Siarkowanie wina

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
konrad1115
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 13:09

Post autor: konrad1115 »

Witam. Mam kilka pytań odnośnie siarkowania wina. Po co siarkuje się wino więcej niż jeden raz?? Wyczytałem, że siarkowanie wykorzystuje się po to, aby uzyskać słodsze wina przy niższym stężeniu alkoholu zabijając drożdże. Ale po co siarkować wino w późniejszych etapach?? Np. podczas leżakowania, przed butelkowaniem?? Jak siarkować wino w późniejszych etapach?? Jak siarkowanie wpływa na smak wina?
Ostatnio zmieniony sobota, 29 gru 2018, 21:10 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
alembiki
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Siarkowanie wina

Post autor: inblue »

Polecam artykuł p. Sławomira Chrzczonowicza pod tym linkiem, który dość zwięźle omawia poruszone przez Ciebie kwestie.
Jako uzupełnienie napiszę, że w leżakowanych winach kontroluje się co jakiś czas poziom SO2 (miareczkowanie);
między innymi po to, aby zapobiec spontanicznej FJM - zwłaszcza w winach białych.
Warto więc, żebyś zapoznał się ze skryptem z laborek, który omawia to zagadnienie.
Dodatkowe siarkowanie stosuje się wtedy, gdy jest ono konieczne i polega na dodawaniu do wina pirosiarczynu potasu (częściej), lub dozowaniu ciekłego SO2.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
konrad1115
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 5 mar 2015, 13:09
Re: Siarkowanie wina

Post autor: konrad1115 »

Dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”