Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Co i kiedy paruje z destylowanego zacieru. Jak oddzielać od siebie poszczególne frakcje tak, aby produkt był najwyższej klasy.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52

Post autor: Rafal12336 »

Gdzieś na forum wyczytałem aby nie dzielić w ogóle frakcji przy pierwszej destylacji w owocówce i nie odbierać przedgonów ze względu na dużą ilość aromatów. Ale czy rzeczywiście tak się powinno robić?
Czy nie będzie to szkodliwe i "śmierdzące ', a może dzielenie przy drugiej destylacji wystarczy?

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: kwik44 »

Nie. Nie oddzielać. Pierwsza destylacja ma na celu wyciągnięcie całego alkoholu i aromatów z nastawu. Stąd należy ciągnąć literalnie do 0. Frakcje tniemy w drugiej destylacji. Jest wtedy łatwiej wyłapać odpowiedni moment cięć.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Doody »

Dokładnie tak jak napisał kwik44 :ok:
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Rafal12336 »

No właśnie jedni mówią żeby oddzielić przedgony, a inni żeby nie i już się gubię.
Czyli razem z przedgonami łapać wszystko do 0% i nie przejmować się że zapach metanolu przechodzi do całości destylatu?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Doody »

Z tony cukru jesteś w stanie wyprodukować 3 g metanolu, więc nie martw się na zapas ;)
W drugiej destylacji dokładnie odseparujesz niechciane frakcje.
Pozdrawiam
Darek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: wawaldek11 »

Jak Ty wyczuwasz metanol?
Jeśli będziesz robił drugą destylację, to tak jak kol. kwik44 radzi odbieraj do 0. Przy drugiej pobawisz się. Przy pierwszym gotowaniu gęstego bez mieszadła i tak Twoje "metanole" idą przez wiekszość procesu. Ja do tego doszedłem po pewnym czasie, a Ty masz radę już ;)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Adaszcz31
200
Posty: 226
Rejestracja: piątek, 16 mar 2018, 10:49
Krótko o sobie: Nie ma nic piękniejszego niż realizować i spełniać marzenia
Ulubiony Alkohol: Rakija, Burbon....
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Adaszcz31 »

No i właśnie się nauczyłem czegoś nowego. Bo ja do tej pory twardo przedgony łapalem i przy pierwszym i przy drugim.

Szlumf
2000
Posty: 2379
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 583 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Szlumf »

Rafal12336.
Spróbuj sam opracować metodę odpowiednią dla Twojego sprzętu, upodobań i charakteru. Przeprowadź pierwszą destylację z dokładnym cięciem frakcji do buteleczek 100-200ml. Nic nie wylewaj. Po dniu czy dwóch dobierz co uznasz za stosowne do serca. Odlej z serca ze 200ml do porównań. Całą resztę serca i odpadów wlej z powrotem do kotła i zrób drugą destylację tak jak byś zrobił z odpędem. Stracisz trochę czasu w pierwszej destylacji w porównaniu z szybkim odpędem ale sam się przekonasz co jest dla Ciebie lepsze.
Jak za pierwszym razem się przyłożysz do dzielenia frakcji i później do dobrania serca to nie wykluczone, że wystarczy Ci jedna destylacja.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: lesgo58 »

:ok:
W punkt.
@Adaszcz31
Wszyscy dali Ci dobre rady. Destylacja to takie paskudztwo, że nie ma jednego idealnego kanonu.
Dodałbym od siebie, że nie głupim byłoby odbieranie początku po 50ml. W ten sposób przez kilku następnych destylacji będzie łatwo się nauczyć co jest dobre a co złe. Bo nie każda część przedgonu jest zła. W ten sposób nabiera się doświadczenia. Bo każdy owoc jest inny.
Przeczytaj te moje 2 posty w których opisałem moje doświadczenia z destylatami:
post190106.html#p190106
post190165.html#p190165
Może znajdziesz coś przydatnego dla siebie.
I pamiętaj najlepiej własnych produktów nie przyrównywać do niczego innego. A zwłaszcza kupionego w sklepie. Ty robisz produkt niepowtarzalny.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 15 paź 2018, 07:02 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 97
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Rafal12336 »

