Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
rebela
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 18:59
Załączniki
Pleśń na nastawie

Postautor: rebela » sobota, 22 gru 2018, 19:13

Witam wszystkich,
mam prośbę o radę - takie coś zrobiło mi się na nastawie z gruszek, wylać w kanał czy gonić? Gdzieś obiło mi się o uszy, że są dwa rodzaje pleśni "zła" i "dobra". Poniżej zdjęcie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 21:09 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 07:02
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: olo 69 » sobota, 22 gru 2018, 21:34

Jeśli nie czuć stęchlizną i jest wyraźnie gorzkie to destyluj bez obaw.
Pozdrawiam,olo 69


Autor tematu
rebela
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 18:59
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: rebela » sobota, 22 gru 2018, 22:05

Dzięki! Stęchlizną nie czuć, nawet jak zbieram pleśń na rękę to jest bez zapachu. Zawahałem się bo wyczytałem gdzieś, że pleśń wytwarza związki rakotwórcze, ale chyba chodzi o tą kudłata pleśń ;)
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 23:20 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: wojs40 » niedziela, 30 gru 2018, 20:07

I jak? Przepuściłeś? Jeżeli tak to jaki uzyskałeś efekt? Mam ten sam problem.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 gru 2018, 20:08 przez wojs40, łącznie zmieniany 1 raz.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: wojs40 » wtorek, 1 sty 2019, 11:31

Rebela chyba nie zagląda tu często. Temat nieaktualny, wylałem swoje wino.
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)


70-MAREK
100
Posty: 136
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 19:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: 70-MAREK » wtorek, 1 sty 2019, 16:02

I źle zrobiłeś, trzeba było puścić, wylać zawsze zdąrzysz


matq
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 paź 2015, 22:20
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: matq » środa, 9 sty 2019, 12:03

Będę wdzięczny za poradę ws. pleśni.

Co w ogóle destyluję?
Robię nalewki i do ponalewkowych owoców dodaję trochę wody a następnie wrzucam to do gotowania. Owoce mają w sobie dużo alkoholu także daje się coś z tego wydestylować.

Tak też zrobiłem kolejnym razem, ale za długo trzymałem owoce, za dużo wody pewnie dodałem i pojawiła się pleśń.

Czy mam to wylać do kanału, czy też zebrać z góry pleść a resztę przepuścić 2 razy przez maszynę?
Mam sprzęt: Destylator elektryczny o mocy 350 W i pojemności maksymalnie 4 l z Browinu.

Załączam zdjęcia pleśni.

Dzięki!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 201
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: Adaszcz31 » środa, 9 sty 2019, 12:32

Ja miałem coś takiego na śliwkach i wyszło spoko...tylko zdejmij z wierzchu
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 12:47 przez Adaszcz31, łącznie zmieniany 1 raz.


matq
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 paź 2015, 22:20
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: matq » środa, 9 sty 2019, 18:08

Dzięki za informację!
W takim razie tak też zrobię.

Jakby ktoś jeszcze to potwierdził, że jest to zdrowe, to już w ogóle byłbym spokojny... :)

Awatar użytkownika

manowar
650
Posty: 666
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: manowar » środa, 9 sty 2019, 18:30

Adaszcz31 pisze:Ja miałem coś takiego na śliwkach i wyszło spoko...tylko zdejmij z wierzchu

Wyszło spoko bo było smaczne... bo nie czułeś pleśni... proszę cię...
Ja nie jestem ekspertem, ale takie coś podrzucę - https://www.wiz.pl/8,1447.html - ciekawe pytanie odnośnie gotowania a jeszcze ciekawsza odpowiedź. I teraz jakiś bardziej łebski niż ja powinien powiedzieć - zostaje w kotle, na wypełnieniu, przechodzi do destylatu? Ja nie wiem - przyznaję się, ale jakbym nie był pewny to wolałbym nie spożywać...
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe ZAPRASZAM

http://alkohole-domowe.com/forum/podstawowe-zasady-wyrobu-domowych-trunkow-t6449.html - ZANIM ZAPYTASZ PRZECZYTAJ

Awatar użytkownika

radius
5000
Posty: 5266
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: radius » środa, 9 sty 2019, 20:11

Zgadzam się w 100% z kol. manowar. Co chcesz zaoszczędzić? Ile wydoisz z tych ponalewkowych owoców? Warto ryzykować zdrowiem?
Biały mumin będzie ogromnie zadowolony, gdy go nimi zasilisz :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

JasnyPierun
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 25 gru 2018, 17:40
Krótko o sobie: Jestem sobą. Lubie wypić ale z umiarem.
Kto spożywa piwne dary, ten mieć będzie krzepkie bary.
Ulubiony Alkohol: Browarki
Status Alkoholowy: Piwosz
Lokalizacja: Okolice Wrocławia
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: JasnyPierun » środa, 9 sty 2019, 21:05

Chociaż dopiero zaczynam przygodę to już wiem, że nigdy czegoś takiego na sprzęt bym nie wrzucił, za bardzo go szanuję. A poza tym cukier jest ostatnio tani...
Ostatnio zmieniony środa, 9 sty 2019, 21:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 201
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: Adaszcz31 » czwartek, 10 sty 2019, 10:36

Matq@ i reszta... Mea culpa..napisałem to co napisałem na podstawie miniaturki zdjęcia (odczytywałem na telefonie). Teraz otworzyłem i koledzy macie rację... u mnie to był tylko biały nalot a to jest regularna grzybnia. Wylej to i przepraszam, że wprowadziłem Cię w błąd.


matq
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 31 paź 2015, 22:20
Załączniki
Re: Pleśń na nastawie

Postautor: matq » czwartek, 10 sty 2019, 13:56

Cześć wszystkim!

Dzięki za głosy rozsądku. Zawartość wiadra zasiliła białego mumina!

@manowar Dzięki za artykuł o pleśni.

@radius Dzięki za szklankę zimnej wody na głowę pt. "no ile z tego alkoholu odzyskasz". Całkowicie nawiasem, mniej tu chodziło o walkę o każdą kroplę, a bardziej o posmak. Z tych owoców ponalewkowych naprawdę smaczne rzeczy wychodzą :) Wolę je, niż cukrówki.


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości