, dwukrotna rektyfikacja z dokładnym odbiorem przedgonu i pogonu (odbiór prowadzę dodatkowo do 200ml butelek bo mam ich dość sporo).
Uzyskany alkohol rozcieńczam do 55% wdl. wskazań najtańszego alkoholomierza, woda o niskiej zawartości minerałów (Żywiec Zdrój - minerały coś ponad 200),po rozcienczeniu alkohol jest czysty, klarowny, ogółem bajka.
Wymyśliłem sobie, że zaprawię alkohol trawa Żubrowa. Otóż włożyłem do każdej butelki po 3-4 trawki i szczyptę cukru. Jakież było moje zdziwienie, że alkohol zmetniał w pokojowej temperaturze (nawiasem mówiąc, w takiej była rozcieńczana).
Pyt1. Czy trawa Żubrowa może powodować początkowe zmetnienie. Dodam że po samym rozcienczeniu alkohol był czysty dopiero po ok12h zauważyłem zmetnienie.
Pyt2. Czy lepszym sposobem nie będzie zrobienie zaprawki wdl. różnych innych przepisów z forum.
Poniżej umieściłem zdjęcie.
https://zapodaj.net/f559eb50bd7af.jpg.html
Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 17:15
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?
Cukier do żubrówki jest jak sól do potrawy. Daje się tzw. szczyptę. Tą szczyptą w moim przypadku jest łyżka stołowa płaska na 5-litrowy gąsiorek. Ja żubrówkę robiłem z wódki ze spirytusu z glukozy i zwykle nie ma ona słodkiego posmaku. Ale gdy słodki posmak w wódce jest wyraźny, z cukru można zrezygnować.brzoski pisze:A słodzi się żubrówkę? Smaczne efekty?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 17:15
Re: Metnienie alkoholu po dodaniu trawy, normalne zjawisko?
Co do cukru to dodałem go naprawdę szczyptę. Ale zauważyłem dwa inne zjawiska:
1. Tylko cześć butelek zmętniała. Dodam, że taka sama ilość trawy i taki sam destylat o takiej samej mocy, jedyna rzecz to cukier - stosowałem miarę pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym czyli szczypta na oko.
2. Przed momentem sprawdziłem we wszystkich butelkach zmętnienie znikło. Patrzyłem z niedowierzaniem i poklepałem je "od tylu" w celu wymieszania. Od tego momentu minęło ok. 1h i mętny kolor nie powrócił.
Jeszcze spróbuję ja zamrozić i zobaczyć co się stanie. AB
Nawiasem mówiąc może woda w Puszczy zmętniała żubr się napił i taka sytuacja.... 9
1. Tylko cześć butelek zmętniała. Dodam, że taka sama ilość trawy i taki sam destylat o takiej samej mocy, jedyna rzecz to cukier - stosowałem miarę pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym czyli szczypta na oko.
2. Przed momentem sprawdziłem we wszystkich butelkach zmętnienie znikło. Patrzyłem z niedowierzaniem i poklepałem je "od tylu" w celu wymieszania. Od tego momentu minęło ok. 1h i mętny kolor nie powrócił.
Jeszcze spróbuję ja zamrozić i zobaczyć co się stanie. AB
Nawiasem mówiąc może woda w Puszczy zmętniała żubr się napił i taka sytuacja.... 9
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 31 gru 2018, 19:12 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.