Aukcja zakonczonaradius pisze:A może sam zrób testowy nastaw? - https://allegro.pl/drozdze-prestige-tur ... 82249.html
Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
No, to masz tutaj - http://domizdrowie.pl/drozdze/333-drozd ... epsze.html
albo tutaj - https://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze- ... 56341.html
albo tutaj - https://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze- ... 56341.html
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 lis 2018, 18:25 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Koledzy, drożdżaki dojechały całe i zdrowe
Także przez weekend je popakuję (wybaczcie opieszałość, ale korzystam ze sprzyjającej pogody i zasuwam przy remoncie od świtu do nocy), i zaraz po nim roześlę.
Także przez weekend je popakuję (wybaczcie opieszałość, ale korzystam ze sprzyjającej pogody i zasuwam przy remoncie od świtu do nocy), i zaraz po nim roześlę.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 30
- Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
- Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 19 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Zostanie dla mnie 500g?
Ostatnio zmieniony niedziela, 11 lis 2018, 03:51 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Myślę, że 500g to będzie ciężko Opakowania są kilogramowe.
Ale jak dotrze to do mnie, to się odezwij - jakoś może uda mi się Ci odsypać pół opakowania.
Ale jak dotrze to do mnie, to się odezwij - jakoś może uda mi się Ci odsypać pół opakowania.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Kolego, jeśli chcesz 1kg, to pisz PW z danymi do wysyłki.rrvv pisze:Gdyby coś jeszcze było na zbyciu, to ja chętnie 1 kg przytulę.
Tak jak napisał arTii, drożdże są w 1kg opakowaniach, także jeśli chcesz, to nie widzę problemu.09031984 pisze:Zostanie dla mnie 500g?
Nie mam jeszcze Twoich danych, do wysyłki, no chyba, żeś się rozmyślił, to też daj znać, bo chętni są.land75 pisze:Jak tak mówisz to wezmę 2kg
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 30
- Rejestracja: piątek, 9 mar 2018, 22:27
- Krótko o sobie: Uczę i uczę, cały dzień na drodze.
- Ulubiony Alkohol: RUM
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 19 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Oooo.... widzę, że i mnie na 1 kg zapisano - SUPER
Juz piszę i czekam na paczkę bo testować chcę
Ja mam ciepłe pomieszczenie (około 23*C) i startuje drożdże od temp 22*C żeby nie było smrodów, i posmaków dziwnych.
Juz piszę i czekam na paczkę bo testować chcę
200 litrów to duży nastaw z tendencją do grzania się. Pamiętaj, żeby dawać max 4 paczki t48 o wadze około 135 gram. Żadnych pożywek nie trzeba, spokojnie przerabia 50 kg cukru. Wody daj do 210 litrów + ja daje 8 paczek węgla aktywnego w płynie od razu z drożdżami. Czekam aż drożdże skończą prace + 1 dzień dla pewności, odgazowuje fontanną oczkową przez pare godzin (czasem i dobę - jak zapomnę). Daje klarowin turbo, czekam 2-3 dni i na rurki.slasz129 pisze:Podrzuci ktoś sprawdzony przepis na nastaw 200l na tych drożdżach?
Lub na 100l???
Ja mam ciepłe pomieszczenie (około 23*C) i startuje drożdże od temp 22*C żeby nie było smrodów, i posmaków dziwnych.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 12 lis 2018, 06:22 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Edit 13.11.18r.
Koledzy wysyłki paczkomatowe poszły, niestety dopiero dziś wieczorem udało mi się je załadować do puszki.
Jak żeś się panie zadeklarował......09031984 pisze:Kiedy kolejne zakupy?? Ja też kupię chętnie na sprawdzenie.
To i dopisano.......09031984 pisze:Oooo.... widzę, że i mnie na 1 kg zapisano - SUPER
Edit 13.11.18r.
Koledzy wysyłki paczkomatowe poszły, niestety dopiero dziś wieczorem udało mi się je załadować do puszki.
Ostatnio zmieniony wtorek, 13 lis 2018, 22:27 przez masterpaw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 104
- Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 09:59
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ja myślę, że zrobim to tak:
- wybiorę się któregoś pięknego popołudnia do kolegi @kmarian i wspólnie ocenimy załączniki...
- wybiorę się któregoś pięknego popołudnia do kolegi @kmarian i wspólnie ocenimy załączniki...
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Panowie mam pytanie.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.
Czy ktoś puszczał nie sklarowany nastaw na tych drozdzach ?
Szukam przyczyny że czasem wychodzi mi bezzapachowy spir od 1 razu a czasem przez cały proces destylacji mam smród u góry głowicy .
Wczoraj nastaw 25kg cukru i pół kilo drożdży nie sklarowany puszczałem i przez cały czas odbierałem równocześnie z olm delikatnie śmierdzący spir i z głowicy bardzo śmierdzący spir który wylewlem bo okropnie to smierdziało.
Przedgonu odebrałem 600ml a potem w calym procesie jeszcze z ponad litre tego smrodu.
Zastanawiam się czy to nie zdechnięte drożdże.
Bo miałem nie sklarowany nastaw.
Miał ktoś tak na tych drożdżach?
Dodam że na np cobra puszczalem nie sklarowany i nie smierdziało.
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Obawiam się jednak, że miały trochę za ciepło, rozmawiałem z kilkoma osobami i duże nastawy na tych grzybach startują nawet w kilkunastu stopniach, by w kulminacyjnym momencie nie przekraczać ~30°.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Zrób go metodą 2.5 wg Lesgo58. Czyli rozcieńczyć do 50%, odebrać kropelkowo przedgony po stabilizacji, dolać znowu wrzątku by było poniżej 20%, i znowu stabilizacja i przedgony kropelkowo, potem odbierz serce w kolejne półlitrówki i na węch wyczujesz co już jest ok, a co dodać do kolejnej gonitwy.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 gru 2018, 17:15 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
30-32kg cukru, 91 litrów wody powinno dać Ci około 110 l nastawu. Pół paczki drożdży.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.
Zasady są praktycznie takie same jak dla każdych drożdży turbo.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).
Kloego wielkości nastawów proponuję robić pod pojemność kotła którym dysponujemy (ewentualne jej wielokrotność )land75 pisze:Witam potrzebuję proporcji cukru oraz wody na beczkę 120 l oraz ile gram muszę dać drożdży.
Ty chyba dysponujesz kegiem 50l, optymalna ilość nastawu w tym przypadku to 47l. Mając beczkę 120l, proponuję dać 25kg buraka i 80l wody, wzyskasz 95l nastawu, uwzględniając końcowy odpad - osad (w zależności jak się przyłożysz 1-2l),
masz 93-94l gotowego nastawu, czyli idealnie na dwa wsady do kotla. Co do ilości drożdży, 330g na taki nastaw w zupełności wystarczy (paczka na trzy nastawy).
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Jeśli o grzybki pytasz, to z ostatniej akcji wszystkie się rozeszły, póki co kolejnej nie przewiduję, bo i chętnych w odpowiedniej ilości brak, a kupić 20kg żeby leżały.........., sam rozumiesz.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Prestige Turbo Pure 48 Turbo Yeast
Oho, widzę, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie pakowanie i wysyłka (a to lubię najbardziej ), no cóż........, się zrobi
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.
Zamówienie składam, gdy zbierze się około 20kg.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......