Chodziło mi raczej o ten typowy zapach przedgonów, trochę mylnie nazwałem to metanolem. Ale skoro mówicie że lepiej razem z tym, to tak dzisiaj spróbuje i ciekawe co wyjdzie. Pytałem dla pewności, bo mam jakieś 300 l nastawu ze śliw i nie chciałbym tego wszystkiego zepsuć :)
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: kmarian »

Tak jak podali wcześniej Koledzy, jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
- zamierzasz destylować 2 razy, to za pierwszym razem odbierasz wszystko bez oddzielania głów i ogonów.
Ten zapach na początku to wg mnie aceton.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: radius »

kmarian pisze: jest jedna zasada:
- jeśli destylujesz tylko raz na "gotowo", to oddzielasz starannie przedgony i pogony,
Przedwczoraj destylowałem nastaw na grappę. Jednokrotnie z minimalnym refluksem. Pierwsze 100 ml o mocy 90%, odebrałem osobno i dzisiaj po powąchaniu tej setki, bez namysłu chlusnąłem ją do reszty destylatu. Po prostu poezja zapachu, tak więc nie każdy "przedgon" nadaje się na rozpałkę do grilla. Wszystko zależy co i jak destylujemy ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: klepa »

Pierwsze "pierwsze", czy pierwsze po pierwszych 100 ml (acetonu)? I jaki to jest ten minimalny refluks?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: radius »

@klepa, pierwsze "pierwsze" :ok: Odebrałem właśnie dlatego, żeby pozbyć się "acetonków", ale było to tak aromatyczne, że... :pije:
Minimalny refluks jest rzeczywiście minimalny :mrgreen: Nie mierzę, po prostu zaworek na płaszcz skraplacza uchylam tyci, tyci i jazda :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

mangan
10
Posty: 16
Rejestracja: czwartek, 22 wrz 2016, 21:06
Podziękował: 51 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: mangan »

Zawsze oddzielałem przedgony przy owocówkach.Przerabiałem śliwki,jabłka,porzeczki,wiśnie,gruszki,winogrona,grappę i oczywiście dżemy.Nie jestem zadowolony z efektów,mam jeszcze 120 kg jabłek które są w trakcie fermentacji i te zrobię na dwa razy,pierwszy odpęd bez wylania przedgonów.Jeśli to nie pomoże to wracam do zboża.

Mod.
Używaj spacji po znakach przystankowych.
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 15:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

mocho
50
Posty: 73
Rejestracja: środa, 18 gru 2013, 06:28
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: mocho »

Pierwszy raz gotowałem owocówkę, nastaw z winogron nie klarowany - z miąższem i częścią skórek ale bez pestek (sprzęt - głowica bokakob od Zygmunta zamontowana bezpośrednio do kega) pierwsza setka poszła kropelkowo po stabilizacji około 30 min i śmierdziała okrutnie. Reszta z minimalnym refluksem (odbiór ustawiłem tak, żeby na wypełnienie wracało po kropelce/wąziutkim strumieniem) na zapach w porządku, smak w zasadzie też, trochę gryzie w język, ale nie rozcieńczałem więc próbki były dość mocne. Zastanawiam się czy lecieć drugi raz i na czym (mam kolumnę i pot stilla), czy jednak zostawić jak jest i poczekać (jak długo?) i jeszcze jedno pytanie, urobek stoi w tym momencie w pomieszczeniu w którym panuje temp niewiele wyższa niż na zewnątrz, zostawić tam gdzie stoi czy przenieść do cieplejszego miejsca (czy w cieplejszym się szybciej "przegryzie"?)
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: psotnikpiotr »

Kolego zostaw tam gdzie stoi. Niska temperatura robi dobrze dla świeżego destylatu.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:
Awatar użytkownika

Dwaid
50
Posty: 61
Rejestracja: czwartek, 29 mar 2018, 14:18
Krótko o sobie: :)
Ulubiony Alkohol: Każdy własnoręcznie wykonany :)
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Dwaid »

