Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Tu możecie pisać posty, które mają wymiar bardziej filozoficzny niż teoretyczny na temat alkoholu wytwarzanego w domu...

Autor tematu
mes1234
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 23:38

Post autor: mes1234 »

Temat być może kontrowersyjny bo jak tak można smaczny bimber zanieczyszczac sklepowym.
Nie mniej jednak chciałbym się dowiedzieć czy jest w ogóle możliwość i sens dolać czystego sklepowego spirytusu do nalewki na bimbrze?
Zrobiłem 10l pigwówki, proporcje 1:1 i niestety zostałem niemile zaskoczony brakiem mocy. Teoretycznie bimber ze sprawdzonego źródła miał mieć 80%. Założyłem sobie że nalewka będzie mieć moc jak wódka, empirycznie sprawdziłem i na pewno tak nie jest.
alembiki

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: misiek35 »

Nie sprawdziłeś wczesniej mocy? Może to tylko takie wrażenie. Ja robię pigwówkę 40 vol i wchodzi jak soczek.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: zzibii »

Dolewanie sklepowego to trochę profanacja naszego hobby. Już lepiej dolać własnego spirytusu (surówki) lub bimbru o wyższej mocy, by moc była odpowiednia :)
Ostatnio zmieniony sobota, 22 gru 2018, 09:27 przez zzibii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: Searcher »

Po dobrym produkcie niewprawiony język nie określi ile ma % :-) może tu tkwi problem...
Awatar użytkownika

kociołek
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 30 lis 2017, 19:45
Krótko o sobie: wpadłem w nałóg działań
Ulubiony Alkohol: własnej produkcji
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: okolice
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: kociołek »

Lepiej dokupić swojaka i dolać, choć pigwa pięknie zabija smak i moc alkoholu, ja robiłem na 50volt, po roku lezakowanie wchodziła jak woda i mocy nie bylo czuć tylko efekty, jak powiedział kolega misiek35 soczek :D
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: zzibii »

Koledzy może podzielicie się przepisem na pigwówkę.
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: kmarian »

Czy o to Ci chodziło post149574.html#p149574, czy o nalew?

misiek35
100
Posty: 132
Rejestracja: środa, 25 sty 2012, 20:10
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: misiek35 »

Ja robię z pigwowca, jest bardziej kwaśny i nie wychodzi ulep. Kroję w ćwiartki i zasypuje cukrem a po tygodniu zlewam i mieszam ze spirytusem.
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: psotamt »

Ja sądzę jednak, że koledze chodziło o nalewkę :D
Składniki:
- 2 kg umytych i oczyszczonych z włosków owoców
- 1,0 kg cukru i kilka łyżek miodu do smaku - najlepiej jednak dać połowę tej słodyczy, dosłodzić można później dolewając kolejną porcję syropu do owoców
- zamiast cukru może być sam miód, to kwestia własnych preferencji smakowych
- 1 l spirytusu
- 1 l wódki
- 1/2 litra wody do zrobienia syropu z cukru
Przed zalaniem owoców alkoholem zmieszać obydwie frakcje lub przygotować 2 litry spirytusu nalewkowego ~ 70%.
Owoce pigwy pokroić drobno, świetnie radzi sobie z tym robot tnąc na plasterki, wykroić wcześniej pestki. Wrzucić do słoja i zalać całym alkoholem. Odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni.
Po tym czasie zlać płyn do butelek a owoce zalać syropem z cukru rozpuszczonym w 1/2 litra wody, dodać miód. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Potem zlać obydwa płyny razem, wymieszać, przefiltrować, zabutelkować i odstawić na pół roku do sezonowania, a najlepiej na 2 lata.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

Searcher
100
Posty: 125
Rejestracja: czwartek, 31 sie 2017, 12:42
Krótko o sobie: To skomplikowane :)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: Searcher »

Pigwówka z pigwowca:

1kg pigwowca
1kg cukru
1l 70% EtOH

Owoce myję, przekrawam na 4, oczyszczam gniazda i wnętrzności, szatkuję w czymś jak blender na kawałki wielkości 4-8mm, zasypuję cukrem. Po 24h mam tam pełno soku i dolewam alkohol. Całość stoi 8tyg w słoju, po czym zlewam nalew do wysokich butelek, a owoce zalewam EtOH 40% - wychodzi pyszna wódka smakowa. Zalać można 2 krotnie.
Nalewka klaruje się dosyć szybko, zlewam znad osadu i odstawiam na następne minimum 4 miesiące, resztę przesączam i ewentualnie do wódki dodaje.
Nalewka może stać długo, pod warunkiem braku dostępu powietrza. Otwarta, szybko ciemnieje i traci kwas na rzecz gorzkich posmaków.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: zzibii »

Mam u siebie w ogródku 5 krzaków pigwowca. W tym roku zrobiłem trochę soku i go zapasteryzowałem. O ile sok z herbatą smakuje wybornie, to ze swoim alkoholem ok 40% wychodzi mi cierpki w smaku. Nalewka nie jest dosładzana, tylko wlewam słodki sok.

Zbyszek56
30
Posty: 39
Rejestracja: niedziela, 25 lis 2018, 17:07
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: Zbyszek56 »

Na mój gust to dobra nalewka musi być 50+.

Autor tematu
mes1234
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 21 gru 2018, 23:38
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: mes1234 »

Sam nie robię bimbru ale chyba będę zmuszony znowu czegoś poszukać w kręgach znajomych żeby dodać trochę mocy.
Tak na oko to tej mojej pigwówce dałbym 35-40%. Wczoraj z narzeczoną zrobiliśmy test, połówka rozpracowana i tylko jedno z nas coś tam odczuło. Gardło grzeje dosyć mocno ale % nie uderzają tak jakbym tego chciał.
Chciałbym uzyskać taki efekt jak nalewki mojej babci. 3 kieliszki i już szumiało w głowie.
Awatar użytkownika

rambom
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 27 mar 2019, 13:17
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wiśniówka
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Dolewanie spirytusu do nalewki na bimbrze.

Post autor: rambom »

Chcesz, żeby %ty lepiej uderzały :mrgreen: , to rób mniej słodkie nalewki. Z tego co już nieraz słyszałem i co też wiem sam po sobie, to cukier spowalnia wchłanianie alkoholu, nawet znacznie. Dobra nalewka obroni się smakiem. Proponuję testować smak już po dodaniu połowy słodkiego syropu. I tutaj mała uwaga: nie próbować od razu, bo składowe nalewki muszą się przegryźć - proponuję odczekać co najmniej dobę przed posmakowaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bimbrownia”