Drożdże w płynie nie ruszyły

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30

Post autor: qwerty01 »

Dzień dobry.
Chciałbym się dowiedzieć czy kilkudniowe przebywanie w temp ok -2*C może zabić drożdże w płynie. Zamówiłem drożdże w płynie (madera) i przez sprzedawcę dużo później wysłali nie tak jak chciałem i przez weekend był na magazynie. Zrobiłem MD, ale w ogóle nie startuje. :(
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 gru 2018, 09:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.

blue
30
Posty: 31
Rejestracja: sobota, 4 lis 2017, 06:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże w płynie

Post autor: blue »

Więc kolego musi być coś nie tak z tymi drożdzami . Drożdże można mrozić

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: Drożdże w płynie nie ruszyły

Post autor: rebeliant »

No nie był bym taki pewny. To są drożdże w płynie i raczej nie powinno się ich trzymać w temp. ujemnej. Obstawiam że mogło wybić dużą część populacji ale może jakimś cudem uchowało się trochę. A poza tym istnieje tyle znakomitych drożdży aktywnych to po co bawisz się w jakieś płynne i to w dodatku jakieś dziwadło. hihi sorry.

Autor tematu
qwerty01
30
Posty: 36
Rejestracja: sobota, 14 kwie 2018, 07:30
Re: Drożdże w płynie nie ruszyły

Post autor: qwerty01 »

Bo te drożdże były polecane do wina z pomarańczy. Druga saszetka na szczęście ruszyła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”