Podłączę się pod temat - jak gotuję śliwowicę 2 razy na potstillu, to przy pierwszym gotowaniu odbierać metodą kropelkową, czy też może grzać mocniej by leciało gęstszym strumieniem? Jaki to będzie miało wpływ na dalszy efekt?
Awatar użytkownika

psotnikpiotr
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: psotnikpiotr »

Kolego ja łapię wszystko za pierwszym razem. Dopiero za drugim razem dzielę na frakcje.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem :freak: :odlot:

mac_mac
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2019, 14:40
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: mac_mac »

Witam Panowie. Chciałem się dołączyć do tematu i zapytać jak wygląda sprawa dzielenia frakcji w przypadku zbożówek? Czy tak samo jak pisaliście powyżej w przypadku owocówek, czyli przy pierwszej destylacji ściągamy wszystko do 0 a przy drugiej dzielimy na frakcje?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Góral bagienny »

Zgadza się :) Na pot-stillu jadę pierwszy do zera (no prawie) a dopiero po rozcieńczeniu do około 20% Jadę drugi raz.
I wtedy rozdzielam frakcje :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Doody »

Nawet by powiedział, że "nie prawie" tylko do zera ;) W zbożówkach najlepsze rzeczy idą pod sam koniec. Po złapaniu wszystkiego i zmieszaniu uzyskanego destylatu mamy właśnie około 20 % więc nie musimy lać dodatkowej wody.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: .Gacek »

Goralu, Darku szybkie pytanie. ..
Jakie macie wypełnienie w PS -ie?
Ja mam zrobione tak że gdy jadę na raz to zasypuje 50 - 60 cm sprężynek a gdy jadę na dwa razy to trzy luźne zmywaki z przerwami pomiędzy. U mnie spowodowane jest to ilością wsadu, jeżeli jest mało to jadę na sprężynkach...
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Doody »

Ja robię odpęd na samym katalizatorze długości 20 cm, wypełnionym miedzią i na niego bezpośrednio zakładam głowicę aabratka. Odkręcam zaworek LM na maksa i odbieram wszystko jak leci bez żadnego refluksu. Drugą destylację przeprowadzam już na kolumnie półkowej. Stwierdziłem, że klasyczny PS jest mi niepotrzebny.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Góral bagienny »

Trzy zmywaki na górze deflegmatora. Ja zawsze jadę 2 razy :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Wojtas212
10
Posty: 11
Rejestracja: niedziela, 2 kwie 2023, 22:30
Krótko o sobie: Jak mówi staropolskie przysłowie, litr na dwóch to odpowiednia ilość pod warunkiem, że jeden nie pije
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Wojtas212 »

Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?
Bimber zawsze będzie bimbrem, pędzić go można nawet z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Na każdym sprzęcie możesz jechać na raz lub na dwa razy.
Rzecz gustu a raczej smaku :)
Zrób próby które Ci bardziej smakuje :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

kwik44
1250
Posty: 1258
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: kwik44 »

W mojej opinii tak, ale ja odpęd robię aż leci już niczym niepachnąca woda. Wtedy to ma sens, bo w pierwszej destylacji zagęszcza się wszystko.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3804
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Doody »

Wojtas212 pisze:Czy podwójne gotowanie dotyczy również kolumny półkowej ?
Moim zdaniem odpęd i dopiero druga destylacja na półkowej. Robiłem również dwie destylacje na półkowej i bardzo dobrym skutkiem.
Za to próba pojedynczej destylacji (zwłaszcza zbożówek) na kolumnie dawała rezultaty niezadowalające.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Czy oddzielać przedgony przy pierwszej destylacji owocówek?

Post autor: Kamal »

Osobiście jestem zwolennikiem odbiernia przedgonu i pogonu przy pierwszej destylacji, i ponownie przy drugiej, jeśli pracuje na pot-stillu ;) Jakoś ciągnięcie do "0" mi nie podchodziło.
Ale pracując na półkowej, robię często na raz, ponieważ jestem w stanie bardziej skumulować cały przedgon. ;)
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”