Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 189
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: psotnikpiotr » niedziela, 16 gru 2018, 21:35

Koledzy przy wolnym grzaniu na zwykłym sprzęcie da się uzyskać ok. 90%. Sam, testowałem i da się to zrobić. Ostatnio destylowałem koledze nastaw z pigwowca i przy drugiej destylacji miałem urobek 88%-90%.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

mirek109
300
Posty: 323
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 17:23
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: mirek109 » niedziela, 16 gru 2018, 21:47

Kamal pisze:Na zwykłym prostym pot stillu ciężko przebić 80%.
jak % spada, puszczasz delikatnie wodę.
K.

Jak procent spada to zmnieszasz temperaturę.
Zwalniasz kapanie i procent rośnie.

Może nie mam racji dla Waszych PS
ja gotuje na "alembiku" gdzie deflegmator to nie rura fi 28 - tu może przesadziłem
U mnie deflegmator to fi 200 a wysokość 500
I 90 % przy pierwszej destylacji to nie problem :)

Tu jest bardzo pomocny termometr na szczycie deflegmatora a tem w kotle potrzebny jest jak psu buda bez dachu poczas deszczu ;)


Powodzenia ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 gru 2018, 21:49 przez mirek109, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2234
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: Kamal » niedziela, 16 gru 2018, 23:28

Najprostszy który miałem, to kiedyś kana, a teraz szybkowar i chłodnica, i moc max 80%, no może 81%.
Po przeróbce, czyli dołożeniu rury 28mm, 0,5m uzysk bez problemu 80%+, ale po owinęciu wężem silikonowym, przez który przepływa woda, 90% idzie bez większego wysiłku, ale za drugim odpędem oczywiście. :)
Można zmniejszyć temp, ale proces się wydłuża, a ja stosuję coś na wzór refluxu zewnętrznego, aby nie tracić czasu.
K.
Obrazek


rozrywek
2500
Posty: 2611
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 17 gru 2018, 01:09

Kamal możesz przybliżyć ten wsad 80%?
Dokładnie to interesuje mnie mnie początek odbioru, a jeszcze bardziej odbiory przedgonu z różnych procentowo wsadach. No i dla mnie sprawa najważniejsza, jaka była najwyższa moc wsadu jaką kiedykolwiek gotowałeś?

A no i do autorki: Przeróbka na klasyczny CM myślę że byłby idealnym dla ciebie rozwiązaniem, nawet bez wielkiego zaplecza narzędziowego. Podniesiesz procent a regulując refluksem zachowasz te aromaty na których ci zależy. Bez owijania, i ścierek na górze.
Skraplacz do środka i zalutować. Byle hydraulik za grosze ci to polutuje.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 17 gru 2018, 01:15 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 189
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: psotnikpiotr » poniedziałek, 17 gru 2018, 06:39

Kolego @Kamal mam kilka pytań.
1. Jakiej pojemności masz szybkowar?
2. Ile cm wynosi twoja mini kolumna 50cm? Tak?
Jak możesz to wstaw kilka fotek twojego sprzętu. Chciałbym zrobić co podobnego.
Z góry dziękuję.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 743
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: kmarian » poniedziałek, 17 gru 2018, 06:53

mirek109 pisze:... Tu jest bardzo pomocny termometr na szczycie deflegmatora a tem w kotle potrzebny jest jak psu buda bez dachu poczas deszczu ;)...
Ja jednak lubię wiedzieć co mam w kotle, termometr prawdę ci powie.


Autor tematu
acurlydrug
300
Posty: 315
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: acurlydrug » poniedziałek, 17 gru 2018, 09:32

rozrywek pisze:
A no i do autorki: Przeróbka na klasyczny CM myślę że byłby idealnym dla ciebie rozwiązaniem (...)

Dziękuję, mam już zrobiony refluks z rurki miedzianej, działa :)


terni
20
Posty: 26
Rejestracja: piątek, 30 paź 2015, 08:32
Załączniki
Re: % do uzyskania na pot-stillu

Postautor: terni » poniedziałek, 17 gru 2018, 13:10

Na prostym sprzęcie przeskakiwałem 80% już za drugim wypędem ( bez rozcieńczania brantówki czyli pierwszego gonu o mocy ok. 60% ). Szumówka czyli drugi gon miał moc ok. 82%. Okowitka czyli trzeci gon miała około 87%, a czwartym wypędem przeskakiwałem już 90% ( zazwyczaj od 91 do 93% ). Dalej już nie pędziłem bo postępy sącoraz to mniejsze i straty rosną coraz to bardziej. Ale żeby uzyskiwać takie wyniki zastosowałem trzymetrowej długości rurkę miedzianą poprowadzoną ze spadkiem do kotła na całej długości. Wcześniej też miałem słabszy i bardziej śmierdzący alkohol.


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości